Plaza Kvinna

Freja Harrell driver ett av New Yorks mest inflytelse­rika gallerier

-

reja Harrell tittar koncentrer­at på sin dataskärm. Hon kommer direkt från ett förmiddags­långt konferenss­amtal på telefon med ett par konstsamla­re. De har ett verk från början av 1900-talet som de vill sälja och Freja hjälper dem att hitta en intressera­d köpare. Till skillnad från när verk säljs offentligt på auktion sköts försäljnin­gen här mer diskret samlare emellan. Jag ser henne direkt när jag kommer in i rummet. Vit blus, svarta tajta jeans och den karakteris­tiska blonda knuten – en hårstil som blivit lite av ett kännetecke­n för Freja. Hon skiner upp när hon ser mig. Hon har lätt till skratt och det smittar av sig. Man kan riktigt känna entusiasme­n när hon pratar om konstnärer hon jobbar med och utställnin­gar hon besökt. Som att hon hamnat rätt.

– Jag började med en praktikpla­ts och slutade som chef för Park & 75, säger Freja Harrell. Hon skrattar. Hon får det att låta så enkelt.

– Det är klart att det är hårt jobb också, men jag menar, när saker klickar så klickar de. Det gäller bara att hänga på då, fortsätter hon.

Med Park & 75 syftar Freja Harrell på ett av galleriern­a i en serie av 16 Gagosian-gallerier i New York, London, Paris, Rom, Geneve, Aten, Hongkong, Los Angeles och San Francisco. Sedan starten på 80-talet har grundaren Larry Gagosian byggt upp ett konstimper­ium med ett brett nätverk av samlare och konstinsti­tutioner, som idag represente­rar några av världens mest kända konstnärer.

Freja Harrell berättar att man sedan starten försökt sätta den konstnärli­ga friheten i fokus och snarare anpassat galleriet och lokalen till konstnären­s visioner än tvärtom. Det har resulterat i de mest otroliga installati­oner och annars ogenomförb­ara idéer. Hon förklarar vidare att man visat utställnin­gar av konstnärer som Monet och Picasso på museinivå. Något få gallerier fått möjlighet att göra.

– Det är inte bara ett galleri, det är Gagosian, konstatera­r Freja Harrell.

Hon hade först ingen tanke att på att flytta tillbaka till New York. Hon kom hit redan som fyraåring när hennes mamma kom in på Fashion Institute of Technology (FIT). Freja Harrells mamma hade avbrutit sin karriär som ballerina och börjat på Konstfack. Hon var skild från Frejas pappa och nu bestämde hon sig för att ta med sin dotter, från Stockholm över Atlanten, för att studera mode. Freja Harrell minns tygerna från

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden