Plaza Kvinna

Du kommer aldrig att bli lycklig 2019

Inget annat löfte bryts så ofta som just nyårslöfte­t. Och med januari runt hörnet är det många som avger sina på nytt. Men inte det här numrets krönikör Nicole Rydén. Hon har andra löften i fokus.

-

Varje nyårsafton är det alltid samma visa. Efter ett helt år av dekadens lovar du dig själv vid tolvslaget att lämna det gamla livet bakom dig och börja om. Igen. Ambitioner­na är som vanligt skyhöga och orimliga, allting ska uppdateras! Kroppen, garderoben, tekniken, kärleken, jobbet och boendet. Men av alla miljontals löften som avges är det knappt 8 procent som infrias. Faktum är att inte ens 20 procent håller fram till februari. Så varför börja året med att göra dig själv besviken? Ät chips till frukost, lunch och middag varje dag om du vill!

Nyårslöfte­n kommer ändå aldrig att göra dig lycklig. Lycka är liksom inte ett tillstånd eller någonting man är. Det är bara små korta euforiska frekvenser i ditt liv som kommer då och då. Lycka är ett belöningss­ystem och någonting du finner i dig själv genom att vara nöjd med den du är. Men hur ska du veta vem du är, eller vad du ens gillar? Skorna du köper, resorna du gör, och restaurang­erna du besöker – är det verkligen vad du vill och tycker om? Eller gillar du bara vad ”alla andra” gör på Instagram?

Försök att tro lite mer på dig själv. Du har förmodlige­n spenderat många år med att tro på tomten, din chef eller någon annan fejkad gestalt. Du behöver inte lyssna så jävla mycket på alla andra, eller mig – jag är inte ditt universum eller Gud. Hen kanske inte ens finns? Tänk på det innan du spränger dig själv i bitar för att övertyga dig själv och alla andra om din existens på sociala medier.

Du får se ut precis som du vill. Att ’åldras med värdighet’ har ingenting med ditt utseende att göra. Vill du färga håret i regnbågens alla färger, pierca hela ansiktet och trycka in så mycket fillers i läpparna att det täpper igen näsan så är det helt okej. Bara för att JAG eller någon annan tycker att det är skitfult så borde det inte påverka dig. Vem är jag för dig, egentligen? Problemet är inte att vi tycker olika, utan problemet är att vi tar oss friheten att tala om för varandra hur det ”ska vara”. Skit i vad alla andra tycker. Vad spelar det för roll?

Det är okej att må jävligt dåligt ibland, det betyder inte att du har psykisk ohälsa, PMS, HSP, ADHD, ABCD eller någon annan modern diagnos. Du kanske bara är ett jävla arsle ibland? Det är också okej, bara du kan be om ursäkt. Vi är inte strömlinje­formade och ska passa in i precis samma form som samhället säger. Vi i Sverige är så förbannat ivriga och frikostiga med att sätta diagnoser på all typ av avvikelse. Men vi människor är olika och varje bekymmer behöver inte vara ett sjukdomsti­llstånd. Det går inte att vara människa utan ett visst lidande. Förlita dig inte på att samhället ska ta hand om dig. Samhället är bara en illusion och du är en del av det.

Din hjärna är inte byggd för att vara på olika ställen samtidigt – den hänger inte med i den tekniska utveckling­en och kan inte hantera all informatio­n som vi matar den med hela dagarna. Hur ska du kunna leva i verklighet­en när du har tillgång till hela världen i din mobil? Vi är alltid på minst två,tre ställen samtidigt. Det är omöjligt att njuta av ett glas vin hemma i soffan när ”alla andra” är på safari med fridlysta djur och kändisar – med extra allt och glitter.

Du behöver förmodlige­n inte byta jobb, eller partner för att ’bli lycklig’. Kom ihåg att alla typer av relationer är dynamiska. Oavsett om det är på en arbetsplat­s, vänskap eller kärleksrel­ation. De är alltså föränderli­ga och kan variera bara från morgon till kväll. Det är heller ingen som kommer att klappa dig på axeln för att du alltid överpreste­rar och är lojal på jobbet eller hemma. Din omgivning vänjer sig istället vid dina prestation­er och höjer ribban tills du också snubblar. Många andra (män) runt dig som däremot knappt kan stå rakt upp på egna ben får istället all stöttning de behöver. ”Stackars lilla hen som är så dålig på sitt jobb, inte kan hålla sig nykter, komma i tid eller hålla fingrarna i styr.”

Så vet du vad, år 2019 räcker det med att du bara levererar 70 % om dagarna. Du är ändå bättre än majoritete­n runt dig. Och sluta hjälp dina polare med skitsaker i vardagen. Spara din tid, energi och kärlek till de stora sakerna som till exempel dödsfall, sjukdom och separation­er. Ta bättre hand om dig själv och respektera din egentid!

Prata hellre bra om dig själv, istället för att prata illa om andra. Peka med hela handen och tala om för folk när du känner dig felbehandl­ad – istället för att tala om det för någon annan eller internet. Du måste lära dig att processa saker själv, och inte dela med dig av allting på internet. Oavsett om det är någonting som gör dig arg eller glad – alla behöver inte veta. Du är bara en avsändare, och därute finns det miljoner mottagare.

Så ät hur jävla mycket chips du vill varje dag. Men lova att lära dig att identifier­a vad som utlöser de små euforiska lyckorusen och stanna upp i dem – utan att dela med dig av dem på Instagram. Då har du lyckats med någonting stort, på riktigt.

 ??  ?? Nicole Rydén Digital Content Creator
Nicole Rydén Digital Content Creator

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden