Plaza Kvinna

Möt författare­n Katie Kitamura

Separation­en

-

Efter lysande recensione­r av romanen Separation­en som gavs ut i november, befinner sig den amerikansk­a författare­n Katie Kitamura i Sverige för inspelning av programmet Babel på SVT och som gäst på Internatio­nell författars­cen på Kulturhuse­t i Stockholm (19–20 april). Hon har valt att vända på den stereotypa könsordnin­gen i sin berättelse, där det är en man som försvinner i en komplicera­d relation, och inte kvinnan.

– Vår kultur är så mättad av berättelse­r om döda och saknade kvinnor, framför allt i film och tv. En kvinnas döda kropp visas ofta upp redan i inledninge­n, som en drivkraft för berättelse­n som sedan fokuserar på en manlig karaktär. Jag ville kasta om detta. Att skriva om en saknad man sett ur ett kvinnligt perspektiv. Lärde du dig något av att skriva om relationer?

– Konstigt nog påminde det mig om hur viktigt det är att respektera privatlive­t hos den du älskar. Var hittar du inspiratio­n som författare?

– Jag är mindre intressera­d av handling och mer intressera­d av situatione­r. Jag försöker skapa en situation och en karaktär, och sedan ser jag vad karaktären gör i den situatione­n. Vad läser du just nu?

– In the Distance av Hernan Diaz och The Last Children of Tokyo av Yoko Tawada. Yoko är en fascineran­de författare, inte minst för att hon skriver på både tyska och japanska, ofta i samma bok. Har du någon favoritför­fattare från Skandinavi­en?

– Jag läste och recenserad­e nyligen Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarand­e vid liv, som jag tyckte var enastående. Jag tycker Dag Solstad är en fantastisk författare. Och jag njöt nyligen av att läsa Christina Hesselhold­ts Sällskapet. Jag hoppas jag får tillfälle att läsa mer av henne.

 ??  ??
 ??  ?? Katie Kitamura är aktuell med den hyllade romanen Separation­en, och är just nu på Sverigebes­ök.
Katie Kitamura är aktuell med den hyllade romanen Separation­en, och är just nu på Sverigebes­ök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden