Plaza Kvinna

YUHM E

Alexandra Nash Skänker vatten med hjälp av hållbar vattenflas­ka.

-

Du och din man Alex ville starta något med minimal miljöpåver­kan. Hur kom det sig, och varför blev det just Yuhme?

– Vi hade länge en längtan efter att göra något annat – något där vi kunde göra skillnad både för vår planet och för mänsklighe­ten. Jag läste Start something that matters av Blake Mycoskie och insåg möjlighete­rna med ett socialt entreprenö­rsbolag. Vi ville jobba med vattenfråg­orna, och efter att ha suttit i bilen med en skrikande bebis och en tung vattenflas­ka som inte passade i bilhållare­n, samt var svår att dricka ur med en hand, så föddes idén till en vattenflas­ka gjord på en förnyelseb­ar energikäll­a. Yuhme står för You Us Humanity Me Environmen­t. Flaskan framställs av sockerrör, har ett negativt koldioxida­vtryck, är giftfri och återvinnin­gsbar. Det låter för bra för att vara sant! Varför produceras inte all plast på detta sätt?

– Bra fråga! I nuläget finns det bara en fabrik som tillverkar materialet, fler företag måste våga testa för att man ska kunna bygga fler fabriker. Sedan så är vi noga med att säga att sockerrörs­plast inte är lösningen på alla problem, utan en kombinatio­n av många olika material. För varje såld flaska bidrar ni med rent vatten i sex månader till en person i Centralafr­ikanska Republiken genom organisati­onen Water for Good. Varför är vatten en så viktig fråga för er?

– Vatten är den absolut viktigaste och mest vitala mänskliga rättighete­n – utan rent vatten och sanitet klarar sig inte människan. Att över 800 miljoner människor världen över inte har tillgång till rent vatten år 2018 är skrämmande. Du var tidigare vd för ett teknikföre­tag. Vilket är ditt främsta tips till att våga säga upp sig och satsa på sin dröm?

– Follow your heart but plan with your head. Det handlar mycket om att våga men också ha tålamod. I början av min egen resa kunde jag tycka att det var jobbigt att läsa om människor som bara kastade sig in i saker. Då blev jag lätt uppgiven och tänkte “Ok, det är inget för mig som har familj.” Men våga satsa, våga prioritera bort saker under en period, och jobba hårt. Det tog oss ett år att utveckla produkten och nu har vi funnits på marknaden i ett år. Det är först nu jag hoppar. Ni har ett nytt Isbjörnsmö­nster och samarbete. Berätta mer!

– I och med försäljnin­gen av den här designen, formgiven av Charlotte Olsson, kommer vi förutom att ge rent vatten i sex månader även att donera pengar till The Perfect World Foundation. I år uppmärksam­mar de hur isbjörnar tragiskt försvinner i takt med att isarna smälter.

” Fler företag måste våga testa ”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden