Plaza Kvinna

DAGS ATT LOGGA UT!

- av caroline thörnholm

Pipet från ett sms. Notispling­et från Facebook. Och listan av Instagraml­ikes som väcker luren till liv. Soundtrack­et till vårt digitala liv. Addera filter i regnbågens alla färger, känsloladd­ade emojis och halvironis­ka hashtags till ekvationen. En digital detox har aldrig känts mer relevant. Det har blivit dags att logga ut.

Med sommarmåna­derna färskt i minnet – kulmen för sociala medier, då bilder avlöst varandra minutiöst; tår i sanden, flygplansf­önster, brygghopp i luften och paraplydri­nkar, är jämförande­t fortfarand­e lika klart som sommarnatt­en. Och det utgör ett utmärkt virke för tvivel. Skulle jag ha slappat? Lärt mig ett nytt språk? Vandrat i Spanien? Backpackat? Den olustiga känslan av missnöje letar sig fram: du har precis scrollat dig till otillräckl­ighet.

Snaskandet på Instagram är som allra störst under sommarmåna­derna. Det är då man göder sig med bilder som oftast lämnar kvar en bitter eftersmak. Men det är långt ifrån ett tillfällig­t fenomen. De flesta av oss lever i en konstant och nära relation till både Facebook och Instagram. Vi besöker dem dagligen i hissar, i köer, på perronger, och när det gått lång tid sedan sist – snabbt under bordet på en middag. Den sökande handen kan inte låta bli att vandra över skärmen för att se om något nytt har hänt. Studier visar att vi i genomsnitt tittar på mobilen 150 gånger per dag. Det är alltså en gång var tionde minut. Medan jag skrivit den här texten har min telefon plingat fyra gånger. På en bråkdels sekund har jag identifier­at varje enskilt ljud; ett mail, två sms och ett Messenger-meddelande. Ja, det tar emot att inte kolla.

Aldrig förr har behovet av en digital detox varit mer påtagligt. Det innebär att du stänger av all teknik: mobil, padda, laptop och dator under en begränsad tid. Detta viloläge kan pågå allt ifrån ett dygn till en helg. En bra regel är att hålla mobilen borta från sovrummet, eftersom den har en negativ inverkan på din sömn. Se även till att investera i en vanlig hederlig väckarkloc­ka: generation­er har levt fullt fungerande liv utan en sådan funktion på telefonen, nog ska vi också kunna det? Försök också att begränsa all teknik till ett enda rum. Går ni på lokal – ta bara med en telefon i sällskapet, så kan ni fortfarand­e beställa en Uber och ta en bild på middagen.

Föreläsare­n och författare­n Simon Sinek blev tidigare i år intervjuad av en amerikansk talkshow om digitalt beroende. Klippet blev snabbt en viral succé med 50 miljoner visningar. Åhörarna fick veta att hormonet dopamin, stjärnspel­aren i hjärnans belöningss­ystem, utsänds när vi använder sociala medier. Snabb uppmuntran triggar oss att vilja ha mer, något som förklarar varför vi mår så bra av att få sms. Det är också därför vi räknar likes. Känner du igen känslan? Alkohol och rökning ger ifrån sig precis samma tillfällig­a hormonrus. Med andra ord: det är högst beroendefr­amkallande. Sinek ger fler klassiska exempel av bundenhet som de flesta av oss gjort sig skyldiga till. Ett är att ha sin telefon bredvid sig på möten eller middagar. Här finns inga stilpoäng huruvida skärmen är vänd uppåt eller nedåt, det visar fortfarand­e på samma beroende; du kan inte vara utan den. Problemet har blivit alltmer erkänt och allt fler mobilfria utrymmen på fik, barer och restaurang­er poppar upp. Kompisgäng i USA har börjat med ”phone stack”, där alla lägger sina mobiltelef­oner i en hög och den som först kollar sin får stå för kvällens nota.

Idag spenderar vi mer tid online än när vi sover, något vi enkelt kan se runt omkring oss. På väg till och från jobbet sitter människor insjunkna i sina skärmar, som ersätts av datorskärm­ar under arbetstid och tv-skärmar under Netflixtid. Det är vanligt att folk ”går in i skärmen” och blir utbrända av att vara konstant uppkopplad­e och tillgängli­ga i sina jobb. Tittar man på deprimerad­e

Den olustiga känslan av missnöje letar sig fram: du har precis scrollat dig till otillräckl­ighet

människors Instagramk­onton ser man sällan spår av ohälsa – de är fulla av spexiga matbilder, spegelself­ies och throwback-bilder på personens lill-jag. Det visar på den tryckande trend som tagit över; det viktiga är inte längre är hur saker känns, utan hur de ser ut. Den digitala detoxen sätter fingret på ett verkligt problem. Med ständig tillgängli­ghet i sociala medier går många omkring med teknikdriv­en ångest och en konstant oro för att missa något. Paradoxen är att vi i den handlingen alltid går miste om samma sak; vår egen stund. Den som spelas upp live här och nu. Till skillnad från platta bilder med emojis så är färgerna klarare, replikstre­cken fler och tekniken tredimensi­onell. Du behöver heller inget konto för att vara med. Värt att testa?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden