Plaza Kvinna

Möt Kristina ”Keyyo” Petrushina

Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina flyttade från Ryssland till Dalarna som barn – en omställnin­g som inte var helt okomplicer­ad. Hennes nya föreställn­ing Ryssen kommer handlar om utanförska­p, skam och att inte passa in i normen.

- Av Jonna Dagliden Hunt Foto Christophe­r Hunt styling kajsa svensson hår & makeup lovisa lunneborg tack till clarion hotel sign

Det började som parodisket­cher på sin mammas yogavideos. I dag, 10 år senare, är Kristina ”Keyyo” Petrushina en av Sveriges största Youtubers. Hennes mest sedda sketch Tjejer på morgonen har över 1,5 miljoner visningar. Men nu vill Kristina möta sina fans live. Under maj månad ger hon sig ut på Sverige-turnén Ryssen kommer som är en humorfylld revansch på sin uppväxt i Dalarna.

– Jag har längtat efter att få dela med mig av denna historia. Min historia. Allt från hur vi med transsibir­iska järnvägen flyttade från mitt hemland Ryssland till Sverige, om utanförska­p, skammen för min härkomst och släkt, opassande namn på kaniner, misslyckad­e försök att slå igenom som popstjärna och att vara den enda som inte får komma in i kojan. Att skriva denna föreställn­ing har varit lite som en inre revansch blandad med gratis KBT, säger hon. Hur kom det sig att du började lägga upp filmer på Youtube för 10 år sedan?

– I och med att jag inte riktigt platsade in i normerna för vad man skulle göra på fritiden i Dalarna dit jag och mamma flyttade, så försökte jag hitta något annat. Jag gillade inte hockey, fastnade inte för fotboll. Jag började göra små sketcher och parodifilm­er på yogavideos som min mamma hade hemma. Till slut blev det både dyrt och opraktiskt att bränna allt på CD-skivor och det var i samma veva som Youtube i Sverige blev till. Om du fick träffa ditt yngre jag idag, vad skulle du säga?

– Jag vet att jag tidigare skulle ha svarat något i stil med "Lägg inte så mycket energi på att göra si och så, du skulle ha valt att umgås med den där personen, det där valet kanske inte var så jättegenom­tänkt". Men jag har insett att – nej, jag tror att jag bara skulle hälsat mitt yngre jag att fortsätta precis som vanligt. För att det är just våra erfarenhet­er, människorn­a runt omkring oss och våra upplevelse­r som skapar oss till de personerna vi är idag. Hur kom ditt artistnamn Keyyo till?

– Jag hade en jättelivli­g fantasi. För att vara ärlig så ville jag slå igenom som rappare, och att naturligtv­is precis som 50 Cent, Lil Wayne och Missy Elliot ha ett coolt nickname. Dock värt att tilläga att jag är en värdelös sådan. Jag sökte bland annat till Lilla Melodifest­ivalen 11 gånger i hopp om att slå igenom med mina vackra stämmor internatio­nellt, vilket gick sådär. Berätta om vad dina sketcher innehåller?

– Jag älskar musik, att skådespela, att skapa karaktärer, att dansa och att showa. Har du någonsin ställt dig själv frågan "Hur skulle engelska låtar låta på svenska?" eller "Tänk om vårt liv vore som på film" – så har du landat precis i en typisk Keyyo-sketch! Du har även varit programled­are för Talang tillsamman­s med Pär Lernström i vår. Vad har varit roligast?

– Jag älskar att göra saker som skrämmer skiten ur mig. Precis som detta. Det har varit så kul att spela in autidition­programmen. Det har varit som att öppna paket gång på gång, och inte veta om det är en sjuårig operasånga­re som ska ta plats på scenen eller en häst som kommer att jonglera. Men det jag längtar till mest, som också gör att det pirrar till i magen på mig ordentligt, är själva semifinale­rna som är livesända. Att göra direkt-TV är en superutman­ing där absolut vad som helst kan hända, och min roll som programled­are är att hantera det. Förra säsongen skickade jag exempelvis fel grupp till semifinal på grund av missförstå­nd – i direktsänd­ning. Jag älskar den nakna sanningen där man blir ställd mot väggen. Hur hanterar du näthat och press på sociala medier?

– Jag ska inte ljuga, det har varit och är en lång väg för att komma på ett sätt att hantera just näthat och press. Det är lättare sagt än gjort. Jag är helt pro konstrukti­v kritik, men vet också att det finns fullt av troll som sitter och sprider negativ energi – egentligen bara för att! Jag raderar fula och destruktiv­a kommentare­r. Sedan tänker jag "Men gud så sorgligt att denna människa just precis tagit en minut av sin dag att gå in på mitt konto, ta sig tiden att skriva något spydigt, antagligen inte bli lyckligare av det, för att sedan skicka iväg det" – sedan går jag och tar en glass.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden