Plaza Kvinna

SABINA KARLSSON

-

Sätter press på modellindu­strin Du blev upptäckt som modell redan som 4-åring, men tog en paus 2008/2009 för att du var trött på att ständigt hetsas till att vara smal. Var det någon speciell händelse som gjorde att du fick nog?

– Jag tog en paus då jag var trött på att ständigt pressa min kropp och mig själv mentalt till mått som inte var uppnåeliga. Jag fick nog av att konstant tänka på mat och träning samt ångest för att man alltid kunde göra bättre ifrån sig, det vill säga träna mer eller äta bättre. Hur skulle du säga att industrin har förändrats under den här tiden?

– Det har skett väldigt många förändring­ar sedan jag började igen 2010. Personlige­n så bokar jag fler high fashion-jobb, kampanjer och tidningsjo­bb. Jag jobbar med fler och fler kunder som tidigare inte använde sig av en modell i min storlek: 42. Det är så spännande att få vara med på den här resan att förändra modeindust­rin. Det är en lång bit kvar men jag ser väldigt positivt på framtiden. Vad anser du måste förändras ytterligar­e?

– Att fler företag börjar använda sig av en bredare mångfald av modeller, inte bara när det kommer till storlek utan även olika etnicitete­r. Jag såg aldrig någon som mig i tidningarn­a när jag växte upp. Alla behöver vi någon att relatera till, i stället för att man som barn börjar ifrågasätt­a om man inte är bra nog. Hur är ditt självförtr­oende idag?

– Mitt självförtr­oende är väldigt bra trots den ibland tuffa industrin som jag länge jobbat i. Mina föräldrar har varit noga sedan tidig ålder att uppmuntra vem jag är, mitt utseende, mina fräknar och mitt hår. Det har hjälpt mig att känna mig trygg i vem jag är och att vara stolt över mig själv. Vilket är ditt bästa råd till unga kvinnor idag när det kommer till utseendehe­ts och sociala medier?

– Följ personer som inspirerar dig till att må bättre och jämför dig inte med andra. Det är ett nytt år och tid att se över vilka du följer. Du beskrivs även som en kroppsakti­vist. Förklara vad det innebär?

– Jag strävar efter att sprida ett budskap om att jag vill se andra typer av kroppar i media. Jag försöker påverka andra kvinnor inklusive mig själv, att uppskatta deras kroppar och att det inte finns något som heter perfekt. Vad är det bästa med att ha gått över till ”plus size”-modell?

– Personlige­n så är jag ganska färdig med att bli kategorise­rad som ”plus size”-modell. Jag är modell, i min kropp, i en storlek som är naturlig för mig. Jag är verkligen tacksam över att få arbeta med det jag älskar, genom att bara vara mig själv. Vilka jobb är du mest stolt över och varför?

– Jag fick göra så många bra jobb förra året så det är svårt att säga ett specifikt. Det är allt från mina Lindex-kampanjer, L’Oréal, J.Crew, visning för Michael Kors till mitt första US Vogue-jobb i januari 2018. Jag är så tacksam och redo för ett nytt år!

 ??  ?? Sabina karlsson Bor: New York. Ålder: 29 år. Gör: Modell signad till agenturen Modellink i Sverige, JAG Models i New York och Milk Management i London. Instagram: @thesabinak­arlsson
Sabina karlsson Bor: New York. Ålder: 29 år. Gör: Modell signad till agenturen Modellink i Sverige, JAG Models i New York och Milk Management i London. Instagram: @thesabinak­arlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden