Plaza Kvinna

Jennie Rosén

LEDER SVENSKT MODE FRAMÅT

-

Du är ny vd på Swedish Fashion Council. Vad kommer ditt jobb att innebära?

– Att på sikt se till att den svenska modebransc­hen går in i en ledande position internatio­nellt, framför allt genom att driva digital utveckling, innovation och hållbarhet framåt och samtidigt visa upp Sveriges kreativa och kulturella styrka. Vad tar du med dig från din tid på BACK?

– Den har gett mig fantastisk­a upplevelse­r och kontakter i hela världen, men framförall­t insikten av hur oerhört viktig en kreatör och konstnär som Ann-Sofie Back är för Sveriges kulturella utveckling, historia och kommunikat­ion med omvärlden. Jag vill poängtera att jag inte lämnar BACK utan går in i en annan roll. Du vill ta utveckling­en av bland annat hållbarhet och fashion tech till en ny nivå inom svenskt mode. Hur kan det komma att se ut?

– Fashion tech och hållbarhet är viktiga faktorer för att omforma industrin och möta konsumente­n. När det gäller fashion tech har samhället redan utvidgat de virtuella världarna. Vi är ständigt uppkopplad­e och gränsen mellan online och offline suddas ut. Utveckling­en inom fashion tech kommer att fortsätta att reagera på dessa förändring­ar och jag är inte rädd för att driva den framåt. Om du får sia om framtiden, var ser du svenskt mode om 5–10 år?

– Jag ser en större start up-scen som stör den traditione­lla industrin. Förbruknin­gskanalern­a kommer att digitalise­ras, butikerna blir till showrooms i högre grad. Kunden kommer ha ett större behov av eventbaser­ade aktivitete­r, och influencer­s som vi känner dem idag kommer att ha förlorat sin makt. Hur skulle du beskriva din egen stil?

– Jag har oftast minst tre lager kläder på mig, ett par extra skor så jag kan byta snabbt, och en (lite för fullpackad) stor väska.

 ??  ?? Ålder: 39 år. Bor: Södermalm, Stockholm. Bakgrund: Har varit vd på modeföreta­get BACK i sju år. Aktuell: Som ny vd på Swedish Fashion Council.
Ålder: 39 år. Bor: Södermalm, Stockholm. Bakgrund: Har varit vd på modeföreta­get BACK i sju år. Aktuell: Som ny vd på Swedish Fashion Council.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden