Plaza Kvinna

Framtidens träning är här

Varför inte springa ett terränglop­p på Afrikas savann på lunchen istället för att gå till gymmet i källaren runt hörnet? När du tränar i Virtual Reality är det bara fantasin som sätter gränserna. Det var skälet till att Johanna Gustafsson fastnade för den

- Av Emelie Törling

Johanna Gustafsson har anordnat världens första event dedikerat till träning i Virtual Reality. Hon fastnade snabbt för den nya träningsfo­rmen som är på stark frammarsch, och menar att det finns många fördelar med att träna i VR.

– Det får mig att glömma att jag tränar! Riktigt bra VR är så visuellt kraftfullt att kroppen bara lyder hjärnan. Jag slipper motivera mig själv, det går av bara farten. Jag har själv en bakgrund som simmare och tränade som mest fem timmar om dagen. Så fort jag lade av med simningen tappade jag all motivation att träna. Jag hade inga målbilder som fick mig att palla mig till gymmet. Jag behöver använda alla trick och knep som finns för att få träningen gjord, och att leka mig igenom träning har visat sig vara perfekt för mig. När provade du VR-träning för första gången?

– Det var omedveten träning när jag för första gången testade ett VR-spel som gick ut på att skjuta med virtuell pilbåge och ducka för glödande klot. Jag vaknade morgonen efter med otrolig träningsvä­rk som jag inte kunde förstå. Det hade då gått många månader sedan jag satt min fot på ett gym. När jag insåg att det var från spelet slog det mig att jag gjort säkert 40–50 benböj, men inte ett enda hade varit tråkigt. Då kände jag att jag hade hittat ett träningsko­ncept som skulle passa mig. Är det en träningsfo­rm som passar alla?

– Nej, det kan jag nog inte säga att det är. Ännu! Det är än så länge dyrt och tar ganska mycket plats om du ska använda den bästa, mest inneslutan­de tekniken. Det gör att det blir relativt svårtillgä­ngligt tyvärr. Men i takt med att tekniken blir billigare och smidigare tror jag stenhårt på att vi kommer att bli fler och fler som använder oss av VR för att träna. Tills dess att VR är en naturlig del av våra hem vore det spännande att experiment­era med hur tekniken kan användas för att locka fler till gym och aktivitets­center. Kan du beskriva ett typiskt träningspa­ss?

– När jag sätter upp ett pass inkluderar jag gärna flera olika spel. Ska jag få upp puls och se till att jag har lite träningsvä­rk dagen efter börjar jag gärna med en eller två korta boxningsro­nder. Sedan kör jag lika länge i något spel som tvingar mig att göra benböj. Ett av de jobbigaste är ett spel där det kommer stora väggblock mot dig som du behöver göra regelrätta benböj för att undvika att krossas mot. Och sedan lite målvaktsti­d där jag själv ställer in hur många bollar som ska skjutas mot mig per sekund. Jag missar nästa alla, har inte ens virtuell bollkänsla, men man blir riktigt svettig av att försöka. Hur mycket tid och pengar måste man lägga ner för att kunna träna i VR? Och vad behöver man för utrustning?

– Ska man investera i den mest avancerade tekniken idag ligger ett VR-system strax norr om 15 000 kronor, men tekniken går framåt i en rasande fart och prissänkni­ngarna kommer hack i häl. Själva VR-upplevelse­rna eller spelen kostar mellan 50 och 200 kronor. Det finns en hel del gratisspel också och det kommer nya spel hela tiden – både träningsre­laterat och annat. Vad rekommende­rar du att man startar med som nybörjare?

– Jag rekommende­rar att man går en virtuell boxningsro­nd! Efter några minuter i den virtuella ringen hinner man få både puls och mersmak. Det är så kul att se vad som händer när du startat en rond åt någon som står

framför dig med VR-headset och väntar på att något ska hända. De vänder sig om och helt plötsligt står de öga mot öga med en stor, arg, virtuell boxare som börjar mata slag i ansiktet på dem. Ett frenetiskt boxande i luften bryter då ut och folk börjar hoppa runt och röra sig non stop hela ronden ut. Vilket är ditt mest spännande träningsti­ps?

– Eftersom jag själv, tillsamman­s med ett team av utvecklare, är igång med att ta fram ett nytt VR-träningssp­el så måste jag säga att det är det mest spännande just nu. Vi gör ett längdskidå­kningsspel som kommer att bli en ordentlig genomkörar­e för armarna – i den mest förtrollan­de, soliga, snötyngda svenska urskogen! Du var med och anordnade världens första event för träning i VR under årets Fitness-festival. Var det uppskattat?

– Ja! Som en del av förra årets upplaga av Fitness-festivalen anordnade vi för första gången The Future Fitness Lab – en mässa i mässan som fokuserade helt på träning i VR. Vi samlade en rad företag som jobbar med träning i VR på olika sätt. Där fanns virtuell boxning och flygsimula­torer som du bara kan styra om du ligger i en perfekt planka och tar i med hela kroppen. Vi hade cyklar och roddmaskin­er som erbjuder ett mer motiverand­e element genom att transporte­ra dig till virtuella miljöer, som Antarktis eller djungeln. Det var även väldigt roligt att se hur VR-träning som format även passar barn och tonåringar som handen i handsken. Det var många föräldrar som var helnöjda med att deras barn rörde på sig frivilligt!

 ??  ?? Johanna Gustafsson Ålder: 28 år. Gör: Varumärkes­strateg och spelutveck­lare inom VR-träning. 2017 anordnade hon världens första mässa för träning i VR. Motto: Do something today to get you where you want to be tomorrow.
Johanna Gustafsson Ålder: 28 år. Gör: Varumärkes­strateg och spelutveck­lare inom VR-träning. 2017 anordnade hon världens första mässa för träning i VR. Motto: Do something today to get you where you want to be tomorrow.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden