Plaza Kvinna

Bröllopsko­ordinatorn Johanna Kajson

Festlokal, blommor, inbjudning­skort, klänning, mat, bordsplace­ring, musik … Listan på allt det som ska planeras inför ett bröllop kan verka oändligt lång. Men det f inns hjälp att få! Vi f ick en pratstund med bröllopsko­ordinatorn Johanna Kajson som delar

- av jonna dagliden hunt

Alla drömmer vi om det där personliga bröllopet – men hur får man egentligen till det? Bröllopsko­ordinatorn Johanna Kajson har planerat allt från budgetbröl­lop till bröllop med miljonbudg­etar. Hennes bok Planera ditt drömbröllo­p är indelad i sju steg och är tänkt som en guide som erbjuder lika mycket hjälp och tips som om man bokar en personlig bröllopsko­nsultation. Oavsett budget och ambitioner är det viktigt att man gör ett bra grundarbet­e och sätter en prioriteri­ngslista tillsamman­s med sin partner, menar Johanna.

– Våga utgå från dig själv och faktiskt välja – och välja bort – utefter vad du själv drömmer om till din stora dag. Det finns inga måsten och man kan faktiskt skapa ett bröllop precis hur som helst, säger hon. Finns det något misstag många gör?

– Att man lyssnar lite för mycket på andra och gör saker bara för att, istället för att lägga fokus på det som verkligen är viktigt för en själv, och att man oroar sig för mycket för vädret eller att något ska gå fel. Du har planerat bröllop för bland annat Isabella Löwengrip och Kenza. Vad var det bästa med respektive bröllop enligt dig? Och vad var mest utmanande?

– Oj, alla bröllop jag gör är väldigt speciella för mig så att uttala mig om just dessa två för att de är lite mer kända är klurigt. Båda fick ha sina bröllop i fred när det väl var dags så de kunde njuta som vilket brudpar som helst i lugn och ro, utan att press och paparazzis lurade i buskarna. En sådan dag måste man kunna få

ha privat. Och utmanande var ju precis detsamma: att mitt jobb är att ha falkögon i de situatione­rna, och att på ett respektful­lt sätt få alldeles för nyfikna journalist­er att respektera detta. Kan du avslöja något från det hemliga bröllopet med en budget på 1,2 miljoner?

– Att det bara var vita blommor kanske? Det var länge sedan jag gjorde det bröllopet och nu har jag haft betydligt högre budgetar än så … På den andra skalan, vilka är dina bästa tips om man har en liten budget?

– Att utifrån ens prioriteri­ngslista omsorgsful­lt välja var man lägger pengarna, att våga be vänner och gäster om hjälp, och att tänka igenom sin gästlista noga eftersom varje gäst faktiskt är rätt dyr. Det kan låta tråkigt men det är något många inte tänker på. Och att våga förhandla med sina leverantör­er och be om mer prisvärda alternativ. Kanske är en nejlika mer prisvärd än en austinros eller en pion, men du tycker att de är precis lika vackra i din bukett. Be experterna om hjälp. Att anlita en bröllopsfo­tograf kan vara dyrt. Är det

Att skapa ett personligt bröllop har blivit betydligt lättare

värt det tycker du? Vad kan man göra om man känner att man inte har råd?

– Absolut. De kostar en massa pengar för att de lägger ned otroligt mycket tid på sina brudpar. Bilderna är det man har kvar efteråt, och jag vet ingen som ångrat pengarna de lagt på en riktigt duktig fotograf. Om du känner att du inte har råd – ta en profession­ell bröllopsfo­tograf till vigseln och några porträttbi­lder före eller efter. Du vill ha någon som är så diskret att de inte märks men som ändå fångar exakt varje ögonblick under vigseln från rätt vinkel. Varför ska man ha en bröllopsko­ordinator?

– Det är så olika vilka som verkligen önskar och har behovet av det, och vilka som klarar sig precis lika bra utan. För den som inte har tid att lägga hundra timmar av sin fritid på att planera bröllop, eller inte tycker att den delen är kul, eller helt enkelt inte känner att man är så strukturer­ad, så är det perfekt att ta hjälp av en organisera­d bröllopsko­ordinator med rätt kontakter som kan hjälpa till. En koordinato­r kan ju planera på betydligt färre timmar än den som är ovan, vilket är mer effektivt. Har du något personligt minne från ett bröllop du varit på som du minns lite extra?

– I somras när alla gästerna väntade länge på brudparet vid en utomhusvig­sel, och ett liveband spelade fantastisk musik under tiden men såg ut som att de också undrade lite var de var. Inte så där fejkat, utan detta var verkligen på riktigt och alla spanade lite bakåt mot dörrarna där vi var säkra på att de skulle anlända, men så helt plötsligt hördes ett motorvrål utan dess like och en röd liten porsche sladdade in i trädgården bakom några buskar och ut hoppar brudparet alldeles fnittriga och lyckliga och gör en high five innan de promenerar mot oss. Det var fotografen­s bil som de i sista sekund hade bestämt sig för att anlända med och det spontana blev en sådan härlig öppning att alla gäster fullständi­gt jublade och applåderad­e för dem. Det skapade extra magi i luften. Vad ser du för bröllopstr­ender 2018?

– Att bröllopstå­rtan serveras direkt till brudskålen istället för sist på middagen; ett festligt sätt att låta denna maffiga bakelse få ta lite mer plats. Sedan ser vi betydligt mer färg i blommorna, och bröllop i flera dagar blir alltmer populärt. Vad måste man tänka på om man vill gifta sig utomlands?

– Man ska framförall­t kolla upp hur det funkar med själva vigselakte­n i det landet. Lättast är ju alltid att gifta sig hemma först och ha en ceremoni utomlands, för det är så olika regler i varje land. Ingen behöver veta att den lagliga vigseln redan ägt rum dock. Vilka personliga detaljer fanns på ditt eget bröllop?

– Min farfar skissade upp vårt monogram för hand och det tryckte vi sedan på allt från näsdukar till galgar och bestickpås­ar. Jag skrev ut allt hemma och klippte och klistrade i ett år eftersom DIY-kitten inte riktigt hade kommit till Sverige då, så jag fick verkligen göra allt själv från grunden, något jag aldrig hade gjort idag. Att skapa ett personligt bröllop har blivit betydligt lättare.

ångrat ” Jag vet ingen pengarna som de lagt på en riktigt duktig fotograf ”

 ??  ??
 ??  ?? Johanna Kajson Ålder: 32 år. Bor: Höllviken, Skåne. Gör: Bröllopsko­ordinator och influencer. Aktuell med: Boken Planera ditt drömbröllo­pmed Johanna Kajson samt en bröllops-planerings­app med samma syfte som boken – att göra det enklare för brudpar att planera sitt bröllop.
Johanna Kajson Ålder: 32 år. Bor: Höllviken, Skåne. Gör: Bröllopsko­ordinator och influencer. Aktuell med: Boken Planera ditt drömbröllo­pmed Johanna Kajson samt en bröllops-planerings­app med samma syfte som boken – att göra det enklare för brudpar att planera sitt bröllop.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden