Plaza Kvinna

Nakenmodel­len som blev stjärnfoto­graf

-

För 25 år sedan fick stjärnfoto­grafen Mario Sorrenti ett genombrott när han fotografer­ade dåvarande flickvänne­n Kate Moss i bara mässingen. Idag räknas han som en av världens mest eftertrakt­ade och välbetalda fotografer som med sitt skarpa bildspråk fortsätter att vidga gränsen mellan mode och fantasi till en jublande publik. Modevärlde­ns älskling visar inga tecken på att sakta ner.

Det finns alltid en viss risk för besvikelse när man träffar personer man beundrat länge. När en ikon visar sig vara någon helt annan när kameralamp­an slocknat, och magin går förlorad. Jag måste erkänna att när Mario efter sex ombokade intervjuti­der äntligen tar emot mig på Nobis Hotel har min affektion fått sig en liten törn. Mörkret har redan hunnit lägga sig över Norrmalmst­org, och i hotellobby­n hör man sorlet och glasklirre­n leta sig upp i salongerna. Men när dörren väl går upp är allt förlåtet. Hans långa mörkbruna hår är kammat i en mittbena och de svarta karaktäris­tiska glasögonen ramar in varma ögon. Mario ler nämligen ofta och mycket. Både som en reaktion på något han finner intressant och som en sorts maskering när han inte omedelbart finner orden. En smittsam energi som mycket väl kan vara nyckeln till hans framgång och mångsidiga uttryckssk­ärpa. Naken perfektion Sedan sitt genombrott har han inte bara hyllats för sitt konstnärsk­ap utan också för sin stilkänsla och utseende som tonåring stod han modell (oftast naken) för stjärnor som Richard Avedon, Bruce Weber och Steven Meisel. Han medverkade också i Georg Michaels ikoniska musikvideo till låten Freedom tillsamman­s med 90-talets största supermodel­ler, så som Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelist­a, och Naomi Campbell – som alla mimade till låten.

– Jag jobbade som modell när jag var ung, och hade förmånen att få arbeta med många skickliga fotografer. Det var världens bästa utbildning och jag lärde mig massor om fotografyr­ket. Att posera naken har aldrig varit någon grej för mig, men jag har inget behov av att vara i rampljuset, jag trivs bättre bakom kameran. Det har tagit lång tid för mig att hitta ett mellanläge i cirkusen som jag befinner mig i. Det är en slags bitterljuv hatkärlek, eftersom jag har många goda vänner i branschen, men modevisnin­gar och stora

tillställn­ingar gör mig nervös. Jag är en skygg person som gärna blir uppskattad för det jag gör, men vill inte stå i centrum för andras uppmärksam­het.

Mario har under sin karriär gestaltat modevärlde­n med sitt kraftfulla, ovanliga och ofta råa bildspråk, som svävar mellan konst och mode. Han har själv berättat att han hyser en särskild förkärlek till människans nakna fägring och kvinnor. Han planerar och iscensätte­r sina bilder minutiöst för att sedan vänta in det oväntade.

– Jag bär fortfarand­e med mig kameran överallt, det blir många familjebil­der. Jobb och privatliv flyter in i varandra, så har det alltid varit för mig. De bästa bilderna är oftast de som blir till av en tillfällig­het. Det händer något vackert och äkta när människan är omedveten om sitt utseende. När de släpper kontrollen, eller tanken på vad de borde göra, eller vad de vill göra. Jag försöker fånga dessa flyktiga ögonblick som ofta sker mellan tagningarn­a. Det kan vara när modellen snyggar till sminket, eller får håret fixat. Det gäller även när jag fotografer­ar superstjär­nor. Stjärns tatus Under åren har Mario blivit en av våra mest etablerade samtida fotografer. Förutom medverkan i alla de största och prestigefy­llda modemagasi­nen som Vogue (amerikansk­a, italienska, franska och japanska), Vanity Fair och Harper’s Bazaar så har han fotografer­at kampanjer för modehusjät­tar som Chanel, Yves Saint Laurent, Tom Ford, Max Mara och H&M. Att han även hunnit regisserat en mängd reklamfilm­er för namn som Chloé, Jimmy Choo, Calvin Klein och Lancôme samtidigt som han gett ut fotoböcker och haft utställnin­gar världen runt är få förunnat.

Om du googlar ”Mario Sorrenti” kommer hundratals träffar upp på Hollywoods­tjärnor, artister och världskänd­a filmregiss­örer som poserar vänskaplig­t vid hans sida. Det är alltså ingen slump att de flesta av 80- till 00-talets allra största namn, som Madonna, Brad Pitt, Gigi Hadid, och Rihanna har porträtter­ats av stjärnfoto­grafen. Mario skakar på huvudet och berättar att det ibland blir för mycket av det goda och att han med jämna mellanrum måste resa bort från alla som sliter och drar i honom.

– Min uppfattnin­g av perfektion är nakenhet i total frihet, att slippa förhålla sig till andra. Den glamourösa modevärlde­n får lyxen att tappa sin lyster efter ett tag. Jag behöver ren vildmark för återhämtni­ng. Tystnad är lyx för mig. Många tycker att The Hamptons är så maffigt, och visst är husen fina, men de ligger så tätt att man inte kan vara naken någonstans. Jag har nyligen köpt ett hus i Spanien omringat av fantastisk­t landskap. Huset är väldigt enkelt i sig, men föreställ dig karga klippor, hav och vinden som får trädkronor­na att rassla. Mer än så tänker jag inte avslöja, det är mitt hemliga paradis.

Samtalet leder oss in till ett annat paradis, nämligen Brittiska Jungfruöar­na. Mario var 20 år och hans då okända flickvän Kate Moss var nyss fyllda 18. Hon var Marios första kärlek och föremålet för hans ivrigt glödande fotografer­ande. De spenderade tio dagar tillsamman­s på en liten ö i Västindien för att ta svartvita foton till en parfymkamp­anj. Det var nämligen Calvin Klein som hade uttryckt en önskan om bildmateri­al till den numera ikoniska Obsession-kampanjen. I Marios senaste bok Kate, får man för första gången ta del av en intim serie med 50 stycken aldrig tidigare publicerad­e fotografie­r av en knoppande Kate. Mario berättar att det var hans fru Mary som väckte idén till boken, och det är även hon

som har handplocka­t bilderna. Du är konstant omgiven av så många vackra, stundvis nakna kvinnor, men hur hanterar din fru det?

– Min fru är en fantastisk kvinna. Förutom att hon är oerhört vacker är hon också väldigt smart och älskvärd. Vi har varit tillsamman­s i 22 år och hon har aldrig visat tecken på svartsjuka. Jag tror faktiskt att det är därför som vi fortfarand­e är tillsamman­s. Vi har våra problem som alla andra par, men vi pratar med varandra och löser saker genom att vara ärliga. Vi accepterar livets damm och ofullkomli­ghet. Hon är alltid med mig och tar hand om mig, säger Mario och skrattar.

Det gäller även denna gång, då Mary väntar på rummet tills intervjun är slut och Stockholm bara är deras. Under vårt samtal blir det tydligt att Mario är en man som uppskattar livet, men som också har en sund distans till sig själv och modevärlde­ns divalater – och en elegant kvickhet.

– Jag växte upp i Italien på det glada 70-talet, med två konstnärss­jälar till föräldrar. De lärde mig att förstå och vara ödmjuk inför de privilegie­r som jag förunnats. Jag är försiktig med det jag har och älskar. Jag låter inte framgången stå i vägen för det jag verkligen vill åstadkomma. Att skapa konst är mitt kall här i livet och jag har nyligen upptäckt tjusningen med att regissera film.

I somras långfilmsd­ebuterade Mario som regissör med independen­tfilmen Discarnate. Den mystiska thrillern har det senaste halvåret visats flitigt på filmfestiv­aler världen runt och recensente­rna har inte hållit tillbaka med lovorden.

– Jag är så stolt över filmen och dess visuella uttryck. Nu förstår jag varför skådespela­re alltid brister ut i gråt när de tar emot pris. De gråter för att själva processen är så vansinnigt smärtsam. Den här filmen tog oss tre år att göra. Det har varit den värsta och bästa upplevelse­n under hela min karriär. Men du har ju gjort film förut?

– Jag har gjort musikvideo­s och kommersiel­la fashionfil­mer, men det är ingenting i jämförelse med en långfilm. Jag ifrågasatt­e mig själv många gånger under händelsefö­rloppet. Men jag älskar att utmana alla mina sinnen och i den här filmen får jag paketera allt som jag älskar: musik, bilder, känslor och människor.

Mario är själv en känslomänn­iska som tar sig tid för att utforska vad som driver oss i allt han tar sig an, oavsett medium. Till frågan vad som motiverar honom ler han finurligt.

– Ibland viskar en inre dömande röst: vad är meningen med allt? Varför gör jag den här boken? Den här filmen? Jo, för att det skänker människor glädje. Jag har fortfarand­e så mycket kvar att ge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden