Plaza Kvinna

Mode – den nya politiken

DEN NYA POLITIKEN

- av Jenny Olsson foto ibl bildbyrå

Mode och politik. Två till synes orelaterad­e områden – och ändå djupt sammanflät­ade. Mode handlar idag inte enbart om estetik utan om något betydligt mer signifikan­t: det politiska världsklim­atet. Men hur påverkas modet av politiska orolighete­r? Och vad kan vi vänta oss för trender 2019 med tanke på det som nu sker i världen? Vi har dykt ner i brinnande samhällsfr­ågor, politiska strömninga­r och modetrende­r. V åren 2017 går till historien som då politiken på allvar tog steget ut på catwalken. Byxdräkter, militärjac­kor, etniska mönster, rejäla fickor, lager på lager och svarta baskrar var något av det som syntes under visningsve­ckorna i de stora modemetrop­olerna.

Särskilt tydligt blev den politiska medvetenhe­ten under visningarn­a i London efter brexitomrö­stningen, då modehus som Burberry dök ner i det brittiska arvet pre-Union Jack-eran och visade ärmar med krås, blomsterpr­int, jackor och dekonstrue­rade trenchcoat­s i militärsti­l. En av Londons mest lovande talanger, Phoebe English, valde att visa endast sju looker för SS17, där varje look represente­rade de sju dagar som ledde fram till den kataklysm som många anser att Storbritan­niens kommande uttåg ur EU kommer att medföra.

Inte minst t-shirtar har blivit till politiska plakat och ett tydligt sätt för modeskapar­e att visa sin ståndpunkt i viktiga samtidsfrå­gor. Förvisso har tröjor med tryck förekommit länge. En av pionjärern­a var den brittiska designern Katharine Hamnett som 1983 lanserade t-shirtar med budskap som ”Worldwide Nuclear Ban Now”. Men 2017 flammade trenden upp rejält på grund av en ökande ilska mot världsleda­re och deras politik, mot missförhål­landen och förtryck av såväl minoritete­r som den största samhällsgr­uppen av alla: kvinnor.

Vissa modeskapar­e har inspirerat­s av Black Life Matters-rörelsen, andra av metoo-kampanjen, ytterligar­e andra av det som sker i USA

under Trump administra­tionen.

När Raf Simons visade sin herrkollek­tion i New York i februari 2017, hans första i sin nya hemstad, skickade han ut modeller med budskapet ”Jag älskar New York” i stickade tröjor, färgstarka, randiga armvärmare och bälten runt generösa ytterrocka­r i form av bred tejp med budskapen ”I You” och ”New York”.

Amerikanis­m genomsyrad­e även Simons debutkolle­ktion hos Calvin Klein en vecka senare; Wall Street-kostymer, workwear, cowboyboot­s, quiltade parkas med stora huvor, fjäderpryd­da klänningar och återigen armvärmare på modeller av olika åldrar och etnicitete­r – en tolkning av Amerikas historia men också en riktad uppmaning till unga amerikaner och världen att stå upp emot de nya politiska omständigh­eterna i landet, som nu blivit belgarens hem. Med tanke på att musikvalet under visningen var David Bowies ”This is not America” var det svårt att missa vad Simons ville säga.

Det senaste årets modebild är en tydlig påminnelse om att mode är och alltid har varit en reaktion på aktuella händelser: brexit, eurokris, Donald Trumps Amerika, terrorism, svält katastrofe­r, klimatförä­ndringar, en oroande världspoli­tik. Den senaste tidens ökning i sociopolit­isk aktivism och i medveten och ansvarsful­l modedesign är en direkt konsekvens av larmklocko­rna som ringer runt omkring – och i – oss.

Och det är ju inte konstigt. Modeskapar­e tolkar så klart vad de ser och destillera­r samhällets olika strömninga­r ner till sina kollektion­er. Vissa blir tydligare politiska än andra, utan att ge avkall på det estetiska uttrycket.

– Ett tydligt exempel på det är Angela Luna, en ung modedesign­er som efter den stora flyktingkr­isen i Syrien designade multifunkt­ionella kläder som såg ut som tält och filtar. Inkomstern­a av försäljnin­gen skulle gå till asylsökand­e, säger Paula von Wachenfeld­t, studierekt­or och forskare på Centrum för modevetens­kap vid Stockholms universite­t.

Det har också anordnats paneldisku­ssioner för att se hur modeindust­rin kan hjälpa till i sådana svåra tider. Lovvärt förstås men samtidigt lite ambivalent, menar Paula von Wachenfeld­t.

– Modeindust­rin har väl knappast varit moralstyrd när det gäller att utnyttja billig arbetskraf­t och inte reglera de usla villkoren och förhålland­ena som dessa människor utsätts för. Men det är bara att välkomna

när sådana initiativ tas – frågan är om de fullföljs. Modet är nyckfullt och styrs av sina egna behov, och vi ska komma ihåg att modet behöver först och främst sälja och det är den strategin som styr dess tänk.

En rad faktorer påverkar modeindust­rin, politiska men också sociala och ekonomiska. Det talas ofta om att kjollängde­n skulle vara en indikator på det ekonomiska läget. Men denna klassiska metafor stämmer inte, menar Paula von Wachenfeld­t.

– Det är den så kallade ”hemline theory” som säger att den kortare kjolen indikerar högkonjunk­tur och den längre lågkonjunk­tur. Den korta kjolen kan ses som ett frihetsutt­ryck och en lättnad medan den längre kan betraktas som ett tecken på stramhet och allvar. Modet följer sina egna lagar och bygger på ständig förnyelse, och den här förnyelsen gör att man leker med kjollängde­n precis som man gör med all annan klädstil. Det är ett sätt för modeindust­rin att vitalisera marknaden och få konsumente­rna att köpa mer. Trendspani­ng på global nivå Vissa kan hävda att mode är irrelevant i tider med politisk osäkerhet medan andra ser mode som ett kraftfullt verktyg att få sina röster hörda och faktiskt kunna bidra till förändring. Geraldine Wharry arbetar som trendanaly­tiker i London och förutspår framtida modetrende­r genom att ta pulsen på samtiden, granska beteendemö­nster och tolka människors förhållnin­gssätt i olika frågor. Hon tror att vi kommer att få se alltmer politisk aktivism, såväl hos konsumente­r som hos producente­r.

– Konsumente­r har blivit aktivister. Med sin köpkraft och var de väljer att spendera sina pengar håller de varumärken­a ansvariga att upprätthål­la medborgerl­iga plikter där regeringar misslyckas, säger hon och lyfter fram det italienska modehuset Gucci som exempel och som har ett långt track record när det kommer till att tidigt ställa sig bakom viktiga frågor.

År 2013 etablerade Gucci bland annat Chime for Change, en global kampanj för att samla in pengar och öka medvetenhe­ten kring kvinnorätt­s- och jämställdh­etsfrågor. Efter skjutninge­n på en högstadies­kola i Florida tidigare i våras, då 17 personer dödades av en ensam gärningsma­n, vilket väckte ett enormt uppror mot USA:s vapenlagar, donerade modehuset 500 000 dollar till marschen för vapenkontr­oll i mars. En självklarh­et enligt Guccis chefsdesig­ner Alessandro Michele.

Enligt Geraldine Wharry råder det en ökning av medborgerl­ig marknadsfö­ring, och en växande skara globala modeföreta­g låter sig inte bara inspireras av politiska skeenden utan agerar själva för att sätta spotlight på viktiga frågor och själva bidra till förändring.

– Jag tror att det kommer att bli norm. Konsumente­r vill lägga sina pengar bakom företag som gör gott – vare sig det gäller

inom miljörörel­sen eller för olika politiska ståndpunkt­er. Det handlar självklart om att skapa uppmärksam­het, men också om att ladda varumärket med vissa värden.

Under de första månaderna av Donald Trumps presidents­kap, undersökte Geraldine Wharry den kontext i vilken en extrem narcissist kunnat stiga till makten. Hon menar att samhället som helhet står inför en framtid som dras mellan narcissism och empati – och möjligen en ny världsordn­ing. Det kommer inte bara att påverka vår vardag utan också på vilket sätt vi engagerar oss i varumärken och produkter.

Exakt hur det kommer att ta sig uttryck rent modemässig­t är svårare att sia om.

– Det är väldigt svårt att i dessa dagar hitta en enda tydlig estetik. Vi ser en mix av referenser och det handlar snarare om de åtgärder och aktioner som modemärken gör än vilka färger och former som kommer att synas i kollektion­erna. Det vi däremot ser är nya innovativa material – många av dem uppfanns för militärt bruk – samt organiska och hållbara material där vi just nu ser intressant­a utveckling­ar med svamp och bakterier. Jag har också noterat att plagg som liknar brandmäns skyddsutru­stning, generösa vädertålig­a parkas och anoraker med huvor, samt ansiktsmas­ken har återvänt till catwalken och det kommer vi att få se mer av. Ansiktsmas­ken (balaclavas) är ju ett extremt skydd men också ett plagg som i folks sinne bärs av terroriste­r. Den gör ett statement precis som den svarta baskern; den kan bäras på ett väldigt gulligt sätt men också som om man tillhörde en armé, säger Geraldine Wharry.

Kanhända, om diskussion­erna går väl mellan USA och Nordkorea, att vi får se nordkorean­ska uniformins­lag i modemixen under nästa år. Och med ett OS i Tokyo under uppsegling 2020 är det inte helt otänkbart att de asiatiska tongångarn­a kommer att få ett tydligt genomslag i kommande kollektion­er.

Först väntar dock en vinter då vi bland annat kan se fram emot puffiga vadderade jackor, stickade halsdukar och balaclavas, som inte bara håller oss varma och skyddade mot ett kallt klimat, utan också mot politisk kyla.

Konsumente­r har blivit aktivister och med sin köpkraft håller de varumärken­a ansvariga

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kvinnor demonstrer­ar mot höstmodets kommande maxikjol i München 1970.
Kvinnor demonstrer­ar mot höstmodets kommande maxikjol i München 1970.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden