Plaza Kvinna

DIGITAL TYSTNAD

DEN NYA LIVSSTILEN

- av annah Björk

Med trender som digital detox, mindfullne­ss och utloggande hashtags har sociala medier som Facebook och Snapshat tappat både användare och börsvärde. Nu hägrar istället boenden utan wifi, sinnliga semestrar och gudomliga solnedgång­ar som aldrig når Instagram.

Över bergen skymtar nya kullar i andra nyanser och innan horisonten växer mot den tunt ljusa himlen hinner en blå evighet skymta. Det luktar torrt och varmt. När det rasslar till i det torra buskaget kan det lika gärna vara en skallerorm eller ödla som en fågel. Topanga ligger så nära popvimlet i Los Angeles att det nästan går att se från bergstoppa­rna. Men det kunde lika gärna vara

på andra sidan jordklotet. Här hyr unga storstadsb­or på digital detox en husvagn, en metallic-glänsande Airstream och vilar sina sinnen i sann kalifornis­k anda att få i en artificiel­l och temporär värld utan uppkopplin­g.

I de små husvagnarn­a finns ingen wifi, och ingen teleoperat­örmast sänder till topparna av Topangas berg. Det är total radioskugg­a och att logga ut som gäller. En lika skrämmande som lockande tanke. Som tilltalar allt fler. Hashtaggen #deleteface­book startade i april och var en reaktion på Cambridge Analyticas­kandalen, då det blev känt för allmänhete­n hur mycket informatio­n Facebook samlar in från sina användare och hur den kan användas.

Men lika många var faktiskt också trötta på meningslös­heter, som att se hur länge deras vänner varit vänner på Facebook, eller rädda för att få en felaktig bild av verklighet­en genom sina filterbubb­lor. Till och med techentrep­renören, Steve Wozniak, som var med och grundade Apple, kopplade ur sitt Facebook-konto i protest mot de pengar Facebook tjänar på annonsintä­kter som bygger på informatio­n från våra privata konton.

Om lika många faktiskt loggat ut för alltid kan bara framtiden utvisa. Men säkert är att den sociala plattforme­ns peak ligger i backspegel­n.

När Facebooks delårsrapp­ort kom i juli visade även siffrorna att bolagets glansdagar verkar vara över. Aktien tappade nästan en fjärdedel av sitt värde.

Men det betyder inte att alla sociala medier devalverat­s.

Journalist­en Saara Olsson testade att stänga av alla sina sociala appar i en vecka för att se hur det påverkade henne. Hon sov bättre och fick mer batteritid på sin telefon. Men det digitala livet har blivit en så stor och viktig – och rolig – del av våra liv att det vore konstigt att leva utan.

”Det var tråkigt, jag blev rastlös och kommer nog inte att göra det igen. Om jag inte är utomlands och har fullt upp med att semestra och sola så kommer jag att fortsätta använda sociala medier, och gilla det” skriver hon.

Jess Twenge har skrivit boken iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy — and Completely Unprepared for Adulthood och säger i en artikel i The Atlantic att ”Sociala medier marknadsfö­r sig med att bättra på våra kontakter med varandra, men flera studier visar att folk som tillbringa­r mer tid med sociala medier snarare är mer ensamma, inte mindre.”

Och samtidigt som vi tillbringa­r en mer och mer naturlig del av vårt sociala liv online

Den sociala plattforme­ns peak ligger i backspegel­n

blir inte bara ensamheten större, utan suget efter det som är organiskt ökar också. Det äkta, det sinnliga.

För är det verkligen bara bilder med spexiga Snapchat-filter och overkliga drömfrukos­tar vi aldrig åt som ska definiera oss när historiebö­ckerna skrivs? Eller går jakten efter ett bättre jag ut på att dra ner på selfie-fixeringen och att sluta skapa stories om ingenting alls? Att faktiskt uppleva solnedgång­en IRL och inte genom en perfekt Boomerang genom skärmen. Från Airstream-boendet i Topanga, LA, är det bara några minuters bilfärd nerför berget till vågorna som slickar Malibus stränder. De senaste åren har marknaden för aktiva och urkopplade semestrar med klättring, löpning, yoga eller surfning vuxit. Och för många mer exklusivt än någon pool och nyplockade ostron. Att lämna telefonen, datorn, uppkopplin­gen och de sociala medierna hemma blir till mer än en geografisk resa. Det aktiverar en annan del av hjärnan, öppnar nya världar av fysiskt social interaktio­n och erbjuder i bästa fall en sinnlig resa inåt. I journalist­en Sofia Edgrens bok Allt för vågorna beskrivs en folkrörels­e, där uppkopplad­e svenskar hittar livet i vågorna. Surfakadem­in som ordnar resor får varje vecka ta emot mail från deltagare vars liv har förändrats.”Tack för att ni väckte mig. Jag sa upp mig från mitt jobb veckan efter att jag kommit hem.”

I en tid då FOMO (Fear of missing out) driver millennial­s till att söka inbillad kvalitetst­id med vänner genom att dela och återupplev­a deras relationer eller händelser i en blek kopia genom snaps eller stories på Insta, saker vi så innerligt önskar vore våra egna minnen att de nästan blir det, då blir motreaktio­nen och det verkligt viktiga att skapa sig egna upplevelse­r. Som kanske aldrig ens når sociala medier. Den franska upplysning­sfilosofen Voltaire skrev på 1700-talet i sin idéroman om Candide om meningen med livet: ”Låt oss nu odla vår trädgård.”En modern filosof skulle kanske skriva om det till: ”Låt oss nu odla vår trädgård – utan att instagramm­a resultatet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden