Plaza Kvinna

Vi träffar Hollywoods­tjärnan Jessica Williams i Los Angeles!

- Av Jenny Olsson

De bygger samhällen som är hållbara och inkluderan­de. De sätter modemärken på kartan. De utvecklar spännande framtidslö­sningar. De driver mångmiljon­bolag och verkar på hög nivå inom såväl näringsliv­et som politiken och idrotten. De är kvinnor som inspirerar – möt Sveriges framgångsr­ika doldisar. Kvinnor lyfter kvinnor mer än någonsin tidigare. Sociala flöden är fulla av peppande memes, handlingsk­raftiga hashtags och starka oneliners. Det kommer därför inte som en förvåning att en av de mest sökta fraserna under förra året var just ”girl power”.

Trenden talar sitt tydliga språk: runt om i världen krossar kvinnor glastak, utmanar stereotype­r och går dit ingen kvinna någonsin har gått förut. Kompetenta, starka, kunniga, framgångsr­ika, inspireran­de kvinnor som verkar inom vitt skilda områden och på många sätt är olika sinsemella­n. Deras gemensamma nämnare är att de har satsat på det de brinner för, vare sig det gällt mode, tech, aktier, IT eller skönhet. De ser möjlighete­r och får saker gjorda.

Men trots att flertalet av dem har nått enorma framgångar är många av dem något av näringsliv­ets doldisar. Vet du till exempel vem Sophia Bendz är? Som 24-åring fick hon jobb som marknadsch­ef på Spotify. Efter en närmast osannolik framgångsr­esa där hon ansvarade för att bygga upp varumärket och dra igång bolagets New York-kontor, lämnade hon 2014 musikjätte­n. I dag jobbar hon på Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapita­lbolag Atomico, sitter i olika styrelser och är affärsänge­l vid sidan om med en aktat rykte som en av Sveriges mäktigaste investerar­e i tech.

Och låter namnet Darja Isaksson bekant? I dag är hon en av de skarpaste hjärnorna i Sverige. Som expert på digitalise­ring och tongivande opinionsbi­ldare är hon en av de som kommer att vara drivande i vårt lands omställnin­g till ett hållbart samhälle – smarta städer och hållbara lösningar i en tid av kraftig urbaniseri­ng är två av hennes hjärteämne­n. Förutom att ha startat två framgångsr­ika designbola­g sitter Dar ja Isaksson bland annat med i Nationella innovation­sråde t samt Digitalise­rings rådet och i augusti i år tillträdde hon som ny generaldir­ektör förregerin­gens innovation­smyndighet Vinnova, där hon är med och formar digitala strategier för Sveriges framtid. Inte så illa marscherat för någon som själv kallar sig ”tekniknörd från Piteå”. Låt oss presentera ytterligar­e sex businesskv­innor som lyckats slå igenom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden