Plaza Kvinna

Annah Björk

-

Intresset för journalist­ik kom tidigt för Annah Björk. Som tonåring började hon jobba på Göteborgs-Posten som ungdomsrep­orter, men fascinatio­nen för det skrivna ordet har hon haft edan barnsben.

– Jag var fyra år när jag upptäckte att man kan berätta om det man ser, tänker på eller fantiserar om med bokstäver. Jag har verkligen alltid skrivit extremt mycket och i år har jag sjukt nog jobbat som journalist och författare i nästan 20 år! I vår kommer min andra bok ut. Vad är det bästa med att vara frilansjou­rnalist?

– Av alla positiva saker med att vara frilans är det nog att jag får ägna så mycket tid och kraft åt att just skriva. Och naturligtv­is att jag styr varifrån jag vill jobba någonstans. Därför är mitt mobila kontor nästan halvtid i Berlin, och flera gånger om året i Los Angeles. Du har skrivit om trenden att slopa sociala medier på sidan 48. Vad förvånade dig mest när du skrev den?

– Hur positiv min inställnin­g är till mina egna sociala medier! Innan jag skrev funderade jag mycket på att själv ha en digital detox. Men nu är jag övertygad om att problemet med sociala medier är på en helt annan nivå, att vi behöver prata om hur vår demokrati upprätthål­ls på ett vettigt sätt i en tid då röster på sociala medier är så inflytelse­rika. Hur ser dina egna mobilvanor ut?

–Jag älskar Instagram, hittar i princip all ny popkultur där. Och om man som jag lever i ett distansför­hållande en stor del av tiden samt har många vänner i andra delar av världen är sociala appar ens bästa vän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden