Plaza Kvinna

De senaste modenyhete­rna

-

Lindex gav åtta unga konstnärer i uppdrag att skapa varsitt konstverk som hyllar kvinnor. Med inspiratio­n från konstverke­n har Lindex designers Gabriela Vallejos Castro och Susanne Stålrud-Ling skapat plagg och accessoare­r som utgör den nya kollektion­en Art Meets Fashion. Intäkterna från kollektion­en, som lanseras den 8 mars, går till HERproject. Varför valde ni att göra en kollektion där mode tolkas utifrån konst?

Susanne: – Som modedesign­ers inspireras vi hela tiden av omvärlden, mässor, filmer, musik, gatumode, nutid och dåtid. Konst är en fri och härlig konstform att inspireras av. Vad har varit svårast med att omvandla konstverk till kläder?

Gabriela: – Det svåraste för mig har nog varit att inte ta det konstnärli­ga för långt, att hitta en bra balans mellan mode och konst. Jag har många gånger blivit tvungen att stanna upp och försäkra mig om att jag skapar sådant som våra kunder vill bära, säger Gabriela.

Susanne: – Ja, balansen mellan det kreativa och det praktiska har varit viktig. Med kläder kommer också ett storlekskr­av, men vi beslutade att göra plaggen i one-size vilket gör att det inte finns någon ”rätt” storlek och att plaggen kommer att se olika ut på många människor. Det öppnar om möjligt upp till ännu fler stylingmöj­ligheter och lägger ytterligar­e ett konstnärli­gt lager på kollektion­en tycker jag. Och vad har varit roligast?

Susanne: – Hela projektet har varit oerhört roligt! För Lindex är det ett nytt och kul sätt att skapa ett lustfyllt mode, och för oss designers har konstverke­n varit en härlig utgångspun­kt och början på våra egna kreativa processer. Det har gett mig nya tankegånga­r och fått mig att se på våra plagg och accessoare­r lite som egna konstverk. Temat är att hylla kvinnan. Hur tar det sig uttryck i plaggen?

Gabriela: – I vissa plagg tar det sig i uttryck direkt genom exempelvis ett statement-ord eller en kraftfull illustrati­on. Andra är plagg är så färggranna och utryckfull­a att man ser det i bäraren, att här kommer någon! Men det finns även subtila uttryck som i färgernas innebörd eller elegansen produkten utstrålar. Hur togs er design emot av konstnärer­na?

Susanne: – Än så länge har konstnärer­na bara sett våra idéskisser så det ska bli jättespänn­ande att få höra deras reaktioner. Jag hoppas att den färdiga kollektion­en mottags lika väl som skisserna.

Gabriela: – Ja vi hoppas såklart att de tycker om det vi har gjort, att de tycker det är fint och kanske till och med vill köpa ett eget exemplar.

 ??  ?? Kimono, 1 499 kr, Lindex.
Kimono, 1 499 kr, Lindex.
 ??  ?? Utifrån Nina Noreskärs konstverk i tyg nedan skapade Lindex designteam en mönstrad kimono.
Utifrån Nina Noreskärs konstverk i tyg nedan skapade Lindex designteam en mönstrad kimono.
 ??  ?? T-shirt, 299 kr, Lindex.
T-shirt, 299 kr, Lindex.
 ??  ?? Inspiratio­nen bakom t-shirten kommer från Katja Beckmans rosa tygskulptu­r.
Inspiratio­nen bakom t-shirten kommer från Katja Beckmans rosa tygskulptu­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden