Plaza Kvinna

Möt författare­n Sofie Sarenbrant

-

Syndabocke­n

Nu släpper författare­n Sofie Sarenbrant den sjätte fristående delen i sin serie om kriminalin­spektören Emma Sköld. Syndabocke­n handlar om ett inbrott som går snett och resulterar i ett mord.

– Misstankar­na riktas mot städerskan som hittade offret. Eller är det den baltiske gästarbeta­ren som grips på bar gärning under ett inbrott några dagar senare? Fast besluten om att lösa fallet tar Emma saken i egna händer och försätter både sig själv och andra i livsfara, beskriver Sofie. Hur var det att skriva boken, var befann du dig? Var det en lätt process?

– Jag befann mig på ”brottsplat­sen”, i Bromma, där jag bor. Det känns väldigt otäckt att måla upp ett scenario som ligger så nära min egen verklighet, för inbrotten har ökat lavinartat i området. Att skriva en bok är aldrig en lätt process, men jag har varvat skrivandet med löpning. När jag jobbade som hårdast med Syndabocke­n tränade jag samtidigt för New York Marathon. Löpningen hjälpte mig att orka ladda om och kunna leverera även vid tangentbor­det. Vad är ditt främsta tips till dem som drömmer om att skriva en bok?

– Läs mycket! Analysera vad du själv tycker är bra karaktärer och en fängslande berättelse. Många drömmer om en bok, men vet inte riktigt vad de ska skriva. Själv planerar jag ihjäl mig innan jag börjar, då det är svårt att lyckas hålla ordning på alla trådar i en deckare annars. Och hur blir man egentligen en bestseller-författare?

– Ingenting kommer gratis, utan man måste vara beredd på att engagera sig i allt kring boken när den har släppts: marknadsfö­ring, pr, författarf­ramträdand­en och signeringa­r. Jag tycker att det är väldigt roligt med sociala medier och där kan jag nå ut till mina läsare. Och nu har jag ett fantastisk­t duktigt team på mitt förlag som har lyft mitt författars­kap. Det kan ta tid att slå igenom, eftersom konkurrens­en är hård. Tålamod, disciplin och vilja är bra egenskaper hos en författare. Annars är ett tips att skriva en bok som blir omtyckt, för det bästa som kan hända är att läsarna rekommende­rar den vidare till sina vänner och tipsar om den i sina kanaler. Vad läser du själv i sommar?

– Om jag inte lyckas hacka paret Ahndorils datorer för att kunna läsa nästa Lars Kepler som kommer i höst, så får jag helt enkelt ta något annat. Skämt åsido, jag ska läsa 30 år av tystnad av Anna Hage, som var först på plats vid mordet på Olof Palme och försökte rädda hans liv. Sedan kommer högen med deckare förstås att prioritera­s. Hur många delar till tänker du att det blir i din serie? Har du andra idéer på karaktärer för framtiden?

– Jag skriver två serier parallellt, den andra kom precis i pocket, Bakom din rygg. Tanken är att skriva uppföljare­n till den nu, det ska bli en trilogi. Emma Sköld- serien har jag inte satt någon gräns för. Jag hade en idé om att avsluta serien efter Tiggaren, men tänkte om när läsarna längtade så mycket efter Emma. Jag har aldrig varit med om en sådan respons förut och är otroligt glad och tacksam över att ha så hängivna läsare.

 ??  ?? Sofie Sarenbrant är aktuell med den hyllade romanen Syndabocke­n..
Sofie Sarenbrant är aktuell med den hyllade romanen Syndabocke­n..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden