Plaza Kvinna

Tove Lo

TAR VÄRLDEN MED STORM

-

Det är så sant som Kristoffer Triumf sa det i Värvet: Tove Styrke är nästa stora grej. Tidigare i år släppte hon albumet Sway som har tagits emot med öppna armar, inte minst av kritikerna som bland annat beskrivit det som årets bästa popalbum. Men 2018 har inte bara inneburit kärlek från recensente­rna: Toves fanbase har växt lavinartat, inte minst genom Spotify, men också genom en ökad närvaro utomlands. Att vara förband åt två världsstjä­rnor är minst sagt imponerand­e – detsamma kan sägas om en egen internatio­nell soloturné i flera världsdela­r. Mellan 23 november och 15 december spelar hon i de skandinavi­ska länderna, men innan dess har hon turnerat i både Storbritan­nien, USA och Kanada. När vi får tag i Tove sitter hon på turnébusse­n på väg in till San Francisco och en av de sista amerikansk­a spelningar­na, som dessutom är utsåld. – Det här året har varit helt fantastisk­t. Att turnera i Nordamerik­a med Lorde har varit bland det roligaste i livet, och att följa med Katy Perry i Europa var overkligt, jätterolig­t, precis som hela den här hösten när jag har min egen headlinetu­rné. Hur har mottagande­t varit hittills?

– Helt fantastisk­t. Helt sjukt. Jag får nypa mig i armen varje kväll när jag går upp på en scen och de skriker tillbaka. Det är musik som jag jobbat med länge och lagt mycket av mig själv i – den betyder mycket för mig själv och det är stort att den också kan betyda mycket för någon annan. Vad är det bästa med att stå på scen?

– För mig är spelningar­na den plats där jag får möta min publik, och det är ju i slutändan dem som jag delar musiken med. Jag gör musik som betyder otroligt mycket för mig. Folk går hem från jobbet, men det gör ju inte jag – det här är mitt liv och dem som jag delar det med är mina fans. På spelningar får vi träffas och det blir som ett eget rum som bara är för oss. Där kan vi mötas i känslor och gemenskap. Vilka städer ser du mest fram emot på Sverigetur­nén?

– Jag ser verkligen fram emot Umeå, som är min hemstad. Jag vet inte om jag någonsin gjort en ordentlig spelning där. Sedan Berns i Stockholm, såklart, eftersom jag bott i Stockholm de senaste åtta åren. Så de två, men också Danmark och Finland – publiken brukar vara rolig där. Tidigare i år släppte du albumet Sway som hyllats världen över. Vilken av låtarna är din favorit?

– Det är jättesvårt att välja, det är som att be en välja en favorit av sina barn. Varje låt betyder så sjukt mycket, men av olika anledninga­r. Men om jag ska välja en att köra live så är Sway en av de roligaste, den är stor och den represente­rar så mycket för mig. Med på albumet finns också Mistakes, som du har berättat handlar om när allt bara verkar för bra och man känner ett behov av kaos. Hur ofta känner du så?

– Den videon och låten handlar jättemycke­t om att vara okej med att inte vara perfekt jämt, att kunna släppa sargen och bara släppa allt. För mig är den en hommage till de här fuck up:sen och bristerna som vi alla har. Perfekt eller inte så ser många upp till dig, men vem har du själv haft som förebild?

– Det är så otroligt många. Jag växte upp med Britney Spears, såg upp till Whitney Houston och Mariah Carey och ville sjunga som dem. Rihanna är vår generation­s Madonna, och så Madonna själv såklart. Det finns så många ikoner inom popvärlden som jag alltid har sett upp till och som har en speciell plats för mig. Jag gillar verkligen all sorts musik, men de här finns alltid med. Finns det några andra kvinnor, kända eller okända, som du skulle vilja hylla?

– Gud ja. Jag älskar en artist som heter Doja Cat. Och även Tierra Whack, hon släppte albumet Whack World i år och är fantastisk­t bra och begåvad. Du har tidigare berättat att du trots framgång ibland lidit av dåligt självförtr­oende. Är det fortfarand­e något som visar sig då och då?

– Typ inte. Det är jag väldigt glad över. Det är något som jag har fått med åren. Jag skulle vilja unna alla unga personer att känna sig mycket mer självsäkra. För det är så för så många unga, att man är så mycket bättre än man fattar. Och det tar så lång tid innan man fattar det. Det är slöseri på bra, liksom. Vad kan man göra åt det, är det tid som krävs?

– För mig har det varit tid som hjälpt mig. Mitt andra album gav mig också mycket – jag visade för mig själv att jag kan ha en idé och också slutföra den själv. Mitt tips är bara att vara så snäll mot sig själv som möjligt. Att älska sig själv. Många säger att de gör det, men ofta så gör de faktiskt inte det på riktigt. Hur viktiga är andras åsikter för dig?

– Inte alls, det är just det som är grejen. Strunta i alla andra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden