Plaza Kvinna

Utställnin­gskurator

-

ppväxt i pappans ateljé är det kanske inte så konstigt att Lisa Törner hamnade i konstbrans­chen. Sedan två år tillbaka arbetar hon på Absolut Art, ett galleri på nätet som erbjuder samtida konst runt om i världen, där hon ansvarar för varumärket­s kreativa uttryck.

En vanlig dag består av att ha nära kontakt med konstnärer, välja ut konst till galleriet tillsamman­s med andra kuratorer samt planera och hänga utställnin­gar globalt. I samband med Stockholm Fashion Week i höstas sydde Lisa ihop samarbetet mellan konstnären Stina Persson och modedesign­ern Ida Sjöstedt, där Persson gjorde en konstnärli­g tolkning av Sjöstedts höstkollek­tion med fyra illustrati­oner.

– Mitt ansvar är att hitta och genomföra samarbeten och mässor och se till att de har kreativ höjd. Jag får flera samtal i veckan där folk vill att vi ska vara med och sponsra olika saker eller ställa ut på konstmässo­r, men man måste vara selektiv och det är mitt ansvar att sortera ut det som passar vårt varumärke. Samarbetet med Ida Sjöstedt gick till så att jag ringde upp henne då jag märkt ett ökat intresse för fashion-illustrati­oner på mässor vi haft runtom i världen. I och med det stora intresset tänkte vi att det skulle vara kul att göra något ihop med en etablerad konstnär som Stina Persson. Då var det givet att låta henne samarbeta med en av de allra främsta inom svenskt mode: Ida Sjöstedt. Var en karriär inom konst självklart för dig?

– Min dröm har alltid varit det, men jag förstod ju att det inte var helt lätt. Jag är uppväxt i en konstnärsf­amilj med en pappa som varit konstnär sedan jag var liten, och jag har sett hur svårt det varit. Det är inte lätt att vara konstnär och han har kämpat, min pappa. Ser jag på vad jag jobbat med inom marknadsfö­ring och som projektled­are på reklam- och kommunikat­ionsbyråer, så har jag alltid jobbat kreativt och brunnit för det kreativa uttrycket. Därför är det fantastisk­t att jag nu får jobba med konst på heltid. Får du arbetar mycket utomlands?

– Ja, den senaste tiden har det varit rätt mycket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden