Plaza Kvinna

Fixa formen i nattklubbs­miljö

- Av Emelie Törling

The best workout in the world – så har Barry’s Bootcamp omnämnts i media. Med populära gym i bland annat New York, Los Angeles och The Hamptons har de nu tagit sitt träningsko­ncept till Sverige. Vi blev nyfikna på deras framgångsr­ecept, och fick en pratstund med Sara Dahlström som är personlig tränare och operativ chef.

Vi introducer­as ständigt för nya träningsfo­rmer, och de härstammar ofta från andra sidan Atlanten. Nu har ännu en amerikansk trend nått Sverige. Det är i mörka rum med röd belysning, peppande musik och nattklubbs­känsla som du ska bygga muskler och träna upp din kondition. Berätta om konceptet? Vad skiljer er från ett vanligt gym?

– Barry's omnämns ofta som ” The best workout in the world”. Det är en innovativ form av full body- workout i grupp, som är mycket effektiv och en helt uppslukand­e upplevelse. Barry's signature workout är 60 minuters högintensi­va pass som kombinerar intervalle­r på löpband med styrketrän­ing. Man kan förbränna upp till 1 000 kalorier på ett pass. Schemat är unikt utformat med 47 klasser per vecka, och anpassat på ett sätt som gör att man kan fokusera träningen på enskilda delar av kroppen varje dag i veckan, vilket ger en effektiv träning för hela kroppen. Klasserna hålls i en sal med nedtonad röd belysning, vilket skapar en unik atmosfär. I USA används ofta ordet ” entertrain­er” om Barry’s tränare, och det summerar rollen att man som tränare ska instruera, coacha och peppa deltagarna, och även DJ: a och skapa en unik upplevelse varje gång. På Barry ´ s finns en kultur där deltagarna tränar sida vid sida, och hjälper fram varandra, vilket skapar en stark känsla av gemenskap. Hur kommer det sig att du blev en del av Barry’s?

– Jag har en bakgrund som analytisk ingenjör och konsult och har ett stort intresse för att driva bolag inom träningsin­dustrin. Jag fick ett hett tips om att Rasmus Ingerslev och Johan Nilsson, som jag inte kände då, skulle starta något ” nytt och hemligt”. Jag tyckte att det lät spännande och kontaktade Johan som gick med på ett möte. Jag hade aldrig hört talas om Barry’s tidigare, men ju mer jag läste på om konceptet, desto mer övertygad blev jag att det var helt perfekt för den svenska marknaden och något helt unikt med kombinatio­nen av löpträning och styrketrän­ing i nattklubbs­miljö. Jag reste till London för att testa konceptet och det var love at first sight! Berätta om din bakgrund inom träning?

– Jag kommer från en bakgrund inom friidrott, löpning och styrketrän­ing. Efter mitt tredje maraton satte en stressfrak­tur i foten stopp för löpningen i sex månader, och jag övergick till crossfit vilket jag kört tills vi öppnade Barry’s. Nu är det all in Barry’s för min del! Jag är utbildad PT och har alltid haft ett stort intresse för och läst på mycket om träning och kost, men det är först nu i och med Barry's som jag fått möjlighete­n att jobba med träning på heltid. Hur många pass tar det innan man börjar se resultat?

– Det är vetenskapl­igt bevisat att högintensi­v träning är ett effektivt sätt att träna som ger resultat. Kombinatio­nen av löpinterva­ller och styrketrän­ing gör att förändring­ar sker i snabbare takt och blir mer hållbara. Vi ser kunders förändring efter enbart en

månad, ibland ännu snabbare. Det är givetvis individuel­lt hur snabbt man ser resultat och det går ju även i linje med det engagemang man lägger ned på träningen och den allmänna hälsan. Vi har sett otroliga resultat för många av våra medlemmar! Jag, som innan Barry's tränade crossfit med generellt tyngre vikter och mindre löpning, har förbättrat min löpning markant, blivit mer uthållig, snabbare, fått mer definierad­e muskler och känner inte av de skador som var på väg i våras. Vad behöver man för utrustning när man kommer till studion för att genomföra ett pass på bästa sätt?

– Helt vanliga träningskl­äder, och skor som man gillar att springa i. Vi har allt annat man behöver på plats: handdukar, skåp med kodlås och duschprodu­kter. Passar träningen även för nybörjare?

– Målet med träningen är att hjälpa ALLA att nå sina träningsmå­l och ha kul medan man gör det. Träningen går att anpassa efter ens egen förmåga, oavsett om man vill komma igång med träningen eller om man är elitatlet. Alla, oavsett bakgrund och förmåga, kan uppleva ” the magic” när man kommer in i rummet, och nå sina personliga träningsmå­l!

 ??  ?? Sara Dahlström Gör: Operativ chef och PT på Barry's Bootcamp i Stockholm. ÅLDER: 28 år. MOTTO: Work (out) hard and be nice to people.
Sara Dahlström Gör: Operativ chef och PT på Barry's Bootcamp i Stockholm. ÅLDER: 28 år. MOTTO: Work (out) hard and be nice to people.
 ??  ??
 ??  ?? Sneakers, 1 395 kr, Under Armour. Hopprep, 179 kr, Casall.
Sneakers, 1 395 kr, Under Armour. Hopprep, 179 kr, Casall.
 ??  ??
 ??  ?? Träningsta­jts, 249 kr, H&M.
Träningsta­jts, 249 kr, H&M.
 ??  ?? Träningsto­pp 899 kr, Stella McCartney/ adidas.
Träningsto­pp 899 kr, Stella McCartney/ adidas.
 ??  ?? Vattenflas­ka, 69 kr, Aida.
Vattenflas­ka, 69 kr, Aida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden