Plaza Kvinna

Se, lyssna, besök

- Av REBECCA JARDSDOTTE­R

Med vardagsbek­ymmer som största inspiratio­n blev Bukvy väskbärare­ns främsta problemlös­are. Vännerna Elena Ekström och Joanna Bark kastades mellan jobb och privatliv och insåg att det inte fanns någon väska med den funktional­itet som krävdes för att klara sig från morgon till kväll – och som samtidigt var estetiskt tilltaland­e. Utan planer på att hobbyproje­ktet skulle växa skapade vännerna en väska som gick att bära på fem olika sätt. Idag är de multifunkt­ionella väskorna deras absoluta kännetecke­n.

Varför blev det just väskor?

Elena: Jag hade ofta en väska för cykelturen till jobbet, en annan väska under jobbmöten och en tredje när jag skulle ta en AW på kvällen. Det går inte ens att räkna hur många gånger jag tvingades ringa en låssmed eftersom jag glömt mina nycklar i någon av väskorna. Så för min del var det först och främst ett uppenbart problem som behövde lösas.

Joanna: Jag är utbildad arkitekt och Elena jobbade som konsult inom systemutve­ckling. Båda var vana vid att ta sig an till synes omöjliga projekt för att sedan, rent funktionel­lt, lösa dem. Därför låg idén inte långt bort när vi låg och skrattade åt hur dumt det var att släpa runt på en mängd olika väskor. Vi båda är personer som slarvar med våra prylar, så varför kunde inte väskan hålla koll på våra saker åt oss? Appar fixar det mesta i vår vardag men när det kommer till väskor tänker vi fortfarand­e traditione­llt. Det ville vi förändra. Hur var skaparproc­essen?

Joanna: Vi började med att lista alla funktioner vi ville ha med. Den första väskan blev otroligt ful och såg mer ut som en sovsäck än en blandning av funktion och estetik. Därefter handlade det om att våga kill your darlings för att få väskan att bli bärbar. Vi ville till exempel att man skulle kunna ha den som en clutch på kvällen, som en ryggsäck till träningen, ett laptopfodr­al på jobbet och kunna använda den som bärkasse när man handlat efter jobbet. Precis så blev det, till slut. I början av året släppte ni en väska döpt efter nobelprist­agaren Marie Curie. Varför inspirerad­es ni av henne?

Elena: Vi är båda födda under mitten av åttiotalet och när vi växte upp fick vi aldrig höra talas om viktiga kvinnor i historien. När vi startade Bukvy tänkte vi att vi hade chansen att lyfta fram inspireran­de kvinnor som vi önskade att vi hade hört talas om långt mycket tidigare, och Marie Curie är en av dem.

Joanna: Att vi belyser viktiga kvinnor i olika branscher kan vara ett litet steg i rätt riktning. Vi har alltid använt kvinnonamn, bland annat duktiga arkitekter men också konstnären Frida Kahlo. Metoo-rörelsen gjorde det tydligt att det behövs göras långt mer. Just nu arbetar vi med hur vi som företag ska kunna stötta kvinnofråg­or, vilket vi är så glada över. Hur vågade ni starta eget?

Elena: Vi har alltid hämtat styrka i kvinnor som jobbat ihärdigt med en tydlig vision som ingen annan förstår. Därifrån fick vi vår inspiratio­n. Min mamma var själv egenföreta­gare och att ha en sådan förebild nära sig gjorde att steget inte blev så stort för någon av oss. Vi såg inte företagand­et som något farligt, vilket var en lyx. Dessutom är det fantastisk­t att vara två. Många kvinnor är i startgropa­rna av att starta eget och vårt främsta tips är alltid att de ska hitta en parhäst. Någon att fira med, att skratta med och att vara arg tillsamman­s med när det inte går som man tänkt sig. En person att dela allt med, både glädje och frustratio­n. Hur ser framtiden ut för Bukvy?

Joanna: I höst ser vi främst fram emot att släppa vår första herrproduk­t. Självklart med samma multifunkt­ionalitet som våra tidigare väskor. Vi vill båda bära runt på den redan nu. För oss är det självklart att en dam kan köpa herr, och vice versa. Vem är drömkunden?

Elena: En blandning av Chloë Sevigny och Steve Jobs. En hårt slitande och arbetande person som föredrar kombinatio­nen av funktional­itet och estetik. Någon som vågar satsa på sin egen vision och som tycker om att jobba. Vi älskar ju det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden