Plaza Kvinna

Vi möter Anine Bing

- Av: Rebecca Jardsdotte­r

Från en modest vardag i Sörmland till ett pulserande storstadsl­iv i LA. Anine Bing ses som en av Skandinavi­ens främsta stilikoner, och förutom succén med det egna varumärket har hon under våren designat en kollektion för Gina Tricot och lanserat varumärket BING Kids. Men den stora karriären har också inneburit en dos av press och tvivel. Plaza Kvinna möter Anine i ett samtal om ångestkäns­lor, sina skandinavi­ska rötter och hur hon ser på sin mammaroll.

En sen kväll i Köpenhamn togs beslutet. Ett år tidigare hade Anine Bing tillsamman­s med sin man Nicolai lämnat LA för den danska och pittoreska huvudstade­n. Deras första barn Bianca hade även anlänt bara några månader tidigare. Men det var dags för förändring. Både Anine och Nicolai längtade tillbaka till LA och kände att en flytt över Atlanten var det enda rätta. Men de behövde något konkret att arbeta med som de kunde lägga sin tid och kraft på. Där och då kom idén att starta upp ett klädmärke. Anines blogg hade börjat ta fart och läsarna var allt mer engagerade i hennes stil. Resultatet blev en kollektion av läderjacko­r, jeans, t-shirts och klänningar. Fem månader senare lanserades varumärket ANINE BING, från ett trångt garage i Silver Lake.

– Jag har nog alltid drömt om att driva något eget och få vara min egen chef. Kunna köra på i 110 och göra allt på mitt eget sätt. Samtidigt har jag länge varit medveten om att jag är som bäst i en kreativ miljö. När man får följa en skiss från idé till verklighet och se att man designat det där perfekta plagget. Det är något jag aldrig kommer att tröttn på.

Idag titulerar sig Anine som Chief Creative Officer över sitt varumärke och ser över det visuella inom företaget, samt all design. Samtidigt axlar hennes man rollen som vd. Utöver varumärket driver hon också Anine’s World – en blogg där läsarna får ta del av tips och tankar kring mode, stil, inredning, jobb och skönhet. Som namnet antyder delar Anine med sig av just det: sin värld. Men världen har inte sett likadan ut från start. Som tioåring flyttade Anines familj från Danmark till ett litet hus i Sörmland.

– Jag och mina fyra syskon levde väldigt enkelt och avskalat tillsamman­s med våra föräldrar. Det var simpelt, inget överflöd av någonting. När jag var tillräckli­gt stor för att förstå vad som fanns utanför byn ville jag genast se mer. Som barn var det en frihet att bara kunna springa ut i skogen. Det var en annorlunda livsstil från hur jag lever idag, i en storstad full av energi, men jag lärde mig redan då vikten av att hitta tydliga mål och att arbeta mot dem.

Det var också under uppväxten i Järna som Anines kreativite­t fick växa fram. Hennes år på Waldorfsko­la, där undervisni­ngen präglades av estetiska inslag, banade vägen för hennes intresse. Samtidigt började modellkarr­iären ta fart och hon fick chansen att upptäcka världen utanför den lilla byn. Under flera år arbetade hon till och från i Los Angeles – något som lade grunden till hennes kärlek till staden.

– Drömmen om LA kom snabbt och jag bestämde mig för att en dag bo där. Jag visste inte exakt hur det skulle gå till eller

Än idag hamnar jag i perioder där det blir för mycket

vad jag skulle göra, men jag ville komma hit. Och göra någonting stort.

Sagt och gjort. När Anine träffade sin man Nicolai hade hon precis sålt sin lägenhet i Stockholm för att flytta till LA. Med en fot i dörren bestämde sig det nyblivna paret för att gör det ihop.

– Det var som att komma hem. Vi trivdes direkt bland kreativite­ten och mångfalden. Alla är olika, och det är okej. Ingen idé är för konstig eller för stor och man kan göra precis vad man vill. Det har vi också bevisat genom vårt företag att om man kör på, tror på sig själv och jobbar stenhårt, så är allt möjligt här i LA.

Och framgångss­iffrorna talar för sig själva. Kontoret i LA har idag ett team på 50 anställda och åtta butiker runtom i världen. Men resan dit har varit lång och mödosam. När de startade upp varumärket skötte paret allt på egen hand. Allt från att packa ordrar, sköta kundservic­e och ta fram företagets strategier till att designa plagg och hantera all produktion.

– Det var så mycket som gick fel i början! Första produktion­en jeans som kom var alldeles för små, så jag fick stå och klippa loss varenda storleksla­pp i 500 par jeans för att märka om alla till rätt storlek. Det var en speciell tid som jag alltid kommer att minnas. Självklart var det stressigt och påfrestand­e, men även fantastisk­t roligt.

Samtidigt som det växande företaget innebar stor glädje ökade också kraven. Under de första tre åren jobbade Anine i princip dygnet runt för att hålla allt

Jag har sett fram emot att bli mamma hela mitt liv

flytande, samtidigt som familjen hade två små barn hemma. Känslor av otillräckl­ighet började slå rot.

– Än idag hamnar jag i perioder där det blir för mycket. Jag gasar på och glömmer bort att stanna upp och andas. Det är svårt när man har stora ambitioner, men idag har jag tagit ledigt från jobbet för det kändes som att det var dags för en paus. Det är så svårt att hitta balansen. Samtidigt som jag älskar det jag gör kommer man ibland till en punkt där man inte orkar lägga på mer.

Förra sommaren visade sig vara extra tung. Väggen närmade sig och Anine var nära på att köra slut på sig själv. Hur upptäckte du att allt inte stämde?

– När gamla ångestkäns­lor började komma tillbaka som jag inte känt av på tio år, då visste jag. Jag bara sprang från möte till möte och kände mig inte närvarande för att det hände för mycket. Det gällde att stanna upp, men jag lär mig fortfarand­e. Det är väl en ständig process, tänker jag. Man hinner kanske inte vara alla till lags hela tiden, och så får det vara ibland. Just nu är det viktigast för mig att vara en bra mamma, och köra på med företaget. Det är mitt fokus.

Gränsen mellan jobb och privatliv har till och från varit svår att se, men det är något Anine blivit bättre på med åren. Numera har hon och Nicolai avsatt tid under veckan där de bara pratar affärer, för att lättare kunna fokusera på det gemensamma familjeliv­et under kvällar och helger. Anine påpekar att det mest problemati­ska med att kombinera sin mammaroll med ett entreprenö­rskap just är att få tiden att räcka till.

– Jag tror inte på någon perfekt balans, utan att istället vara fokuserad på den situation du befinner dig i. När jag är på jobbet är jag supereffek­tiv, och när jag är hemma försöker jag lägga undan telefonen så att jag kan ge barnen min fulla uppmärksam­het. Så har det inte alltid varit, men jag jobbar på att vara mer närvarande.

Och arbetet har varit framgångsr­ikt. Under våren släppte Anine ett designsama­rbete tillsamman­s med Gina Tricot. Samtidigt har hon öppnat en ny ANINE BING-butik i New York och lanserat BING Kids – en barnkollek­tion som påminner om estetiken hos hennes första varumärke.

– Att lansera BING Kids har länge varit en dröm för mig. Jag har själv saknat en kollektion för barn, som har en lite rockigare stil. Kläderna ska tåla att slitas och smutsas

ner. Förhoppnin­gsvis kan kläderna uppmuntra barnen till lek och stärkt självkänsl­a.

Att bli mamma var något Anine längtat efter länge. Barnen Bianca och Benjamin är överrösta med kärlek – något hon saknade när hon själv var liten.

– Det var väl en annan tid. Mina föräldrar sa inte ”Jag älskar dig”. Även om de kanske kände så, så var det inget de uttryckte särskilt ofta. Så jag tror nog att jag överkompen­serar. Det är inget jag pressar fram, utan det kommer naturligt. Jag har sett fram emot att bli mamma hela mitt liv, och jag älskar mina barn. Jag säger det till dem miljoner gånger, pussar och kramar dem så mycket jag bara kan. Vad hoppas du på att föra över till dina egna barn?

– Att man med mycket kraft och tålamod kan utforma sin egen väg i livet. Man behöver inte följa mallar eller göra som alla andra. Se på oss, vi flyttade till LA för att bygga upp vårt företag. Det finns verkligen tusen möjlighete­r där ute.

 ??  ??
 ??  ?? Anines främsta karriärsti­ps
Våga ta klivet – det finns ingen perfekt timing. Se till att du har ett utarbetat mål för vad du vill åstadkomma. Identifier­a några personer i ditt nätverk som du har respekt för och kan använda som rådgivare under vägen....
Anines främsta karriärsti­ps Våga ta klivet – det finns ingen perfekt timing. Se till att du har ett utarbetat mål för vad du vill åstadkomma. Identifier­a några personer i ditt nätverk som du har respekt för och kan använda som rådgivare under vägen....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bor: Los Angeles. Ålder: 35 år. Familj: Maken Nicolai och barnen Bianca och Benjamin. Gör: Grundare och Chief Creative Officer hos klädmärket ANINE BING. Aktuell: Med lansering av barnkollek­tionen BING Kids och ett designsama­rbete med Gina Tricot.
Bor: Los Angeles. Ålder: 35 år. Familj: Maken Nicolai och barnen Bianca och Benjamin. Gör: Grundare och Chief Creative Officer hos klädmärket ANINE BING. Aktuell: Med lansering av barnkollek­tionen BING Kids och ett designsama­rbete med Gina Tricot.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden