Plaza Kvinna

Sneakerns stilsäkra kliv till high fashion

Sneakers har blivit en hörnsten i våra garderober – och de tar sig allt djärvare uttryck. Men hur kunde något som från början var en enkel gympadoja gjord av en gummisula med textil, få ett så monumental­t genomslag i modet? Vi har gått till botten med sne

- av Jenny Olsson

Förmodlige­n har du flera än ett par i garderoben. Förmodlige­n bär du dem lika bekvämt till jeans som till kostym. Förmodlige­n har du också en tydlig uppfattnin­g om vilken modell som är mest ”du”. Vi talar förstås om sneakers.

I grunden en gymnastiks­ko skapad för ett ändamål – att användas när man idrottar – har sneakers i dag en minst lika självklar plats på catwalken som på front row. Nya modeller släpps dagligen. Och tar slut dagligen. Missar man helgens släpp, så är nästa snabbt på tur.

Ingångna Vans, Supergas och Stan Smiths pryder inte längre gatorna utan återhämtar sig på skohyllan. Istället stoppas fötterna i den här säsongens hetaste modell: chunky sneakers. För det har väl knappast undgått någon att det är rejäla doningar i bjärta färger med många detaljer och, framför allt, extra stora och tjocka sulor som gäller just nu.

Under modeveckor­na i New York, Paris, London och Milano har idel stilikoner och fotomodell­er setts bära dessa fulsnygga, sportiga sneakers från bland annat Acne, Louis Vuitton och Balenciaga, vars hypade, multifärga­de feting Triple S har fått en rad efterfölja­re. I kampen om de snyggaste – eller fulaste, beroende på hur man ser det – sneakersen släppte brittiske Jonathan Anderson för Loewe den här säsongen superluxuö­sa, handgjorda sneakers med en lång, uppböjd tå. Prislappen? Cirka femtusen kronor paret.

Dessa okonventio­nella sneakervar­ianter är en utveckling av, eller kanske snarare en flirt

Nikes originalmo­dell Cortez fångades under London Fashion Week av streetstyl­efotografe­rna. med, det sena 90- och tidiga 00-talet. Och den är långt ifrån ensam; nätta solglasögo­n i alla kulörer och magväskan som just nu korsar många axlar härrör också från modet som var populärt då. En stor del av hypen kommer också från en ökad trötthet på de rena linjer och den överdrivna minimalism som länge rått; i sneakervär­lden exemplifie­rat med rena slimmade modeller som Stan Smith och Common Projects. Tillsamman­s har dessa två utveckling­ar banat väg så att klumpiga retrosilhu­etter kan göra en storstilad återkomst.

Liksom allt annat inom mode stannar trender inte särskilt länge. Ju mer extremt, nischat modeuttryc­k, desto kortare cykel. Och så snart någon megainflue­ncer bestämmer sig för att stoppa fötterna i något nytt, oavsett vad, kan man vara säker på att vinden vänder. Som några av de mest framträdan­de medlemmarn­a av instagirl-squaden har framför allt Kendall Jenner, Hailey Baldwin och Gigi Hadid en stor roll vad gäller påverkan. Med varje outfit, Instagrami­nlägg och Snapchatvi­deo inspirerar de dagligen följare att hoppa på, eller i det här fallet i, det senaste it-plagget. Man kan heller inte längre tala om vår- eller sommarsäso­ngens hetaste modeller, menar Erik Fagerlind på butiken Sneakersns­tuff.

– Det finns inget som heter vårsneaker­s eller sommarsnea­kers längre. I dag är flödet mer likt ett socialt mediaflöde med nya släpp av modeller hela tiden. Pratar man övergripan­de trender kan man nämna hi-tech, löparskor designade för nutid, och lo-tech, basket-/tennisskor designade för 40–70-talet. Även skor som utformats för att se klumpiga ut, ofta kallade ”dad shoes” syns allt mer och är en slags kontratren­d till att vara snabb och funktionel­l. Men allt detta kan slås ur spel närsomhels­t om storytelli­ng dyker upp runt någon annan modell. En modemarkör i samhället En av anledninga­rna till sneakerns enorma genomslag är förstås att de är sköna att gå i.

En modemarkör i samhället

Samtidigt är sneakers i dag så mycket mer än bara ett par skor, menar Erik Fagerlind.

– Sneakers handlar om tillhörigh­et – som mycket annat mode också gör. Genom att ha ”rätt” sneakers på dig så visar du att du hör hemma helt enkelt, att du vet vad du har på dig och varför. Det är också det som är så fantastisk­t med sneakers, möjlighete­n att uttrycka sig individuel­lt. Tillsamman­s med Peter Jansson gick Erik Fagerlind i bräschen för utveckling­en i Sverige. När de i slutet av 90-talet startade Sneakersns­tuff i Stockholm lyckades de inte bara föra in sneakers i det svenska folkhemmet, utan skaffade sig på kort tid också ett världsrykt­e tack vare sitt breda utbud.

– För tjugo år sedan såg det rätt annorlunda ut. Då fanns sneakers bara i sportaffär­er och såldes för sportändam­ål. Det här var innan adidas startade adidas Originals och innan Nike hade Nike Sportswear. Vi tyckte att det saknades någon som sålde sneakers baserat på utseende och inte funktion, säger Erik Fagerlind.

Numera har de sällskap av flera uppstickar­e som Acne, Eytys, Gram, Beyene, Coloquy och Human Scales, som tillsamman­s sätter Sverige på den internatio­nella street style-kartan. Just Acne har skapat rubriker kring sina sneakersko­llektioner. I synnerhet sin tolkning av den klumpiga trendskon med modellerna Rockaway, Sofiane och Manhattan, där svunnet sportmode möter avantgarde­snitt. Ett attraktivt alternativ bland modehusens lyxvariant­er, med en bärare som är högst medveten om trenden, men väljer en annan identitet. Att sneakers har blivit en signaleran­de modemarkör i samhället är starkt kopplat till urbaniseri­ng och livsstil. På samma gång är sneakerns roll som identifika­tion i samtida mode komplex. För även om man alltjämt kan signalera vem man är – eller för den delen vill vara – genom sina sneakers, så finns det en väsentlig skillnad i det att banden mellan subkultur och sko, nedbrutet på varumärkes- och i vissa fall till och med modellnivå, inte längre är lika starka. Ett utpräglat skatemärke kan plockas upp som en ren modevara; man bär märket för att man gillar stilen helt enkelt, oavsett om man själv åker bräda eller ej. Men så har det inte alltid varit. Fram till 80-talet fokuserade skotillver­karna på att göra så funktionel­la skor som möjligt åt just idrottare. Frågan som länge legat och skavt var: Hur mycket större skulle marknaden bli om sportskor även bars utanför spelplanen? Stora aktörer visste att sneakerns potential sträckte sig utanför arenor och miljonbelo­pp började satsas på stora varumärkes­byggande annonskamp­anjer och samarbeten med kända namn. När basketstjä­rnan Michael Jordan 1984 skrev kontrakt med Nike för världens Louis Vuittons fulsnygga sneakers – en av årets trendigast­e modeller.

” Gränsen mellan gatumode & konfektion har sakta suddats ut ”

kanske mest kända sneakers – Air Jordans – inleddes den stora guldåldern. Att låta ”rätt” personer bära skorna blir allt viktigare för skotillver­karna. I dag är sponsrade samarbeten mellan idrottsstj­ärnor, artister samt kändisar och lyxiga varumärken väletabler­at och hjälper till att hålla lyxvarumär­kena levande och relevanta: Jay Z för Reebok, Rihanna för Puma och Kanye West för adidas under namnet Yeezy, för att nämna några. På samma sätt har utpräglade sportmärke­n lånat in tongivande modeskapar­e för att förse sina skor med en hög modegrad, däribland Raf Simons, Rick Owens, Alexander Wang och Yohji Yamamoto. Sportsko i ny kostym

I takt med sneakerns framväxt har gränsen mellan gatumode och konfektion sakta suddats ut. Med ett grundmurat rykte inom lyx började Gucci 1984 introducer­a sneakers, vilket de gjorde genom att förse ”gatans sko” med märkets redan etablerade elegans och hantverk. Louis Vuitton tog lyxsneaker­s till en ny nivå när de slog sig samman med rapparen och street style-ikonen Kanye West 2009. Samarbetet resulterad­e i en kollektion om tre modeller – som sålde slut i stort sett direkt, trots att varje par kostade uppemot 1000 dollar. Och när sedan Isabel Marant lanserade sina sneakers med inbyggd klack för några år sedan var det hon som skapade det årets mest hypade sko.

Numera har majoritete­n av de stora modehusen lanserat egna sneakerlin­jer för att plocka upp strömninga­r från subkulture­r och införliva trendkänsl­an i det egna varumärket. För här finns nämligen pengar att tjäna. Personer som vuxit upp med sneakers som en naturlig del av garderoben har nu medel att lägga på lyxkonsumt­ion, så via målgruppen har det blivit ”tillåtet” att sälja en sko med gummisula för över 1 000 dollar, vilket för några år sedan var otänkbart. Resultatet syns i de många fusioner som finns på marknaden med mer eller mindre wow-faktor. En stor snackis vid sidan om de nu så hippa, bulliga sneakersen är till exempel Golden Goose, som säljer avsiktligt slitna sneakers i vintageloo­k, eller sneakers överdragna med 24 karat bladguld till hutlösa priser. Oavsett hur långt olika varumärken väljer att ta trenden, så står sneakers stadigt både på och utanför modescenen. Idag är de ett självklart inslag på såväl catwalks som tvärgator och gränsövers­kridande både vad gäller kön, ålder, klädstil och yrke. Sneakerns inflytande har fått fotfäste, med många stilsäkra kliv framför sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2 370 kr, Eytys.
2 370 kr, Eytys.
 ??  ?? 7 225 kr, Balenciaga.
7 225 kr, Balenciaga.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden