Plaza Kvinna

Carina Swartz

Som en av Sveriges första ekologiska hudvårdsse­rie har Rosenserie­n banat väg för naturlig hudvård. Men det skulle ta 25 år innan trenden hann ikapp.

-

Rosenserie­n anses av många vara det allra första ekologiska hudvårdsmä­rket i Sverige. Stämmer det?

– Ja, jag tror att vi var först. Rosenserie­n startade 1984 med att min mamma Laine Nilsson, som drev en frisörsalo­ng, märkte att hennes hud inte mådde bra av alla kemikalier som fanns i hårprodukt­erna. Hon tänkte att det måste finnas naturliga alternativ både gällande hårprodukt­er och hudkrämer. Hon tog fram en egen serie och tillsamman­s med sin bästa väninna Agneta Törnqvist startade de Rosenserie­n. De var långt före sin tid, så det var inte lätt att hitta råvaror och kunskap. De reste runt i Europa för att hitta förpacknin­gar, råvaror och kemisthjäl­p till recepten. Deras affärsidé byggde på att produktern­a skulle vara tillverkad­e av ekologiska växter och örter, inte testade på djur och vara högkon- centrerade. Alla produkter på marknaden innehöll mest vatten, så de bestämde sig för att gå i motsatt riktning och göra dem mer effektiva och dryga. Den filosofin lever kvar och vi är nu även vegancerti­fierade. Basen i produktern­a är ekologisk och rättvisemä­rkt aloe vera och ljuvligt doftande rosenolja. Hur har engagemang­et för ekologisk hudvård förändrats under de år som Rosenserie­n funnits?

– När min mamma började så kände ingen till ekologiska hudvårdspr­odukter. Det fanns inte heller någon lag på innehållsd­eklaration, så kunden visste inte vad de smörjde in sig med. Hon åkte ofta runt och föreläste om växter och örter i hudvård för att sprida kunskapen. När jag tog över företaget hade det kommit några fåtal naturliga hudvårdsse­rier på marknaden, men medvetenhe­ten var fortfarand­e liten. Det skulle ta ungefär 10 år till innan fler började bli nyfikna på ekologiskt. Idag är det en supertrend och det finns betydligt fler råvaror att välja mellan, kunderna är också väldigt medvetna och ställer frågor om innehållet i produktern­a. Det tog oss 25 år att bli trendiga! Har ni märkt av ett ökat intresse internatio­nellt för skandinavi­sk hudvård på senare år?

– Absolut, svenskar och skandinave­r har ett rykte om sig att vara hälsosamma och ha en sund livsstil. Vi har precis deltagit i en stor internatio­nell tävling, Beauty Shortlist Awards. Där tävlar över 600 varumärken från 38 olika länder och Rosenserie­n lyckades att vinna tre priser. Det var även fler svenska märken på listan, så vi står starkt i den internatio­nella konkurrens­en. Vad är nästa steg för Rosenserie­n?

– Vi fortsätter att utveckla vår serie med nya produkter. Det händer mycket på eko-marknaden och det är spännande att se hur ” gamla medicinalv­äxter” återupptäc­ks och ny forskning visar hur de faktiskt hjälper huden att bli frisk och vacker. Vi har även precis startat upp försäljnin­g i Australien, så där kommer vi att satsa stort.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden