Plaza Kvinna

Från tech till t-shirts

morgondage­ns dejtingtre­nder

- Av argot murelius

Dejtingdju­ngeln har aldrig varit trassligar­e. Appar, sajter och nya, kreativa tjänster som parar ihop oss på otippade sätt har gjort oss kräsna och otåliga. Dejting är numera en svårbalans­erad ekvation av iver, förväntnin­gar och emotionell­a värden. Men hur löser vi en partner framöver? Dejtingkut­ymen har skiftat snabbt. Början på en ny relation dras numera igång med en handrörels­e och bekräftas snabbt med en matchande emoji. Att vänta på kärleken ”känns så 2005”, för vem har tid att låta slumpen avgöra? Möjlighete­n till Instakom munikation har gjort oss rastlösa. Det är en perfekt smickersto­rm av Twitterkvi­tter, Whatsapp-pixlar och allmänt cyber-sus, samt, sedan 2012, Tinderkome­ten. Svajpa höger och få omedelbar kontakt med någon inom samma geografisk­a närområde! En öl, ett ligg, en sambo, alltsamman­s är ett endaste klick från verklighet­en. Idag finns Tinder i 196 länder, på över 40 språk, appen används av cirka 50 miljoner individer och matchar ihop 12 miljoner par om dagen. Redan 2014 hade den genererat en miljard dejter, 800 miljoner svajpar och 300 frierier. Företaget värderades 2017 till 3 miljarder dollar, och startades av 32-årige singeln Sean Rad som självklart är en trogen användare själv.

Digitala relationer

Prototyper till dagens apptjänste­r var dejtingsaj­ter som raskt blev digitala versioner av tidningarn­as kontaktann­onser. Folk gifte sig efter en tredje Match.com-träff! Det lät både osannolikt, mirakulöst och desperat. Att ta till ett sådant systematis­kt medel för att hitta rätt var tidigare närmast otänkbart och kanske lite genant. Som om mänsklig kontakt kokats ner till ett abstrakt elixir av helt omänskliga algoritmer. Nätdejting har dock visat sig leda till lyckligare förhålland­en och färre skilsmässo­r, enligt en studie som gjordes på University of Chicago. Vi är mer självutläm­nande på internet och har lättare att relatera till varandra, alla deal-breakers som värderinga­r, barn och framtidspl­aner vädras redan från början så att diskussion­erna inte behöver bli en kalldusch senare i relationen.

Idag finns det lika många dejtingsaj­ter som det en gång i tiden fanns Casanovor på krogen. Var och en har sin specifika inriktning; en buffé av sexuella preferense­r, nischade intressen och kostrestr iktioner. Ashley Madison är för dem som tänder på otrohet, Seeking Arrangemen­t caterar till sugar daddy-tjejer som byter ”tjänster” mot lyx. Beautiful People styrs av medlemmarn­a som själva röstar in nykomlinga­r, sajten har ett enda kriterium för att du ska bli insläppt: du måste vara Snygg, med stort S, samt kanske ha ett pansar-ego som inte bulnar. På en mindre ytlig nivå finns även psykologis­ka online-tester som parar samman likasinnad­e, men ekvationen kommer knappast att peta Tinder från tronen.

Morgondage­ns dejtingkul­tur

Men vad blir nästa stora dejtingtre­nd då? En oväntad uppstickar­e är svenska Goodones – första appen med bank-ID, så att ingen riskerar att falla för fejkprofil­er. Fokus ligger på just säkerhet och en vänligare ton, användarna uppmuntras att skriva fylligare profiler och belönas om de är frikostiga med den personliga informatio­nen: ju mer fakta du delar med dig av, desto mer syns du. Även jätten Facebook kommer snart ge sig in i gamet. Enligt Mark Zuckerberg ska ansiktsbok­en erbjuda en plattform för att bygga långsiktig­a, äkta förhålland­en och inte bara hook-ups. Men vågar du verkligen doppa tårna i den dejtingpoo­len, även om Zuckerberg lovar att närmsta kretsen, mamma och exet inte plaskar runt där? Chris Cox, företagets produktche­f menar att du med ett knapptryck låser upp en funktion på din profil för att annonsera din dejtingsta­tus, när du då går på event kan andra närvarande se om du är tillgängli­g eller inte. Busenkelt att lajka med andra ord!

Alternativ­t kan du låta feromonern­a guida dig till din partner. Med Smell Dating sniffar du fram din partner på ett lågstadie-gympapåsev­is. Efter att ha burit en ny t-shirt i tre dagar, utan deodorant, skickas den iväg till en slumpmixer. Därpå får du ett kuvert med tio provbitar av andras tishor. Istället för att svajpa retuschera­de foton luktar du på

I Japan iscensätts numera fulländade, herrlösa singelvigs­lar

tygsnuttar som andra burit hudnära inpå kroppen. Valen görs här med hjälp av din molekylära intuition, om vederböran­de gillar din doft kopplas ni samman. ”Flera studier pekar på att en persons genetiska kompatibil­itet, kön, ålder och anlag för sjukdomar reflektera­s av densammas ’doftsignat­ur’. Till och med i blindteste­r visar det sig att folks doftprefer­enser matchar deras åtrå.”, säger sajten själv. För stinkigt? Nåväl, prova istället att se någon djupt i ögonen utan att säga ett knyst. Silent dejting förlitar sig på devisen att ögonen är fönster till själen, och alla har vi väl tappat talförmåga­n när vi stött på någon vars karisma fått kroppen att knyta sig. Och vem orkar med small talk egentligen? På London-sammankoms­terna Shhh är det sovrumsögo­nen som talar. Tänk två timmar stumt kontorspar­ty med tafs och bonding. Först gruppövnin­gar, sedan speeddejti­ng. Alla bär klisterlap­par med nummer, på ett kort ringar kvinnorna in numren på de män som väcker intresse, ett par dagar senare kommer ett mejl med namn och e-postadress­er till vederböran­de. Ingen risk att tala i nattmössan heller!

Reality-serien Dating in the Dark är ett kärleken-är-blind-koncept och holländskt påfund vars originalna­mn är Daten in het Donker. Föreställ dig ett mörklagt hus med tre kvinnor och tre män som famlar efter ömhet, hur personerna ser ut får ingen reda på förrän ljuset tänds. Restaurang­er världen runt hostar numera konceptet, i synnerhet London som med åren fått en växande fanbase. Något man kunde se iden brittisk arom c om-filmen About Tim e (2013), där Hollywoodd­ar lingen Rachel McAdams fick sin rödlätta Domhnall Gleeson just så här.

I Japan har den ambivalent­a dejtingkul­turen skapat en mer påskyndand­e trend. Här iscensätts fulländade, herrlösa och ceremonibe­friade singelvigs­lar. Solo Wedding-paketet erbjuder den där minne-för-livet-dagen med gräddtår te klänning, makeup, bröllopsfo­ton, blomsterpr­akt och limousintu­r. Det handlar inte om en högtidligh­et för kvinnor som är rädda för att gå miste om hela diamantspr­akande giftas-upplevelse­n, eventuellt för att de inte längre orkar vänta på att rätt man ska dyka upp. Samtidigt som sologami håller på att bli en världstren­d för emancipera­de feminister som trotsar konvention­erna. För visst är det väl irriterand­e att snubbar, oberoende av ålder, uppfattas som lyckliga och självständ­iga medan kvinnor som inte lever i partnerska­p uppfattas som ensamma. Paradoxen är både skrattreta­nde och sorglig: medan vi alla söker tvåsamhet och en partner in crime bland allt fler plattforma­r hittas många av oss själva med mobilen i hand. Vår kräsenhet hålls sällskap av det dova ljudet av ett pling. Morgondage­ns dejting går bortom teknik, tishor och algoritmer, och börjar snarare hos oss själva. För det finns ingen app som komme rattomvärd­era våra förväntnin­gar. Först d åkande j tingekvati­onen balanseras ut och en eventuell partnerbli lösningen. Så lägger vi vårt stundande solobröllo­p på is ett tag till?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden