Plaza Kvinna

OMTALAD DEBUTANT

- Av Nadya gruner

Selam Fessahaye är en av Sveriges absolut hetaste stylister och på senare tid – även erkänd designer. Hennes debutkolle­ktion på Stockholm Fashion Week blev årets mest hyllade, och hon gjorde snabbt ett namn för sig i den internatio­nella modevärlde­n. Numera blir Selam erbjuden uppdrag som hennes svenska yrkessystr­ar bara kan drömma om. På American Music Awards syntes hennes kreationer på världsarti­ster som Tracee Ellis Ross och Ella Mai, handplocka­de av självaste Karla Welch – en av Hollywoods mest inflytelse­rika stylister. Visst bådar det gott för den omtalade debutanten.

Du är namnet på allas läppar just nu, hur känns det?

– Sedan Tracee Ellis Ross bar min chockrosa kostym på American Music Awards presskonfe­rens, har alla frågat mig hur det känns. Det finns liksom inga ord som helt och hållet kan beskriva glädjen. Det skulle kunna liknas vid känslan jag hade som barn när jag fyllde år. Det är en helt vanlig dag, fast det är skitfett. När jag bodde i USA så tittade jag jämt på serien Girlfriend­s där Tracee spelade en av mina favoritkar­aktärer, och jag är uppvuxen med Diana Ross musik. Hennes LP-skivor gick varma hemma hos mig och väggarna i flickrumme­t var tapetserad­e med hennes planscher. Diana Ross var min första stilikon, så visst kändes det extra stort när superstyli­sten Karla Welch uppmärksam­made min kollektion på Stockholm Fashion Week. Hon hörde av sig till mig personlige­n efter visningen och frågade om hon kunde låna kläder från kollektion­en till Tracee Ellis Ross. Berätta om din första kollektion som visades på Fashion Week i höstas.

– Jag bestämde mig ganska sent för att vara med, typ tre månader innan, men fick ändå ihop en helt ny kollektion med viss inspiratio­n från tidigare kreationer. Jag gillar kontraster, leker gärna med hårt och mjuk. Tylltyger, oversize-looken och uniformer ligger mig varmt om hjärtat. Jag reser ofta till Bangkok för att skissa på nya kreationer och jag syr upp det mesta hos min vän Toy som är en väldigt duktig sömmerska som jag har arbetat med under många år i Thailand. Hon säger aldrig nej till mina tokiga idéer. Min utgångspun­kt är att göra kläder som jag själv vill bära. Hur hanterar du den plötsliga framgången?

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att mina kläder skulle få så mycket uppmärksam­het efter visningen, men kan bli lite irriterad när folk tror att jag blivit känd över en natt. Jag har slitit jättehårt i många år och nu när det äntligen börjar hända grejer så har jag två fantastisk­a yrkesrolle­r att axla. Det är väldigt viktigt för mig att ha kvar mitt oberoende och inte sälja ut mitt varumärke till storföreta­g som efterlyser designsama­rbeten som inte matchar min framtidssy­n. Framtiden bjuder säkert på nya erfarenhet­er och prövningar, jag måste bara hitta en bra balans mellan kreativite­t och struktur. Vilken är den mest utmanande styling du gjort?

– Alla jobb är utmanande, eftersom man hela tiden måste komma på något nytt och fräscht. Jag känner mig alltid som en nybörjare, trots att jag hållit på hur länge som helst.

Man arbetar ständigt med tajta marginaler där man bokstavlig­en måste trolla med knäna varje dag. Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag har egentligen inte någon specifik stil, det är en salig mix av allt. När jag tänker efter så andas det väldigt mycket 90-tal, artister som Missy Elliot, Lauren Hill och TLC har säkerligen inspirerat mig och mitt designsprå­k är färgspraka­nde med överdimens­ionerade silhuetter. Hur klär du dig när du går på fest?

– Ju mer jag jobbar med kläder och stylar andra människor, desto mer förlorar jag intresset för att göra mig själv fin. Mitt personliga uttryck är ute på villovägar och jag behöver kanske hitta tillbaka till mig själv stilmässig­t. Mjukiskläd­er är numera min arbetsunif­orm, men visst kan jag svida om till en sjudundran­de partyblåsa när det verkligen gäller.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden