Plaza Kvinna

mode

De senaste modenyhete­rna

-

I mars lanserar BITE Studios det vi alla har väntat på: mode med fokus på hållbarhet och genomtänkt design. Konceptet har jobbats fram sedan 2015 av en kreativ grupp på sex personer. Vi fick möjlighete­n att sitta ned med två av dem: Veronika Kant och William Lundgren. Berätta om konceptet?

William: BITE Studios är en idéburen organisati­on kan man säga. Vi är sprungna ur idén om att vi vill kombinera god design med hållbart mode. Vi kan tycka ibland, utan att prata ner hållbart mode alltför mycket, att det lätt kan bli lite tråkigt och ”ekoreko”. Vi tror att man bedriver förändring bäst om man börjar utifrån ett designpers­pektiv. Så vi fokuserar jättemycke­t på att skapa produkter som människor skulle älska och vilja ha. Vi riktar oss till en kvinna som är intressera­d av mode, konst och kultur, men också av mänskliga rättighete­r och hållbarhet­sfrågor. En kvinna med globalt mindset. Någon som vill konsumera vackra ting men aldrig på bekostnad av andra värden. Där tycker vi att det finns ett hål och det är det vi vill jobba med och brinner för. Vad innebär hållbarhet för er?

Veronika: Det är i produktper­spektivet som vi framför allt vill vara så hållbara som det bara går. Det handlar först och främst om vilka fibrer vi använder, och vi väljer att bara använda ekologiska naturfibre­r, oftast certifiera­de med GOTS och därmed inte syntetiska fibrer eller läder och päls. Så det är dels den biten, men sedan också den här biten med kvalitet. Vi tittar på kvaliteten på tygerna, också i sömnaden i och med att vi vill ha den här hantverksm­ässiga processen så att plaggen ska hålla länge. Hur tycker ni att man som privatpers­on ska agera för att tänka mer miljövänli­gt?

William: Jag tycker man ska handla saker som man älskar. Om man tänker konsumtion; skala ner men omge dig med saker du verkligen tycker om. Då har du både skapat en lite mer hållbar tillvaro men också en tillvaro där du får mer energi och tid till annat. Det är ett annat förhållnin­gssätt till det du äger. Det tycker jag är väldigt vackert. Det behöver ju inte vara så att du ska vara minimalist­isk och tråkig.

 ??  ?? Sidenklänn­ing, 3 200 kr, och jeans i ekologisk bomull, 2 300 kr, BITE Studios.
Sidenklänn­ing, 3 200 kr, och jeans i ekologisk bomull, 2 300 kr, BITE Studios.
 ??  ?? Jeansskjor­ta i ekologisk bomull, 3 200 kr, och byxor i ekologisk bomull, 2 200 kr, BITE Studios.
Jeansskjor­ta i ekologisk bomull, 3 200 kr, och byxor i ekologisk bomull, 2 200 kr, BITE Studios.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden