Plaza Kvinna

Seinabo Sey

SOULDROTTN­INGEN ÄR TILLBAKA

-

Äldre, ärligare och mer bestämd. När en av Sveriges mesta soulröster släpper nytt album märks det att hon har utvecklats både som människa och sångerska. Efter sitt exceptione­lla genombrott med debutsinge­ln Younger 2013, det gedigna albumet Pretend och otaliga framträdan­den på de stora scenerna tog Seinabo Sey en paus och åkte till Västafrika där hon har sina rötter. Nu är hon alltså tillbaka med ny musik och ett djupare och mörkare sound. De första singlarna I Owe You Nothing / Remember och Breathe har redan gett en försmak, och det råder inget tvivel om att Seinabo Sey åter befäst sin roll som en av Sveriges största och viktigaste artister.

– Precis som med förra albumet är målet att jag ska vara stolt över det när jag är gammal och att det ska föra mig framåt kreativt i livet. Händer det så är jag är nöjd. Din pappa Maudo Sey var musiker med en framgångsr­ik karriär i Gambia. Har musiken alltid funnits hos dig sedan du var liten?

– Absolut! Fast jag tror att många har en bild av att man musicerar mycket och lär varandra grejer bara för att man växer upp kring musik och så var det aldrig för oss. Däremot så fanns det en stark energi av frihet, att allt är möjligt och att man kan och får bli vad man vill. Den känslan har varit a och o egentligen i allt jag gjort. Har du haft någon plan för din karriär?

– Mitt mål har alltid varit att kunna betala hyran och hjälpa folk att vara mer sig själva. På senare tid har jag också blivit besatt av tanken på att min utsikt från scenen inte får vara likadan för många gånger på raken. Det motiverar mig att ha ett kreativt tänk kring vilka platser jag spelar på. Kan du nämna något avgörande tillfälle i ditt liv som tagit dig till den plats där du är idag?

– Det första måste vara när jag träffade producente­n Magnus Lidehäll, jag var 21–22, och vi har gjort nästan all min musik tillsamman­s sen dess. På andraplats kommer mitt G ramm is uppträd andeför några år sedan, det ändrade mer i mig än jag förstod i stunden. Jag går ofta tillbaka till det minnet när jag behöver samla mig eller hitta fokus. Ditt instrument är rösten, men hur viktigt är det visuella uttrycket för dig?

– Jag, likt många ifrån min generation, växte upp med musikvideo­r och MTV så jag har alltid varit kär i det visuella. Jag tycker verkligen att det är kul att få visa vad som utspelar sig i mitt huvud när jag skriver låtarna och i bästa fall ge människor lite inspiratio­n och välbehövd verklighet­sflykt. Du lär älska kläder. Hur skulle du beskriva din klädstil?

– Ja, många av mina vänner påstår att jag har någon grad av shoppingbe­roende och min etta är mest en garderob. Jag skulle nog beskriva min stil som spretig, spontan och jävligt fet. När jag mår som bäst så utrycker jag mig i kläder och älskar att bygga ihop fantasiful­la outfits till olika grejer. Har du några stilikoner som inspirerar dig?

– André 3000, Lauryn Hill, Damian Marley tidigt 2000-tal, Paloma Elsesser, Neneh Cherry, min lillasyste­r och många, många fler. Du gör några spelningar i Nordens huvudstäde­r i höst. Blir det någon längre turné framöver?

– Ja absolut! Efter Globen den 5 oktober åker jag ut på Nordenturn­é och sedan står Europa och USA på tur. Vilka andra drömmar har du som du vill förverklig­a? – Jag skulle vilja bli kär på riktigt, det hade varit kul och nytt, haha. Annars så hade det varit roligt om det kom mycket folk till Globen i höst. Då har jag bockat av en stor grej på listan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden