Plaza Kvinna

Is htar Touaila t

-

I shtar Touailat föddes 1985 i Minsk och kom till Sverige som 4-åring. Efter en tuff uppväxt med en missbrukan­de far, ständiga flyttar och nattarbete på pizzeria som 14-åring är hon i dag ett av svenskt näringsliv­s hetaste namn. Och det är genom hårt arbete, passion hon har tagit sig hela vägen till positionen som Innovation­schef på Tieto Enator.

Tidigare har hon även drivit en starta eget-kurs på Stockholms universite­t, en bootcamp för företagare, byggt upp ett innovation­skontor på Stockholms universite­t på uppdrag av näringsdep­artementet, samt startat Women in Business Accelerate, där hon hjälpte kvinnor att starta eget företag.

I maj i år utsågs Ishtar Touilat till framtidens kvinnliga ledare av chefsorgan­isationen Ledarna, en hedersbety­gelse inte minst för hennes arbete med att motivera och stötta kvinnor att nå sina mål och för att öka jämställdh­eten inom IT-branschen.

– Det var oerhört hedrande att få utmärkelse­n såklart, men betydelsen är större för mig då jag är övertygad om att kvinnor som har samma bakgrund och profil som jag äntligen kan känna att ”kan hon så kan jag”. Med det här erkännande­t så är jag övertygad om att många kvinnor som kallas för bråkstakar, som inte rättar sig i ledet utan gör som de vill äntligen kan relatera och kanske se att även de kan leda i framtiden, om de vill. Jag tror på kraften av kvinnliga förebilder. Medierna måste ta sitt ansvar och visa upp dem i alla varianter och hylla deras olikheter. Varifrån kommer ditt intresse för innovation och utveckling?

– Jag har aldrig sett entreprenö­rskap som ett alternativ­t karriärsva­l för mig, men när jag drev igång mitt första bolag Studentkom­petens förstod jag att jag, en enstaka person i det stora samhället, kan göra mer nytta och skillnad än att arbeta för en välgörenhe­tsorganisa­tion. När jag insåg det valde jag att stanna kvar inom startupsce­nen och de resterande fem bolagen jag grundade. Innovation är också spännande då man arbetar oerhört kreativt. Man går in på okänd mark och vet aldrig vad man kommer hitta, skapa eller växa av. Varför har just du lyckats så bra?

– Framgång för min egen del är inte kopplat till prestige eller pengar, utan till ens egna ambitioner och passion men också ens inre lycka och möjliggöra­ndet av den lyckan. Jag har lyckats bra för att jag har arbetat oerhört hårt och oavbrutet i många år, där jag också har fått göra många uppoffring­ar. Det handlar om att vara trogen sin vision, kunna formulera den tillräckli­gt tydligt för att sedan designa en plan som man arbetar ihärdigt mot. Passionen kommer alltid särskilja dig från alla andra, i dina resultat och din framgång. Det är min absoluta hemlighet till framgång. Vilka nya utmaningar har du framför dig och vad har du för mål på längre sikt?

– Min utmaning är kopplad till en av mina hjärtefråg­or som jag har drivit i många år, jämställdh­et. Inom tech och forskarind­ustrin men även på startupsce­nen och bland venture capital-bolag/riskkapita­lfonder. Jag har i många år drivit många olika accelerato­rprogram för att rusta kvinnor att lyckas och kommer fortsätta göra det i olika former.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden