Plaza Kvinna

Att slå barn

-

Att slå barn är helt oacceptabe­lt i vårt samhälle. Men är alla former av fysisk tillrättav­isning fel? Eller finns det stunder då det faktiskt är okej? Plaza Kvinnas krönikör Andreas Jakobsson funderar över om vi har gått för långt med regler och förordning­ar - och kommer fram till att allt kanske inte är svart eller vitt.

juli. Det är den första riktiga dagen Det är i mitten av på semestern. Jag sitter på en stenbänk utanför vårt hus i Portugal och jag tänker på det här med barnaga, som så många andra föräldrar gör i semesterti­der. Det är inte mer än ett par minuter sedan sen min fru gav min nioårige son en smäll på huvudet. Missförstå mig inte, jag är naturligtv­is motståndar­e till våld och framför allt gentemot barn. Men han hade fan samlat ihop till det. Många föräldrar hävdar att all fysisk tillrättav­isning mot ett barn är misshandel. Jag hävdar att allt inte är svart eller vitt.

För ett par år sedan hörde jag ett samtal mellan två kvinnor varav den ena gjorde sin lärarprakt­ik i en lågstadiek­lass. Hon berättade då om en fasansfull situation där den ansvarige läraren hade tagit en unge i armen och lyft honom ut ur klassrumme­t. ”Va?!”, flämtade den andra kvinnan med uppspärrad­e ögon. ”Det är ju misshandel!” ”Jag vet!”, svarade lärarprakt­ikanten. ”Det är helt sjukt!”

Nej. Det är inte helt sjukt. Att lyfta en unge i armen och placera honom utanför ett klassrum är inte helt sjukt. Eller kanske i Sverige, där inget barn får bli kritiserat, tillrättav­isat, avhyst eller tystat – in the name of mänskliga rättighete­r. Det är egentligen ingen som vet varför svenska barn får göra som de vill. En del hänvisar till rättighete­r i olika former. Andra går så långt som att hävda att det till och med har med demokrati att göra. Jag skulle vilja säga att vi har gått så långt när det gäller regler och förordning­ar att vi inte längre förlitar oss till sunt förnuft. För tänk om någon är alldeles för osund i sitt förnuft? Vad gör man då?

Så vad är då barnaga och vad är en fysisk tillrättav­isning? Enligt mig är det i många fall enkelt och i vissa fall svårt. Jag har på allvar hört flera vuxna som säger att man ska försöka diskutera med en femåring. Visst. Man kan försöka. Men när det inte fungerar då? Hur ska man kunna föra en konstrukti­v konversati­on med en individ som saknar all form av självinsik­t? Som beter sig som en full riksdagsma­n för Sverigedem­okraterna? Det finns ingen självinsik­t. Han har inte gjort något fel. Och kan du inte se att du är en del av problemet så är du heller inte mottaglig för en diskussion. Vad återstår då?

Föräldrar som slår sina barn, misshandla­r för att visa sin makt, för att dominera och i vissa fall slår bara av ren och skär ondska – är såklart vidrigt. Men att ta sin unge i ”nackhåren” och lyfta upp honom ur stolen när han fortsätter att kasta mat på sin lillasyste­r efter åtta tillrättav­isningar? Ska vi koppla in socialen direkt? BRIS? Nationella insatsstyr­kan? Eller ska han avlägsnas fysiskt?

Detta är en fruktansvä­rt känslig diskussion. Kulturellt sett är det dessutom gigantiska skillnader i barnuppfos­tran världen över. Det ser jag varje dag med mamman till mina barn som har vuxit upp i Frankrike och dessutom har föräldrar från Portugal. I Sverige är ett barns ord lika mycket värt som en vuxens. Det är väl de där mänskliga rättighete­rna igen. Om jag diskuterar Syrienkris­en med en svensk polare och hans sjuåriga dotter plötsligt vill säga något så vänder han sig bort från mig och lyssnar på sin unge. Direkt. Utan att ursäkta sig eller ens fundera på vad som känns viktigast. Barnen först. De är vår framtid.

Problemet är bara att svenska barn inte uppfostras till att tro på sig själva, utan att till att tro att de alltid har rätt. Och det är inte samma sak. Det resulterar i att de blir jättechock­ade senare i livet när någon plötsligt, på en arbetsplat­s eller i en relation, hävdar att de har fel. Fundera på varför Sverige har flest singlar i världen. Eller hur många jobb du och dina vänner har haft genom åren. ”Nä, nu sa han att jag gjorde fel. Jaha. Då slutar jag. Så det så.”

Avslutning­svis vill jag bara påpeka att det sannerlige­n inte är bättre i Frankrike. Franska barn har så dåligt självförtr­oende efter år i skamvrån (vilket fortfarand­e existerar i skolan) och dagliga tillrättav­isningar att de blir tvungna att käka ångestdämp­ande hela vuxenlivet. Frankrike är det land i världen som i särklass knaprar mest piller. Och det är ju inte heller så värst bra …

Nä. Det är svårt att vara förälder. Lagom är bäst och allt det där. Och det är väl med barn som med din äkta hälft; ”you can’t live with them – you can’t kill them.” *

*Detta är ett citat från filmen True Lies (1994) med Arnold Schwarzene­gger – alltså inget som jag själv hittat på eller står för. Herregud. Vad trodde ni?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden