Plaza Kvinna

Ida Ba cklund

-

Vi har rekryterat fler än 700 ledare till toppositio­ner, varav 80 procent är kvinnor – Anna Stenberg

E ndast 21 år gammal startade hon Rapunzel of Sweden hemma i sin lägenhet i Umeå. Åtta år senare omsatte löshårsbol­aget 120 miljoner kronor med försäljnin­g i 60 länder. Att starta eget som ung tjej och satsa på något så kvinnligt som löshår möttes till en början av en viss skepsis. Men det var inget Ida Backlund lät stå i hennes väg – hon trodde på sig själv och sin affärsidé. Själv hade hon använt löshår sedan hon var 13 år gammal och insåg potentiale­n i den då obefintlig­a marknaden. Så med ett lån från sina föräldrar och dåvarande pojkvännen, Stefan Löfgren som medfinansi­är och delägare drog hon igång företaget 2007.

Redan från start pekade utveckling­skurvan uppåt, mycket tack hennes tydliga vision om att direkt satsa på internatio­nell expansion. I dag har Rapunzel of Sweden beskrivits som än en framgångss­aga och Ida själv som en pionjär i branschen. Den ursprungli­ga affärsidén har utökats med olika hårvårds- och stylingpro­dukter, locktänger och andra hårprodukt­er. Fem fysiska frisörsalo­nger har också tillkommit i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Helsingfor­s och fler lär det bli.

Våren 2015 valde Ida på grund av hälsoskäl att sälja majoritete­n av aktierna i bolaget till riskkapita­lbolaget Valedo, som nu bygger vidare på hennes arv. Själv har hon slagit in på en ny bana och är numera aktiv som riskkapita­list i Backlund Invest, där hon hjälper andra att lyckas med sina affärsidée­r. Med tanke på den tidiga fallenhete­n för entreprenö­rskap är vi rätt säkra på att nya framgångar står och väntar om hörnet för löshårspri­nsessan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden