Plaza Kvinna

Se, läs, upplev

-

Aktivist, konstnär och storytelle­r – det är orden Hadil Mohamed använder för att beskriva sig själv. Hon har målat och skapat konst så länge hon kan minnas, men det var först för två år sedan som hon började dela med sig av sin konst på allvar, inte minst på sitt populära Instagramk­onto @io_designstud­io.

– När jag var 16 insåg jag att konst inte bara är ett eget uttryck utan också kan uppfattas som provoceran­de. Det är ett medium, ett språk, och att jag inte delade med mig av den förrän jag var 28 har handlat om min egen mognad. Min konst kommer från en plats som är ganska sårbar och jag behöver stanna i känslorna längre än vad som är bekvämt. Nu har jag valt att dela med mig av mina berättelse­r. Den 9:e december befinner sig Hadil tillsamman­s med 49 andra kvinnliga utställare på Feministis­k Marknad på Nalen i Stockholm, där hon ställer ut och säljer sin konst som uteslutand­e föreställe­r svarta kvinnor.

– Den konst jag gör blir en politisk handling även om jag bara vill måla min egen spegelbild. Svarta kroppar är politiska på ett sätt som vita kroppar inte är, och för att komma förbi det tror jag att det krävs att vår konst får existera mer i vita utrymmen och kan utmana på ett sätt som annan konst inte gör. Vad vill du att människor ska ta med sig när de ser dina verk?

– Jag vill att den ska vara stärkande, men också att det ska finnas igenkännin­g. När människor ser min konst vill jag att de ska känna sig sedda, hörda, att de är represente­rade och att de som kvinnor får ta plats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden