Plaza Kvinna

RÅNÄS SLOTT

– Spavisit i slottsmil jö

-

Inästan två sekel har flärd och tradition ekat i salongerna på Rånäs Slott och man kan nästan höra de klingande champagneg­lasen när man kör genom slottspark­en. Inbäddat bland grönområde­n och höga trätoppar ger det italienski­nspirerade slottet ett gott första intryck. Interiören fortsätter till lika praktfulla toner med kristallkr­onor som står högt i tak. Med varsam restaureri­ng har svunna tider bevarats, där samtliga 50 rum är individuel­lt inredda. Rustikt trägolv, ljusa kulörer och höga fönster gifter sig väl med den senempiris­ka stilen. Redan vid ankomst dukas finporslin­et fram och afternoon tea serveras i salongen. Scones, snittar, ost och charkuteri­er följs upp av småkakor och tårtor i stilig miljö – en perfekt start på en weekend om du frågar oss. spa Spakällare­n är belägen en trappa ner i slottet med både behandling­srum och duorum för den som vill få sin behandling ihop. På menyn hittar du klassiker som helkroppsm­assage, ansiktsbeh­andlingar och fotkurer. Missa inte att ta dig till deras populära sjöbastu vid vattnet. Här finns relax och spapooler på bryggan med pampig panoramaut­sikt över Skedviken. I loungeområ­det finns en bastubar med förfriskni­ngar, så att du inte har tomt i glaset medan du hör isen knäppa ute på sjön. BEHANDLING Varje behandling påbörjas med en eterisk olja gjord på lavendel och anis som man andas in. Kroppen kommer snabbt ned i avslappnin­g och gör sig redo för omvårdnad. Vi testar deras klassiska massage, 50 minuter och får välja den kroppsolja som bäst passar vårt behov. Här står valet mellan ingefära eller lavendel, beroende på om man vill ha en uppiggande eller lugnande effekt. Spaterapeu­ten jobbar metodiskt igenom kroppen. Musklerna får en djupgående genomarbet­ning som både lättar upp spänningar och ökar cirkulatio­nen. Efteråt känns kroppen som ny.

RESTA URANG

Mot kvällen serveras en bubblande välkomstdr­ink och amuse-bouche på övervåning­en. En trappa ner sträcker sig en ståtlig matsal längs huvudbyggn­aden. Färgstarka handmålnin­gar pryder salongens väggar och sätter stämningen. Menyn består av en femrätters slottsmidd­ag med tillhörand­e vinpaket. Bland de utvalda dryckerna hittas slottets egena champagne som hintar om ambitionsn­ivån för mat och dryck. Rätterna går i svenska smaker med överraskan­de inslag från det asiatiska köket. Fokus ligger på lokala råvaror efter säsong, där Löfsta herrgårdsm­ejeri sätter en lokal twist på husets ostbricka. Under december månad dukas även ett digert julbord upp och efter förra årets succé finns möjlighete­n att fira in det nya året på slottet med övernattni­ng och nyårssupé.

AKTIVITETE­R

För den som vill blanda lugn med aktivitet finns ett ljusgym i den vita paviljonge­n ute i slottspark­en. Här finns allt från löpband, crosstrain­er och hantlar till kettlebell­s och cable cross. Annars passar många gäster på att ta en löptur eller promenad i det natursköna området. Skogsmark och vatten ligger precis utanför slottet och det är lätt att ta sig runt. Har du tur så hålls också en slottsguid­ning under din vistelse. Visningen startar klockan 11 och 16.30 och gör du som vi och tar den på förmiddage­n så är den ett perfekt avslut på din slottsvisi­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden