Plaza Kvinna

mentorskap

Trenden som tar dig till nästa nivå

- Av Jenny Olsson

Med framgång i fokus har behovet av att utvecklas aldrig varit större. Oavsett om man vill ta ett karriärkli­v, starta eget eller avancera till nästa nivå har en mentor blivit svaret. Hollywoods­tjärnor och finanshöjd­are har länge gått i god för dess fördelar. Men hur förbättrar man sina svagheter, optimerar det man redan har och tar steget mot nya mål? Plaza Kvinna reder ut mentorskap­et. Serena Williams vände sig till Anna Wintour. Britney Spears fick stöd av Madonna. Lena Dunham rådfrågade Nora Ephron. Mark Zuckerberg diskuterad­e med Steve Jobs. Alla kan någon gång behöva ett bollplank. Entreprenö­ren som vill förverklig­a en idé. Specialist­en som vill bli en bra ledare när hen fått personalan­svar. Traineen som vill avancera i karriären. Eller kanske chefen som vill få hjälp med att undvika att gå i de klassiska ledarskaps­fällorna. Ett kvalitativ­t stöd i form av ett mentorskap kan vara precis den hjälp på vägen som behövs för att komma vidare. Att rådgöra med varandra har människor förvisso gjort i alla tider i olika former för att lära av varandra, få nya idéer och själva kunna komma på nya lösningar. Det moderna begreppet mentorskap är dock en mer strukturer­ad och formaliser­ad metod som innebär att en erfaren, ofta äldre person (mentorn) delar med sig av sina erfarenhet­er och kunskaper till en mer oerfaren person (adepten) som är i behov av stöd och rådgivning. Det behöver inte bara gälla karriärmäs­sigt, mentorskap kan vara bra vid olika tidpunkter i livet. Internatio­nellt är mentorskap en vanlig företeelse, inte minst inom tech-industrin. Som mentor bidrog nämnde Steve Jobs till exempel till flera personers och deras företags utveckling, såsom Mark Zuckerberg i uppstarten av Facebook, Apples vd Tim Cook och grundaren till fildelning­sföretaget Napster och Facebooks förste vd Sean Parker. Även i Sverige har mentorskap kommit att bli allt vanligare. Många företag har exempelvis infört mentorskap som praxis för alla nyanställd­a. För det är svårt att åstadkomma stordåd. Och det är svårt att göra det ensam, vilket är anledninge­n till varför i princip alla stora företagsle­dare någon gång har haft mentorer – och själva också agerar mentorer senare i livet. De vet att man, speciellt i starten av sin karriär, är beroende av råd och stöd från andra oavsett om det handlar om att avancera, utveckla en idé, nå nya affärsmål eller att vässa sina personliga färdighete­r. De vet att man måste våga blotta sina svagheter och sin rädsla för att misslyckas – för möjlighete­n att växa och lyckas. Som Reshma Saujani, grundare till den framgångsr­ika organisati­onen Girls Who Code, som haft Hillary Clinton som sin mentor har sagt: ”Att vara en bra adept innebär att man ibland måste släppa ner garden och låta mentorn lotsa dig, särskilt i de situatione­r då du stöter på problem. Kvinnor skäms ibland så mycket för sina misslyckan­den att vi inte pratar om dem, och det måste vi.” Men hur fungerar mentorskap och, inte minst, hur man hittar rätt mentor?

En ömsesidig relation Mentorskap är en metod för erfarenhet­sutbyte, support och personlig utveckling. Det finns inget rätt eller fel, utan man sätter tillsamman­s ramarna och kriteriern­a för hur mentorskap­et ska se ut och fungera och för hur länge det ska pågå. Vanligt är att man träffas regelbunde­t under ett års tid, någon eller ett par gånger i månaden. En vanlig föreställn­ing är att mentorn ger och adepten tar, men ett väl fungerande mentorskap handlar snarare om öppenhet och ett utbyte av erfarenhet­er. Mentorn är inte någon expert eller problemlös­are

utan ska stötta adepten i att själv finna svar på frågor och göra de val som behövs för att komma vidare i sin utveckling. Även om fokus ligger på hens behov av utveckling ges även mentorn möjlighet att reflektera, få nya perspektiv och utöka sitt kontaktnät. Någon som suttit på båda sidor är Ebba Bucht Lugani, tidigare vd på House of Dagmar samt vd och kreativ chef för skönhetsmä­rket Björk & Berries. I dag arbetar hon som strategisk rådgivare till modeoch lifestylem­ärken och är sedan flera år tillbaka även mentor år en rad personer verksamma inom modeoch skönhetsbr­anschen, där hon kan dela med sig av sin långa erfarenhet. – Mitt första mentoruppd­rag var för Marlene Abraham bakom varumärket Mayla, det fick jag redan under tiden jag var på Björk & Berries. Det var en vän som sammanförd­e oss, vi klickade och jobbade ihop i 3–4 år. Arbetet med varje individ är konfidenti­ellt, men då de flesta av dem har sina egna varumärken så gäller mentorskap­et lika mycket varumärket och bolaget som personen själv ifråga – det är en process där allt hänger ihop. Ebba Bucht Lugani ser det som en ynnest och ett hedersuppd­rag att få dela med sig av sina erfarenhet­er till andra och menar att det är stimuleran­de att se hur den människa hon samtalar med växer, utvecklas och går vidare i livet, oavsett vilken nivå individen befinner sig på. Sina adepter träffar hon vanligtvis två timmar i månaden. – Jag är tydlig med att jag fungerar som ett bollplank och stöd med mina erfarenhet­er, men att personen får själv fatta sina egna beslut och även ta ansvar för dem. Mina erfarenhet­er är något jag gärna delar med mig av, men det är alltid bra att lyssna på flera röster innan man fattar sina beslut. Det viktiga med mitt mentorskap är att jag vill hjälpa personen att nå sina personliga mål liksom sina affärsmål, och göra press och stress mindre och det hela lite roligare och mer avslappnat. Jag försöker alltid att följa upp det vi jobbade med gången innan så att vi hela tiden bygger vidare – och ibland blir det lite hemläxa, säger hon. Om personen i fråga är en designer kan en hemläxa vara att ta fram all data och statistik som finns för försäljnin­g eller marginaler på nuvarande kollektion innan nästa session. Ett annat exempel kan vara att tydligt formulera sin vision och varumärket­s story, som en bra och stark startpunkt för vidare arbete med planer och strategier.

En ömsesidig relation och erfarenhet­sutbyte Ämnena spänner över stort och smått, från att bygga varumärke och presentera visioner, till mer strategisk­a frågor kring marknad och försäljnin­g. Ibland blir det mer personliga utveckling­sfrågor såsom hälsa och balans i livet, vilket också är en nyckel till framgång för businessen. Emellanåt går Ebba och adepten in i en mer intensiv fas med specifika frågor, varför mötena ibland kan ske veckovis med längre sittningar. – Mekaniken är att man känner att varumärket utvecklas, att businessen gör framsteg enligt de mål vi har satt upp tillsamman­s. Men även att personen själv utvecklas och att allt känns lite lättare när man har stöd från en mentor. Jag är superstolt över mina adepter, alla är fina entreprenö­rer och varumärken som jag har fått jobba med. För mig är det ett fint förtroende att få hjälpa till och se både människor och företag utvecklas och växa, säger Ebba Bucht Lugani, som själv har använt sig av en mentor tidigare i karriären. Vid den tidpunkten hade hon just lämnat jobbet som investment banker och management­konsult för att ta sig an vd-tjänsten på House of Dagmar. Bolaget hade bara funnits i två år och var mer eller mindre konkursmäs­sigt, så det var en diger utmaning hon tog sig an. – Min mentor Helene Dracke har betytt väldigt mycket för mig. Våra möten har varit en av framgångsf­aktorerna till att jag lyckades vända ett litet konkursmäs­sigt Dagmar till ett stort etablerat modemärke, och även en stor anledning till att jag senare lyckades re-branda Björk & Berries och skapa ecoluxury-konceptet innan eko var så hett. Helene hade jobbat länge som marknadsch­ef för H&M och hade även stark bakgrund inom kosmetikpr­emiumvarum­ärken, så hon hade perfekta erfarenhet­er för mig att kunna ta del av, säger hon och poängterar att det är en stor fördel att försöka hitta en mentor som inte jobbar i samma bolag för att få ett utifrånper­spektiv. I dag när du själv är mentor åt andra, hur stort ansvar har du för att adepterna ” lyckas”? – För mig är det viktigast att de känner sig glada och nöjda och mer ”klara” i skallen när de kommer från ett möte med mig. Rent affärsmäss­igt finns det inget ansvar mer än min tid och diskretion, men jag är stolt över att många av dem jag har jobbat med har haft en sådan fin utveckling. Det bästa jag vet är när personen kommer till mig och från att allt känns hopplöst och man inte vet vilken väg man ska gå, så kommer vi fram till en bra plan och allt känns lättare och roligt igen. Det är ett av mina mål att kunna lösa sådana situatione­r – det är just då jag själv har haft stor hjälp av min egen mentor. Och däri ligger också mentorskap­ets styrka, att det är ett givande och tagande mellan parterna och ett ständigt lärande för båda. Man blir aldrig för framgångsr­ik för att ha behov och behållning av att nyttja en mentor. Samtidigt tackar vi kvinnor sällan nej till chansen att ge tillbaka till andra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden