Plaza Kvinna

kronaby

UPPKOPPLAD­E KLOCKOR

-

Det var hos några kollegor på Sony Mobile som idén väcktes att tillsamman­s skapa något som förde samman teknologi och bärbar design. Under 2015 startade Sarandis Kalogeropu­los tillsamman­s med sina medgrundar­e bolaget Amina, och i februari i år lanserades Kronaby – ett företag som skapar uppkopplad­e klockor där traditione­llt urmakeri kombineras med världsleda­nde teknik. Hur fungerar Kronabys klockor?

– Hela kollektion­en är omsorgsful­lt utvecklad kring begreppet Human Technology. Klockans funktioner ska förenkla för användaren. Tillsamman­s med en smart mobiltelef­on och Kronabys enkla och intuitiva app ingår funktioner som ”Filtered Notificati­ons”, ”Silent Alarm”, ”Get Moving”, ”Music Control” och ”Camera Remote”. Hur lyckas ni kombinera de tekniska funktioner­na med en traditione­ll urtavla?

– Användaren kan välja mellan en rad olika funktioner i appen, och de kan sedan skräddarsy­s. De visar sig genom subtila vibratione­r eller med hjälp av klockans visare. Genom klockans tre olika vibrations­mönster meddelas användaren om något viktigt händer, som ett viktigt samtal, ett inkommet mejl eller ett nytt meddelande. På vilket sätt är er produkt unik inom wearable tech?

– En fantastisk egenskap är att batteriet håller upp till två år. Man behöver inte ladda klockan utan byter batteriet, precis som på en vanlig klocka. Vid utveckling­en och valet av funktioner har vi lagt stor vikt vid den mänskliga aspekten. Det får inte upplevas som ytterligar­e ett stressmome­nt utan ska i första hand underlätta för användaren att kunna vara mer närvarande i nuet. Varför har det varit viktigt för er att behålla en traditione­ll klockdesig­n?

– För oss är det just detta som är vår vision. Vi ser klockan som ett smycke som man vill bära över lång tid. En alltför smart design tenderar att upplevas som omodern ganska snabbt. Det gör att man tröttnar fortare och vill uppdatera med något nytt. För mycket teknik på insidan gör också att man kan behöva tumma på designen, vilket inte är ett alternativ för oss. På vilket sätt påverkar och förändrar ni modemarkna­den?

– Vi hoppas kunna öppna upp för fler produkter som kombinerar teknik och mode på ett smakfullt sätt. Vi ser oss som en del av en spännande förändring där bland annat klockbrans­chen upplever ett paradigmsk­ifte och hybridurve­rken är på stark frammarsch. Om det inte fanns några hinder för vad som gick att producera, vad skulle ni skapa då?

– Vi vill utveckla produkter som underlätta­r i vardagen och som möjliggör att man kan vara mer närvarande här och nu. Drömmen vore att skapa en produkt som reducerar all negativ stress, det vore magiskt.

 ??  ??
 ??  ?? Klocka i roséguld och läder, 3 990 kr, Kronaby. Kronaby skapar klockor i traditione design som ll när de kopplas upp mot appen erbjuder ett flertal smarta funktione r.
Klocka i roséguld och läder, 3 990 kr, Kronaby. Kronaby skapar klockor i traditione design som ll när de kopplas upp mot appen erbjuder ett flertal smarta funktione r.
 ??  ?? Klocka i roséguld, 4 490 kr, Kronaby.
Klocka i roséguld, 4 490 kr, Kronaby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden