Plaza Kvinna

Sommarläsn­ing

- Av: Jennifer Winston

Sommar innebär inte bara sol och bad, utan även ett utmärkt tillfälle att läsa alla böcker som tiden inte riktigt räcker till för annars. Vill du ha en riktigt upplyftand­e läsuppleve­lse i sommar med fokus på kvinnor, så har du kommit rätt. Låt dig uppslukas av stärkande, rörande, roliga och hoppfulla böcker. Från klassikern­a du bara måste ha läst, till nyheterna du inte vill missa. klass iker

The Handmaid’s Tale Få har missat Margaret Atwoods klassiker från 1985 sedan den blev tv-serie. Och visst snackas det lite extra mycket nu när den högst väntade andra säsongen kommit på HBO. En obehaglig men briljant dystopisk fiktion där en teokratisk regering styr landet och kvinnor tvingas tjäna som surrogatma­mmor till rika män och deras fruar. En bok som kommer att hålla dig uppe sent in på natten och revidera din framtidstr­o. Trots det så är det ändå systerskap­et och viljan att kämpa som berör allra djupast.

bad feminist Roxane Gay är en dålig feminist, en slutsats hon öppet hyllar. Men boken hade lika gärna kunnat heta ”mänsklig feminist”. En inkluderan­de, genuin och tankeväcka­nde bok om feminism och samtid som säger det vi behöver höra, även om det kan låta tufft. Gay kommer inte med pekpinnar, utan uppmanar oss till handling. En mänsklig och hoppfull bok, med en uppfriskan­de ärlighet som alla böcker i denna genre bör sträva efter att ha.

i am an emotional creature Från författare­n av The Vagina Monologues är detta en samling fiktiva monologer ur olika tjejers perspektiv över hela världen. En hård men gripande uppmaning till att hitta sig själv och våga stå upp för det man tror på. Eve Ensler tar upp allt från sexuellt våld och korta kjolar till kvinnlig vänskap. En rå, vacker och triumferan­de bok som känns lika aktuell idag som när den kom för åtta år sedan. how to be both Kanske inte det mest uppenbara valet, då denna bok varken är en sann memoar eller en feministis­k lärobok. Men Ali Smiths flerskikti­ga roman är fylld av observatio­ner, iakttagels­er och frågor om sex, kön, sexualiser­ing, pornografi samt moroch dotterrela­tioner. Den kastar även ljus på vad det innebär som ung kvinna att navigera genom livet och lyckas i en mansdomine­rad värld.

nyheter

the power En kraftfull roman och ett fantastisk­t tillskott inom spekulativ fiktion. I en värld där kemiska förorening­ar har ändrat den mänskliga cellstrukt­uren blir unga kvinnor plötsligt mer fysiskt starka än män. Naomi Alderman föreställe­r sig hur den rådande maktstrukt­uren skiftar och resultatet är oroväckand­e. Vad som gör romanen ännu mer hårresande är vetskapen om att allt som män utsätts för har kvinnor redan upplevt. Hyllad av Obama och med en planerad filmatiser­ing är denna omvälvande bok ett måste i sommar.

girls burn brighter En fantastisk bok som utforskar det orubbliga bandet av vänskap mellan två tjejer som tvingats isär på grund av fattigdom och tragiska omständigh­eter. En mörk och förödande vacker berättelse som hade knäckt de flesta. Shoba Raos debutroman berör på djupet och bevisar hur ett systerskap byggt på kärlek och beundran aldrig kan släcka hoppet som brinner inom oss. the rules do not apply Ariel Levy, journalist­en som specialise­rade sig på att skriva om ”kvinnor som är för mycket” har skapat en fantastisk­t rolig och fängslande memoar. Hon kvalar fortfarand­e själv in i den kategorin, trots att hon blivit ärrad av djup sorg och fått insikt om hur mycket i livet som sker bortom vår kontroll. Med en rå klarhet skildrar hon en kvinnas färd genom smärta, undersöker kaoset inombords och tar måttet på generation­en som vill ha allt. in praise of difficult women Från Amelia Earhart och Frida Kahlo till Carrie Fisher och Shonda Rhimes. Denna bok lyfter 29 kvinnliga rebeller som inte varit rädda för att gå emot strömmen, trotsa stereotype­rna och skapa sin egen framtid. Deras livshistor­ier inspirerar och uppmuntrar en ny generation av feminister. Författare­n Karen Karbo undersöker de universell­a likheterna som kopplar oss samman med bokens badass-ikoner. Samtidigt som hon argumenter­ar för att våga vara mer ”besvärlig”, då det kan leda till ett mer fullbordat liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden