Plaza Kvinna

Hair talk med Alexa Chung

Alexa Chung är en av vår tids största stilikoner, men hennes snygga hår är minst lika omskrivet som hennes klädstil. Här berättar hon om sin hårrutin och sina beautyknep, och bjuder även på sina bästa karriärtip­s.

- av Emma Danielsson

har prytt otaliga omslag av prestigefu­lla Alexa Chung modemagasi­n som Vogue och Harper’s Bazaar. Hennes inspireran­de klädstil kan beskrivas som en mix av Paris chic och New York edge. Men för Alexa själv är håret minst lika viktigt som kläderna, och det är den långa, rufsiga pagen som har blivit hennes signum.

– Mitt hår hänger ihop med min stil. Jag tycker om när det är lättskött och ser naturligt ut, men samtidigt coolt och lite rufsigt. Det kan vara roligt att leka runt och ha mitt hår bakåtslick­at eller superrakt inför ett event, till exempel, även om jag inte nödvändigt­vis känner mig som mig själv. Vad har du för hårrutiner till vardags?

– Jag tvättar mitt hår varje dag, utan undantag. Jag vet att det beror på ens hårtyp, men för att jag ska få fyllighete­n och hålla det glansigt utan att det blir flottigt är det viktigt att jag tvättar det och använder balsam regelbunde­t. Jag använder de produkter som är kompatibla med Pro Fiber-behandling, så att behandling­en ska hålla längre. Hur ofta besöker du frisören?

– Jag skulle säga var sjätte vecka. Med det sagt är jag ganska lyckligt lottad att ha plåtningar regelbunde­t, så jag får ofta en trimning här och där. Men när det gäller färgning och behandling­ar väntar jag naturligtv­is på att gå till en salong. Det är mer avslappnan­de. Jag gillar verkligen att få huvudmassa­ge hos frisören. Magiskt. Vilket är det bästa hårtipset eller frisyrtips­et du någonsin fått?

– Jag gillar att låta mitt hår lufttorka emellanåt, och sedan liksom snurrar jag det i små knutar över hela huvudet, som Björk på nittiotale­t, och sätter fast det med hårklämmor medan det är vått så att det blir vågigt när jag släpper ut det. Det gör jag innan jag gör makeup och släpper ned det efteråt, så det skapas lösa vågor. Vilket är det värsta misstag du har gjort när det gäller håret?

– Min pappa klippte mitt hår när jag var tonåring, och det var en katastrof. Jag hade pottfrisyr och önskade bara att det skulle växa ut igen. Du är en väldigt framgångsr­ik kvinna. Vilket råd skulle du ge till andra kvinnor?

– Att lita på din instinkt, att ta chanser, att inte låta andra människor kväva din glöd, att följa din passion så länge den är hälsosam, och att veta att du inom dig har förmågan att åstadkomma förändring, liten som stor. Använd din röst, stå upp för det du tror på, var snäll mot människor och försök se det positiva i allt. Hur skulle du beskriva din väg till framgång?

– Oväntad! Men på något sätt är allt sammanlänk­at. Varje jobb eller möjlighet jag har tackat ja till har lett mig till nästa grej. Jag tror att människor kan vara rädda för att prova nya saker, men en känsla av osäkerhet eller att inte veta om det kommer att bli framgångsr­ikt är anledninge­n till att jag gör saker, så att jag kan lära känna mig själv bättre. Jag började i tv-branschen efter att ha varit modell, sedan blev jag skribent, och från tv-jobb blev jag erbjuden att bevaka modevisnin­gar som journalist. Sedan blev jag inbjuden att sitta front row, och därefter att göra designsama­rbeten och så vidare, och här är jag nu. Jag har mitt eget klädmärke och för det måste jag skriva och skapa innehåll online, så allt är en enda stor cirkel.

” Jag tvättar mitt hår varje dag, utan undantag”

 ??  ?? ALEXA CHUNG Gör: Modedesign­er, programled­are, modell. Ålder: 34. Instag ram: @alexachung.
ALEXA CHUNG Gör: Modedesign­er, programled­are, modell. Ålder: 34. Instag ram: @alexachung.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden