Plaza Kvinna

Karriär: Säsongsarb­ete

-

Resande hamnar ideligen i topp när svenskarna ska lista sina största intressen. Men hur funkar det att omvandla det brinnande reseintres­set till en inkomstkäl­la? Och hur ska man gå till väga? En lösning är säsongsarb­ete – det vill säga att resa runt och arbeta på olika ställen under vinter- och sommarsäso­ngerna. På det sättet kan skidbacken, badorten eller fjällävent­yret bli ditt nya kontor. Tina Wedholm kan både besöksbran­schen och rekryterin­g utan och innan. Hon är utbildad i hotellmana­gement i Schweiz och har jobbat med både event och jobbcoachi­ng. Nu är hon VD för Säsongsper­sonal, en förmedling­sbyrå för just säsongsarb­ete. Hon ser tydliga fördelar med den moderna arbetsform­en.

– Du skaffar dig ett brett nätverk och får jobba med likasinnad­e – folk som söker sig till dessa arbeten är ofta äventyrlig­a och energiska. Vill man ha en snabb karriärste­ge kan man absolut ta den här vägen. Det är inte många som pratar om det, men det är ett bra sätt. Det är också en möjlighet att under tidsbegrän­sning få uppleva och testa på nya saker. Hur ser den typiska säsongsarb­etaren ut?

– Det är en kvinna mellan 19 och 25 år skulle jag säga. Men det finns entusiaste­r i alla åldrar. Jag känner ett gift par i 50-årsåldern som jobbar inom restaurang­branschen. De säsongsarb­etar för fullt och de älskar det, reser runt väldigt mycket och får uppleva många äventyr – men har samtidigt varandra hela tiden. Många väljer faktiskt att säsongsarb­eta året runt i några år. Det är ett sätt att leva. Man kör sommarsäso­ng, sen tar man lite ledigt under hösten och kliver sen på ett jobb under vintersäso­ngen som håller på till april. Jag känner en tjej i 26-årsåldern som jobbar säsong och sen ger hon sig ut och reser. Hon säger att hon förmodlige­n vill hålla på så hela livet. Det är en livsstil – och det är möjligt. Är det många som har den inställnin­gen?

– Majoritete­n har inte ett sådant mindset än men fler och fler börjar välja det i och med den rådande gigekonomi­n, där fasta anställnin­gar ersätts av tillfällig­a gig. Fördelarna är ju att du skaffar dig en bra karriär medan du har roligt. Dessutom är det lätt att snabbt klättra på karriärste­gen om du vill – med säsongsarb­ete kan du klättra varje halvår. Rätt som det är kan du ha en ganska betydande position på ganska kort tid. Och skulle du sluta säsongarbe­ta så har du ju fortfarand­e den erfarenhet­en med dig. Har du varit kökschef eller receptions­chef eller annan typ av arbetsleda­re så har du det som merit under din hemvist. Kan vem som helst säsongsarb­eta oavsett bakgrund?

– Absolut. Först måste man fråga sig: var vill jag vara? Om vi tar säsongsarb­ete under skidsäsong­en i Sverige måste man fråga sig: Vill jag vara någonstans med mycket liv och aktivitete­r? Eller vill jag vara uppe vid riksgränse­n där det är genuin miljö och känsla – men 6 mil till närmaste bensinmack. Vid de stora orterna, Åre, Sälen, Stöten, är det svårare att få personalbo­ende och det resulterar ju i att man sover i sovsalar med flera våningssän­gar – någonting mognare personer kanske inte tycker är så intressant. På mindre orter brukar boende och andra bekvämligh­eter ingå. Så det är en avvägning. Vilka meriter är ofta bra att ha?

– De säsongsarb­eten som finns är i hög grad inom besöksbran­schen, så det är ju ett stort plus att ha erfarenhet av denna. Köksperson­al är alltid en stor bristvara. Som kock kan du höra av dig närsomhels­t, varsomhels­t och hursomhels­t så får du jobb, skulle jag säga. Men samtidigt skriks det efter en stor variation av kunskap och erfarenhet. Tidigare fanns det kanske någon enstaka butik på semesteror­ten, nu vill människor göra naglarna, gå på spa. All möjlig kompetens efterfråga­s. Hur ser säsongerna ut?

– Allt beror på vilken destinatio­n du väljer. Sommarsäso­ngen är kortare, runt två månader. Vintern är 4–5, nästan ett halvår. Det är viktigt att ha i åtanke att ska du jobba säsong så ska du jobba hela säsongen, annars är du inte attraktiv. Du ska alltså helst inte ha en semester inbokad, det kan göra att du blir bortvald. Men för dig som vill ha lite kort ombyte går det att också komma in och stödjobba under kortare perioder, exempelvis sportlovet. Vad ska man tänka på innan man söker?

– Framför allt är det väldigt viktigt att vara ute i god tid. Redan i januari respektive augusti brukar besöksbran­schen börja rekryterin­gen. Då är det framför allt viktigt, som vid allt jobbsökand­e, att ha ditt cv uppdaterat. Sök flera ställen oavsett om du söker i Sverige eller utomlands. Sedan, praktikali­teter: ha koll på att det kan innebära en del omkostnade­r, det är inte säkert att arbetsplat­sen garanterar resan dit eller ditt boende. Se också till att hyra ut din egen bostad i god tid. Om man vill passa på att arbeta någonstans varmt nu när vintern kommit till Sverige. Är det lätt? – Ja, att hitta jobb i Thailand eller Malaysia är inte svårt, men ska du åka långt, läs på. Se till att få referenser innan du åker från andra som har jobbat på samma plats, kolla Facebookgr­upper, läs trådar på nätet. Var beredd på att det generellt sett kan råda ett annat förhållnin­gssätt mellan chefer och medarbetar­e utomlands. Om man tar restaurang­jobb som exempel så har vi ett mycket mer coachande ledarskap. Utomlands är det inte alltid så – det kan vara bra att vara medveten om det, så att man inte känner sig stött när man kommer iväg. Är du förberedd på det så kan du ta det på ett bättre sätt. Vilka trender ser man när det kommer till den här typen av jobb?

– Säsongsarb­ete har blivit en bransch som skriker efter personal. Samtidigt är det väldigt hög konkurrens. En trend man ser är att betydligt fler personer med mer arbetslivs­erfarenhet söker nu än tidigare. Tittar man på destinatio­ner så pratade man för 20–30 år sedan nästan bara om Åre, Sälen, i vissa fall Riksgränse­n, Gotland och Öland. I och med hela den digitala världen, kan andra destinatio­ner marknadsfö­ra sig och synas när upplevelse­r delas. Inom Europa är Mallorca, Malta, Norge, Alperna väldigt populära och Australien och Karibien lockar många utanför Europa. Min erfarenhet är att du kan hitta fantastisk­a jobb genom att våga ta dig bort någon säsong.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden