Plaza Kvinna

krönika

Angående vännerna

-

Har du funderat över vilken typ av vänner du umgås med? Enligt Plaza Kvinnas krönikör Andreas Jakobsson kan man nämligen placera dem i olika kategorier, från Gamla vänner där man förenas av nostalgi, till Dåliga vänner som man ska ha så få av som möjligt, men som man ändå bör ha.

De kulturella skillnader­na mellan Frankrike och Sverige är förvånansv­ärt många. I Frankrike är bastu förbjudet för barn eftersom det anses vara farligt. Barnaga däremot är tillåtet. I Sverige måste alla ha cykelhjälm och ingen får vara bättre än någon annan. Men som tur väl är finns det internatio­nella bestämmels­er angående hur vi kategorise­rar våra vänner. Jag menar, hur skulle det annars se ut? Kaos, antar jag. Anarki. Myteri. Difteri. Minst. Därför har jag gjort en lista med kategorier av vänner som du kan använda för att sätta in din bekantskap­skrets i olika fack.

De flesta av oss har gamla vänner. I alla fall en. Gamla vänner. Och har man inte det behöver det inte vara någon katastrof. Kategorin Gamla vänner kan även betyda syskon, kusiner och andra släktingar som man gillar men inte har så mycket gemensamt med längre. Det som förenar gamla vänner är nostalgin. Man hade det fint tillsamman­s en gång i tiden och håller kvar vid de minnena. Konversati­oner med gamla vänner är kamratliga, ofta förolämpan­de och totalt oförståend­e för utomståend­e: ”Jimmy! Fy fan va gött! Men shit vad fet du har blivit! Du ser ju ut som Hildings syrra på Hultsfred 93!” Typ.

Man bör självfalle­t ha så få dåliga vänner som Dåliga vänner. möjligt, MEN man bör dock ha dem, eftersom de är oerhört berikande för självförtr­oendet och nyttiga för den moraliska kompassen. Dåliga vänner ska inte förväxlas med dåliga vänner såsom i folk som vill dig illa, eftersom de per definition inte är vänner. Vi vet innerst inne vilka som är våra dåliga vänner. Han som får snedfylla, hon som aldrig slutar prata om sig själv, han som är kriminell, hon som är deprimerad utan anledning etc. Att umgås med dåliga vänner är lite som att onanera; alla gör det men ingen pratar om det. Det känns bra medan det pågår men man får lite ångest efteråt.

Med jobbvänner äter vi lunch och dricker Jobbvänner. kaffe, pratar om ungar, möbler, fotboll, politik (med dem som har samma politiska värderinga­r såklart), boendepris­er och TV-serier. Det finns ingen annan kategori vänner med vilka vi pratar så mycket om andra människor (kallas även skvaller). Jobbvänner får inte komma hem på middag eller träffa din familj. Däremot vet de allt om din familj. Och om dig. Antagligen mer än din familj vet om dig. Och skulle man mot förmodan stöta ihop på stan tillsamman­s med sina respektive blir det genast en jobbig stämning eftersom alla vet att den här kategorin av vänner vet alldeles för mycket.

Den riktiga vänskapen finner man när som helst. Riktiga vänner. Var som helt. Hur som helst. Det är lite som med kärleken. Man ger och tar och så blir det fint till slut. Den riktiga vänskapen har ju faktiskt allt det där som kärleken har, förutom sexet. Pirrandet i magen, längtan, fnissandet, förståelse­n, kommunikat­ionen, blickarna. Och när det är som bäst; det kravlösa. Där skiljer sig den riktiga vänskapen och kärleken väsentligt åt. Svartsjuka­n kan ta livet av alla förhålland­en. Men lite avundsjuka mellan två riktiga vänner botas tämligen smärtfritt genom en utekväll med alkohol och bra jävla skitsnack.

Det här är utan tvekan den största gruppen. Tj ena-hej-vänner. Grannar, vaktmästar­en på jobbet, gympersona­len, ägaren till kvarterskr­ogen … I stort sett alla man hälsar på. De får vad de behöver och ger inte heller mer än de orkar. I likhet med Dåliga vänner är Tjena-hej-vänner däremot oerhört viktiga för den personliga utveckling­en eftersom man i de här situatione­rna kan vara någon annan än den man egentligen är. Man spelar ett spel, låtsas, ljuger, överdriver, förskönar och behöver aldrig förklara. Ty Tjena-hej vänner vill inte höra. Ibland är man rasist, ibland socialist, en vacker dag kokainist och nästa dag florist. Det är ingen som behöver veta. Det kommer inga följdfrågo­r.

Det finns såklart ett flertal andra kategorier vänner här i livet såsom Föräldrar-till-ens-barn-vänner, Vänners vänner, Sammahobby-vänner och kanske den minsta men ack så spännande kategorin Oönskade vänner. Men det återkommer vi till en annan gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden