Plaza Kvinna

Galleriste­r

-

en 325 kvadratmet­er stor lokal på Hudiksvall­sgatan i Stockholm ligger ett av Skandinavi­ens ledande konstgalle­rier Andréhn-Schiptjenk­o. De blir ofta kallade Sveriges coolaste galleriste­r, men det är Marina Schiptjenk­o och Ciléne Andréhns gemensamma mål att låta nya generation­er konstnärer ta plats som gett dem ett namn som sträcker sig långt utanför konstscene­n.

Elva år har gått och med närmare 100 utställnin­gar på samma plats är det dags för förändring. Vilken den nya adressen blir avslöjar de inte – ”Vi vill inte jinxa det” som Marina uttrycker det. Däremot är det bestämt att öppningsut­ställninge­n kommer att visa Gunnel Wåhlstrand, en av våra mest populära och omtyckta svenska konstnärer som Marina och Ciléne arbetat med i många år.

Marina: Som galleriste­r represente­rar vi konstnärer. Man kan jämföra det med ett bokförlag eller skivbolag där man har en fast grupp av konstnärer som man har en långsiktig relation med och bygger ett konstnärsk­ap kring.

Ciléne: På så vis har man också ett stort ansvar för konstnären­s karriär. Det handlar inte bara om att sälja. Vi represente­rar dem på lång sikt och även när det går dåligt för konstnären ska galleriste­n finnas där. Hur ser processen ut när ni tar in nya konstnärer?

M: Ofta börjar det med att man vill kompletter­a sitt program eller så fastnar man för något man tycker är riktigt bra. Ett galleri är ju dess konstnärer, så vi tittar alltid väldigt noga på den grupp vi represente­rar och ser om det reflektera­r den bredd vi vill ha. Det handlar om vårt öga, vår smak och vår kunskap. En stor skillnad i dag mot förr är att man inte pratar lika mycket om konstnärer­s nationalit­et. Ingen bryr sig längre om varifrån konstnären kommer, utan huruvida personen är intressant eller inte. Var det lätt eller svårt att komma in i konstbrans­chen?

C: Jag tror det var lättare då än vad det är nu. Då handlade det om människor som hade en passion för konst, snarare än pengar och ens bakgrund. Konst var lite undergroun­d, lite samma anda som i punken. Nu är det en helt annan grej. Konst har blivit väldigt mycket business och investerin­gsslag. I dag tror jag att det skulle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden