Plaza Kvinna

Just nu

- de Senaste nyheterna inom kultur -& modevärlde­n

Esther Vallee är redo. Hon spås bli Sveriges viktigaste musiknamn 2018. Plaza Kvinna möter henne inför den kommande EP:n – som förhoppnin­gsvis tar henne världen runt. Inför årets festivalsä­song ger vi sommarens bästa lineups där kvinnliga namn äntligen står i fokus. Dessutom träffar vi den stilsäkra och New York-baserade entreprenö­ren Babba Rivera på sidan 46, som gett benämninge­n it-girl ett ordentligt affärslyft.

Med låtar som Numbers och Hardcore har Esther Vallee redan förutspått­s att bli 2018 års viktigaste musiknamn. Hennes flickdröm håller på att bli verklighet, och en hel värld kan lyssna till hennes bitterljuv­a poptoner. – När jag var liten och drömde om att bli popstjärna var en stor del av det att få chansen att turnera runt och upptäcka världen och samtidigt jobba med något jag älskar. Det finns många drömmar i drömmen så att säga, men jag kan absolut säga att en internatio­nell karriär är en av de största. Musiken kan närmast beskrivas som en intressant mix av glada pop-inslag samtidigt som det finns en mörkare sida som ett extra lager. – Jag känner mig väldigt inspirerad av att utforska mötet mellan den mörka känslovärl­den och det ytligare ljusa. Mycket av det jag tycker är vackert, men såklart också tragiskt, ryms där och är vad jag försöker återskapa med min musik. Du släpper en EP längre fram i vår, vad ser du mest fram emot?

– Under 2018 vill jag till en ännu större grad skapa en konceptuel­l kreativ värld runt min musik och min person. Precis vad resultatet blir får vi se, men oavsett känns det nytt, kul och spännande. Du har spelat in en video i ett motell utanför New York med Good Company som jobbat med Adele, Beyoncé och Kendrick Lamar. Hur var det?

– Ja, wow vilken upplevelse. Regissören Joakim Carlsson och jag förstod verkligen varandra, vi klickade väldigt bra och han fick mig att ta mig an utmaningar i min roll som jag aldrig vågat tänka mig. Och bara att få vara i New York för första gången och att få möjlighete­n att resa dit via musiken, det känns riktigt stort. Berätta om din karaktär Esther Vallee. Vem är hon?

– Musik är ett sätt för mig att uttrycka mina känslor och så länge jag kan minnas har jag alltid drömt om att bli popstjärna. Esther betyder "stjärna" på hebreiska och "vallée" är den franska stavningen av "valley", alltså dal. Jag har rest en del i Frankrike och känner en väldigt stark dragningsk­raft till den franska naturen, livsstilen och estetiken. Egentligen är karaktären endast ett sätt för mig att utveckla den artist jag vill vara, utan att allt känns för privat. På ett sätt låter karaktären mig släppa alla bromsar och osäkerhete­r. Med mina texter och mitt uttryck vill jag inspirera andra att känna att det är okej att vara ledsen, okej att vara svag, okej att må piss som fan. Berätta om hur du hamnade här, och har musiken alltid funnits där?

– När jag var tio år köpte min pappa ett piano till mig. Jag satt och spelade varje dag, lärde mig en massa popackord och började komma på egna melodier. Att skriva dagbok har alltid varit ett sätt för mig att få utlopp för mina känslor, så när musiken kom in i mitt liv blev dagboken till låttexter och jag hittade ett nytt utlopp. Jag hade några tuffa år i gymnasiet och sedan dess har musiken verkligen varit min räddning och terapi. Har du någon fråga du brinner lite extra för just nu?

– Jag växte upp väldigt nära psykisk ohälsa och följaktlig­en var min tonårstid väldigt tuff, så det är ett ämne som ligger väldigt nära mitt hjärta. I Sverige känns det som att vår kultur och våra sociala förhållnin­gsregler inte uppmuntrar oss att prata om våra känslor eller att söka efter stöd hos andra. Vi har en stark individual­istisk mentalitet som jag tror fostrar ensamhet, något som känns ganska unikt för just Sverige. Det finns också så mycket press på unga tjejer och kvinnor att vara perfekta, eller åtminstone att projicera en bild av perfektion på världen. Idag har jag förstått att bara prata eller sjunga om något hjälper mig att bearbeta det jag känner och se saker i ett nytt ljus. Och när man väl vågar öppna upp, inser man ganska snabbt att man inte alls är ensam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden