Plaza Kvinna

sätt färg på håret!

Elin Johansson är ett riktigt proffs när det kommer till hårfärg. Vid sidan av sitt arbete som frisör driver hon även landets största hårblogg.

- Av susanne barnekow

Vilka hårfärger gäller i höst?

– Hösten bjuder alltid på varmare pigment. Blonda nyanser blir krämigare och hamnar mer mellan ljusbrun och ljusblond. Brunettern­a får en mörkare chokladnya­ns eller en bronzig röd nyans. En annan färg vi kommer se är en plommonröd nyans. Det är en trend jag hoppas att många tar efter! De gråfärgade håren syns även den här säsongen, samt vissa pastellfär­ger som rosa, blå och lila. Och vilka hårfärger ska man undvika om man vill vara trendrikti­g?

– Den naturliga looken blir bara mer trendig för varje år som går. Mjukhet är nyckelorde­t för att alltid vara rätt, så undvik hårfärgnin­gar eller slingor som ser onaturliga ut, som till exempel en blockfärga­d ombre eller slingor som är breda och skarpa. Har du några tips på hur man bibehåller sin hårfärg?

– Mitt bästa tips är att ge håret fukt. Ha som vana att applicera vårdande hårolja varje morgon och kväll, samt hårinpackn­ing en gång i veckan. Vill man addera extra pigment så går det jättebra att använda pigmentera­de färginpack­ningar. Och tvätta inte håret så ofta! Vatten är den största boven och det är bra att ha liknande riktlinjer som för hudvård. Om du inte smörjer in ansiktet efter tvätt så kommer du att torka ut huden så att den känns stram och torr. Precis så är det med håret. Ha alltid håroljan bredvid ansiktskrä­men så kommer du ihåg att lägga till det i din rutin. Vad ska man tänka på om man vill färga håret själv?

– Mitt bästa tips är att färga håret hos frisören och sedan underhålla hårfärgen med en pigmentera­d färginpack­ning för maximal hållbarhet. Vad ska man tänka på när man väljer hårfärg?

– Det viktigaste är att fundera på varför man vill förändra sin hårfärg. Vad är det du är missnöjd med och vad vill du framhäva? Vill du att ögonen ska poppa så kan en mörkare bottenfärg mot ljusare längder passa. Om du vill lägga fokus på huden kan du välja en mer intensiv hårfärg som guld, koppar eller röd. Man ska alltid välja det man tycker mest om med sig själv och använda sina egna förutsättn­ingar för att förändra och känna sig finare. Då spelar egentligen inte regler någon roll. Se istället håret som din egen föränderli­ga accessoar. Vilka är dina tre favoritfär­ger just nu?

– Alla typer av baby-lights (tunna ljusa slingor) i alla typer av hårfärger. Varma moccatoner som till exempel en krämig, honungsfär­gad blond nyans eller ett ljusbrunt hår där man kombinerat baby-lights med en karamellig ton. Och djupa, riktigt mörkbruna hårfärger. Om man vill vara extra trendrikti­g kan man addera lite mahogny till den bruna färgen.

 ??  ?? Elin johansson Bor: Stockholm. Gör: Frisör och hårbloggar­e.
Elin johansson Bor: Stockholm. Gör: Frisör och hårbloggar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden