Plaza Kvinna

Grundarna av GoFrendly

Komp i sde j ta k v innor !

-

Det finns alltid skäl att hitta nya vänner. Kanske har du flyttat till en ny stad, är ensam singel i ditt kompisgäng eller helt enkelt vill ha nya ansikten att umgås med? GoFrendly är appen där kvinnor kan kompisdejt­a kvinnor. Claudia Gård, Julia Sporre och Ulrika Lilja är hjärnorna bakom appen. Är du redo att dejta loss i höst?

Hur kom idén till appen?

Claudia: Jag och Ulrika satt på olika håll och tänkte att det var svårt att träffa vänner i vuxen ålder. Vårt gemensamma intresse för entreprenö­rskap hittades inte bland våra befintliga vänner. Samtidigt råkade vi träffas i en Facebookgr­upp för entreprenö­rer, tog en kompisdejt och bestämde oss för att göra någonting åt problemet. Vi tänkte att det inte bara var vi som hade behov av att träffa nya vänner. Där och då började vi bygga GoFrendly. Vilket problem ville ni lösa?

Ulrika: Det fanns ingen plattform där man kunde träffa nya vänner. Innan lanserings­dagen hade vi en lista på över tusen kvinnor som ville använda appen innan den ens släpptes. Nu är vi tillräckli­gt många användare för att fylla en medelstor svensk stad.

Julia: Vi använder ju appar för nästintill allt idag – samtalster­api, preventivm­edel, matinköp, partner, you name it. Så varför inte för vänskap? Vad är målet?

Julia: Vi vill se till att kvinnor träffar kvinnor som berikar ens liv och som gör att man upplever mer, får nya perspektiv och vågar testa nya saker. Vi hoppas på att bli en global community och vara det självklara valet när man tänker på vänskap. Många kan nog känna att det tar emot att säga att de letar nya vänner. Hur tacklar ni det?

Claudia: Vi vänder det som kan vara pinsamt till något positivt och fokuserar på att man genom appen lyfter sin sociala situation. Det handlar om att skapa mervärde, snarare än att prata om ensamhet. I appen behöver man inte ställa frågan om personen vill träffa nya människor – eftersom den är med i GoFrendly är det en självklarh­et. Redan där har vi tagit bort en stor barriär. Hur många kompisdejt­er har genomförts sedan lanseringe­n?

Ulrika: Vi har ingen exakt siffra men får många mail där tjejer tackar oss för att de fått nya vänner och att kompisdejt­en verkligen förändrat deras liv. Det är en mäktig känsla. Vi har användare mellan åldrarna 18 och 82 vilket visar på att vänner är något vi behöver fylla på med livet ut. Har ni några tips inför ens första kompisdejt?

Julia: Var modig och våga gå! Du lär dig alltid något nytt. Klickar det inte finns det tusentals andra att hitta. Det finns verkligen ett socialt sammanhang för alla. Varför är appen skapad just för kvinnor?

Claudia: Vi ville fokusera på den målgrupp vi förstår bäst – alltså kvinnor. Vi vet hur vi tänker, vad vi går igenom i livet och hur vi umgås. Vi tänker att GoFrendly får ta sig an halva jordens befolkning först, så får vi se vart det tar oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden