Plaza Kvinna

NATALIE ERIKSSON

Hjälper kvinnor in på aktiemarkn­aden

-

Hur fick du idén till din bok Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare?

– Jag började intressera mig för investerin­gar för ett par år sedan och sommaren 2016 bestämde jag mig för att lära mig ännu mer. Jag läste så många bra böcker men kände att de saknade två bitar. Det ena var det personliga perspektiv­et – vilka är dessa duktiga investerar­e? Det andra jag saknade var kvinnorna på börsen. Varför finns det inte böcker om dem? Hur kom det sig att du själv blev intressera­d av aktiemarkn­aden?

– Det finns så mycket jag vill göra i livet och för ett par år sedan gick jag runt och funderade på vad som skulle krävas för att genomföra mina planer. Jag vill gärna bo utomlands igen och starta eget bolag exempelvis. Pengar är onekligen ett kraftfullt verktyg och därför kändes det viktigt att lära sig att förvalta pengarna smart. Du intervjuar olika profiler i boken, vad har de för tips?

– Therese Lundstedt på Aktieinves­t poängterar hur viktigt det är att inte lyssna för mycket på andra som pratar sig varma för specifika aktier. Inspireras gärna men fatta dina egna beslut! Christina Söderberg, sparekonom, poängterar att det är viktigt att ha en realistisk plan. Kom igång och spara det du kan. Vilket är det största misstaget oerfarna gör?

– Jag hör många som ångrar att de sålt av aktier i panik. Börsen går upp och ned och så har det alltid varit. Vilket är ditt främsta tips till dem som aldrig investerat i aktier förut?

– Att formulera varför du vill börja investera samt att börja på en nivå du känner dig trygg med. Varför tror du att kvinnor inte handlar med aktier i samma utsträckni­ng som män?

– Jag pratade med Johanna Kull (tidigare på Avanza) om detta. Det har historiskt sett varit svårt att handla med aktier som småsparare på grund av höga avgifter och liknande. Män har länge tjänat mer pengar än kvinnor och därför har det funnits ett större incitament för dem att lära sig aktiehande­l. Du driver Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer. Varför ska man vända sig dit?

– Jag administre­rar den tillsamman­s med två vänner men egentligen är det alla medlemmar som driver gruppen tillsamman­s. Hit ska man vända sig om man är nyfiken på aktiehande­l och vill vara del av ett forum där alla frågor är välkomna!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden