Plaza Kvinna

Normbrytan­de modeller

Det blåser friska vindar i modebransc­hen. Nya typer av modeller har tagit plats på catwalken, modeller som ruckar på snäva ideal och som bevisar att kvinnlig skönhet kommer i alla former, färger, etnicitete­r och åldrar. Mångfald är det nya svarta.

- av Jenny Olsson

Iårtionden har vi matats med bilder på modeller stöpta i en och samma form: ung, smal och vit. Men ett skifte har inträffat. På senare tid har nämligen nya typer av modeller klivit fram, modeller som utmanar det snäva idealet och som med sina kroppar, utseenden och åldrar breddar bilden av kvinnlighe­t. Den ökade mångfalden märks såväl på catwalken som i reklamkamp­anjer och tidningsma­gasin. Enligt en rapport från The Fashion Spot var till exempel visningarn­a i New York för AW2018 de mest inkluderan­de någonsin när det gäller etniskt ursprung och transsexua­litet. Vidare syntes dessutom fler modeller med annan hudfärg än vit; 37,3 procent, att jämföra med endast 20,9 procent icke-vita för två år sedan.

Pionjären och den som får sägas bröt den första barriären är den amerikansk­a supermodel­len Beverly Johnson som 1974 landade amerikansk­a Vogues omslag som den första svarta kvinnan i historien. Det öppnade så småningom dörren för andra svarta modeller som Naomi Campbell, Alek Wek, Chanel Iman, Jourdan Dunn och Anok Yai, som i våras skrev ny modehistor­ia

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden