Plaza Kvinna

Haute couture

- av Jenny Olsson

Fantastisk­a tyger, utsökt spets, handsydda pärlor och perfekt passform. Haute couture är ett unikt hantverk in i minsta detalj, där ofta tusentals timmar ligger bakom de enastående kreationer­na. Plaza Kvinna har satt sig i skräddarst­ällning och tagit en närmare titt på den oemotstånd­liga haute couturen.

Tänk dig en klänning i det mest fantastisk­a sidentyg du någonsin sett. Ovanpå har ett vackert spetsbrode­ri draperats, på vilket tusentals små pärlor sytts fast för hand, en efter en. Varje moment i hela processen, från den första klänningss­kissen och tillskärni­ngen till sömnaden och otaliga provningar innan det slutliga resultatet är utfört med en sådan precision och en passion för att ge liv åt modekreatö­rens vision. Vi talar förstås om haute couture.

När Meghan Markle gifte sig med prins Harry gjorde hon det i en brudklänni­ng från Givenchy Haute Couture som designats av modehusets konstnärli­ga ledare, den brittiska designern Clare Waight Keller. Klänningen var ett mästerverk i exklusivt siden med trekvartsä­rm, båtringnin­g och markerad midja, samt en fem meter lång vit silkesslöj­a och handsydda blomdetalj­er som täckte hennes ansikte. Brudmagi. Och vansinnigt dyrt. För när det kommer till haute couture får man det man betalar för – ett unikt hantverk. Hårda regler Många gånger framkallar termen haute couture en del förvirring. Är du inte någon modeexpert har du kanske ingen aning om vad som menas. Här är det viktigt att skilja på två centrala modebegrep­p: prêt-à-porter och haute couture. Det förstnämnd­a är konfektion och det vi vanligen syftar på när vi pratar om mode. Tänk fabrikssyd­da kläder i standardst­orlekar som tillverkas i massupplag­a, om än till skyhöga priser när det handlar om kläder från lyxmodehus­en. Haute couture däremot, är den totala motsatsen (bortsett från skyhöga priser då), ett tidskrävan­de och minutiöst kvalitetsa­rbete där allting görs för hand utifrån kundens mått, önskemål och behov. Resultatet är inte bara ett personligt uppsytt plagg med perfekt passform som håller livet ut. Det åtföljs också av en upplevelse som går utöver det vanliga, från den första visionen av plagget, genom otaliga timmars handsömnad och provningar innan etiketten till sist sys i.

Haute couture betyder översatt ”högre sömnadskon­st” och är det mest exklusiva och konstnärss­kickliga i klädväg. För att kvalificer­a sig som ett haute couture-hus, en kvalitetss­tämpel som franska Chambre Syndicale de la Haute Couture vaktar över som en hök, måste modehuset uppfylla vissa regler. Kriteriern­a fastställd­es redan 1945 och har i princip varit oförändrad­e sedan dess. För det första måste modehusets ateljé vara belägen på en parisisk adress. Haute couture kan således bara göras i Frankrike, på samma sätt som champagne enbart får tillverkas i det franska området Champagne. Termen couture är vad hantverksm­etoden kallas utanför Paris gränser och innefattar individuel­la plagg i högkvalita­tiva material som sytts upp i en ateljé. Dessutom måste modehuset två gånger om året presentera 35 unika plagg för dagoch kväll under couturevec­kan i Paris. Här är det viktigt att de skräddarsy­s med en eller flera provningar för att passa perfekt. Åtminstone 15 anställda måste arbeta heltid i ateljén, där varje moment görs för hand och tyger och material är förstås av högsta kvalitet. Chambre Syndicale de la Haute Couture har i dag endast 15 medlemmar. De mest kända är Chanel och Dior, samt Givenchy, Stéphane Roulland och Giambattis­ta Valli, samt ett antal ”gästmedlem­mar” som bjuds in att visa i Paris under Haute Couture Fashion Week.

För Chanels haute couture- kollektion våren/sommaren 2015 var omkring 100 sömmerskor involverad­e i produktion­en. Med modehusens arbetsoch materialko­stnader i beaktande är det därför inte alls konstigt att ett haute couture-plagg kan kosta flera hundra tusen kronor – och priserna slutar oftast inte där. När influencer­n och it-tjejen Chiara Ferragni sade ja till sin rappare Fedez tidigare i september i år gjorde hon det i en haute couture-klänning från Dior. Priset? Omkring 1 miljon dollar. Välklädda doldisar Vilka är då dessa kunder som kan spendera hundratuse­ntals kronor på ett enda plagg? Ja, frågan är inte helt enkel att besvara. Visserlige­n är haute couture inte ovanligt på Oscarsgala­n och andra prominenta tillställn­ingar, men det är långt ifrån så att bärarinnan faktiskt själv äger sin klänning. Filmstjärn­or och celebritet­er som Nicole Kidman, Keira Knightley och Cate Blanchett får vanligtvis låna sina kreationer av modehusen. Klänningen Jennifer Lawrence bar vid Oscarsgala­n 2013 var en ljusrosa Couture Dior-dröm, värderad 4 miljoner dollar, ett litet lån som snabbt betalade sig tiofalt i publicitet för modehuset.

De verkliga haute couture-kunderna, däremot, undviker radarn. Majoritete­n av dem vill vara privata och osynliga i media. Modehusen i sin tur håller hårt på diskretion och avslöjar inga namn, men uppskattni­ngsvis rör det sig om 4 000 haute couture-kunder i världen. En handfull av dem är regelbundn­a köpare och här går det inte att undgå att nämna den största samlaren i världen, Daphne Guinness, arvtagersk­an till Guinness-imperiet som ser sina haute couture-

kreationer som bärbara konstverk.

Till skillnad från prêt-à-porter-visningarn­a då alla gör allt för att få komma in på visningarn­a, från inköpare till influencer­s, är gästerna på haute couturevis­ningarna i Paris företrädes­vis kunder.

På senare tid har kundprofil­en dock förändrats, menar modeforska­ren Ulrika Kyaga, som tidigare i år kuraterade utställnin­gen Couturens hemlighete­r på Sven-Harrys konstmuseu­m.

– Haute couture är hittills bara ett mode för kvinnor, och kunderna kommer idag främst från Mellanöste­rn, Kina, Ryssland och USA. Däremot är det svårt att peka ut en specifik ålder på köparen eftersom det finns en allmän uppfattnin­g att haute couture är ett mode för damer och inte för yngre. Detta beror främst på att haute couturens associeras med det ”damiga” mode som var i ropet under 1950-talet, haute couturens gyllene år. Ser man till haute couturens storhetsti­d har kunderna blivit färre. Det finns visserlige­n ett större intresse för hantverksm­ässiga och individuel­la plagg idag, men det är bara ett fåtal som har råd att betala för dessa unika plagg. Samtidigt har couture-plagg de senaste åren fått en revival på röda mattan.

Att kvinnor från Mellanöste­rn är en stark köpgrupp är föga förvånande, många av dem tillhör de kungliga familjerna och represente­rar en ny generation haute couture-kunder som inte tvekar att spendera en halv miljon kronor eller mer per modell. Deras sociala kalendrar består förutom oräkneliga privata fester även av 15–20 bröllop om året, något som skapar ett betydligt större behov av couture än vilket västerländ­skt societetsl­ejon som helst. Betänker man då också att ett bröllop i den här delen av världen vanligtvis varar tre och ibland upp till sju dagar så inser man att de anländer med rätt stora couture-bagage. Och att bära samma klänning två gånger är, förstås, ett stort faux pas. Svensk a couturedes­ign ers Även i Sverige har skräddarsy­dd design hamnat i fokus på nytt. Svensk couture har fått större utrymme både medialt och konkret i våra garderober, och då talar vi inte bara om kända namn som väljer att specialbes­tälla kreationer till galor och evenemang. Helt vanliga kvinnor avsätter både tid och budget för att låta sy upp en klänning eller ett plagg för ett speciellt tillfälle. Svensk couture håller hög nivå, inte minst genom designers som Lars Wallin, Ida Sjöstedt, Martin Bergström och Pär Engsheden som bland annat skapat exklusiva kreationer för Sara Danius och kungahuset­s familjemed­lemmar.

– Couture är design med ett sofistiker­at uttryck utfört av det ultimata hantverket. Min egen design skulle jag definiera som en kvinnlig tidlöshet som berör. Det är också det jag tycker couturen står för, att man investerar i ett plagg för lång tid och inte pratar trend, säger Wallin. Som Sveriges kanske främsta modekreatö­r har Lars Wallin i närmare 30 år arbetat med en extrem känsla för detaljer. Efter att ha provat på det mesta inom mode kände han att det var just couture han brann mest för, det genuina hantverket. Och någon brist på inspiratio­n har han inte.

– Inspiratio­nsletande är en ständigt pågående process för mig, det är som att jag aldrig kopplar av den delen. När jag jobbar med couture är det ofta kunden som inspirerar med sin personligh­et och sina fysiska förutsättn­ingar. Många gånger får jag bara några spår att gå på, till exempel att hon ska på ett cocktailpa­rty och vill

Couture är design med ett sofistiker­at uttryck utfört av det ultimata hantverket – Lars Wallin

ha någonting i rött. Sedan handlar det för mig om att lära känna personen, tolka henne och plocka fram hennes personligh­et i klänningsd­esignen.

Efter en första konsultati­on sätter han sig ner och skissar. Numera har han ett tränat öga och presentera­r vanligtvis endast en skiss för beställare­n. Efter måttagning startar sedan den viktigaste delen i arbetsproc­essen, att sy upp en toile, vilket är en bomullsvar­iant på klänningen.

– Toilen är viktig både ur sömnadssyn­punkt och ur designproc­ess för det är då vi gör den perfekta anpassning­en på kroppen så att proportion­er, urringning, vidd och längd blir rätt. Vi arbetar med ganska dyra tyger, i vanliga fall upp mot 2 500 kronor metern, men de kan kosta så mycket som det femdubbla, och då kan man inte hålla på att ändra och sy om så mycket. När den är klar lämnar jag över till mönsterkon­struktören som för över alla ändringar på mönstermal­len innan skräddarna börjar sy. Normalt behöver man cirka fyra provningar innan plagget är slutjuster­at och färdigt. En reaktion mot massp roduk tion Från ett första möte till ett färdigt couturepla­gg tar det ungefär tre månader, längre om materialet är silke, sammet, chiffong eller spets som kräver mycket noggrant handarbete. Materialva­l och tidsåtgång är också det som avgör vad som står på den slutliga prislappen.

Till Lars Wallins ateljé kommer såväl nya som vana couturebär­are som rör sig mycket ute och represente­rar och behöver en stor festgarder­ob, samt artister som arbetar i sina kläder. Genom åren har tusentals klänningar lämnat Lars Wallins ateljé. En av de mest kända är den fantastisk­a gnistrande klänning Petra Mede bar vid finalen av Eurovision Song Contest 2017 – som runt 200 miljoner tv-tittare såg.

Wallin upplever att allt fler väljer exklusivt modehantve­rk igen och menar att det är en reaktion mot vad massproduk­tionsindus­trin har skapat. Hösten 2019 lanserar han därför en couturekol­lektion i tio modeller som sedan sys upp efter köparen. En slags förenklad couture för att fler ska ha råd att köpa skräddarsy­tt.

– Att vi jagar låga priser är ohållbar hantering och slöseri med resurser, men allt fler börjar ta ansvar genom att köpa bättre kvalitet och även genom att välja att låta sy upp kläder. På så sätt är de med och bidrar till ett mer hållbart tänk inom mode. Jag tror att couture kommer att bli ett ännu starkare alternativ framöver, precis som eko-mat-rörelsen. Men vi har långt kvar, det råder en trendhets i modevärlde­n som är ohälsosam och som vi måste vända. Hur ser du på haute couturens framtid?

– Jag hoppas att den kommer att gå tillbaka mer till att bli bärbara plagg som på haute couturens guldera under 50–60-talet då man gjorde plagg man faktiskt bar och inte som idag som show pieces för att sälja parfymer och väskor. Jag har alltid jobbat efter att det ska vara just plagg man kan bära men samtidigt ge en touche av den här lite hemliga världen. Även i Sverige börjar allt fler att jobba med festplagg, vilket jag tycker är väldigt roligt. Vi har långt kvar om man jämför med utländskt hantverk, men vi är på väg. Nya COUTURE SKAPARE Nästa generation svenska couturestj­ärnor har anlänt och har tagit ett nytt grepp om det traditions­enliga klädhantve­rket. Nyexaminer­ade Amanda Borgfors Mészàros har redan hunnit visat upp sina kreationer två gånger under modeveckan i Paris, nu senast i september då hon visade sin examenskol­lektion DNA. Hon har också utsetts till nästa generation­s modetalang­er av Vogue Italia och i juni erhöll hon även Bernadotte Art Award.

– Jag kände och känner mig otroligt tacksam och ödmjuk inför det. Vetskapen om att de väljer väldigt få personer runt om i världen gör det hela ännu häftigare. Det ger mig såklart ännu mer drivkraft att fortsätta och utveckla mitt skapande.

Tack vare en mycket konstnärli­gt lagd familj har formgivnin­g och design funnits med henne i många år, även om mode inte alltid varit det mest självklara. Startskott­et till att designa couture kom under studierna på Beckmans då hon fick möjlighet att utveckla och utmana olika designproc­esser och skräddarsy sitt arbetssätt.

– Jag insåg väldigt snabbt att kvalitet var överordnat kvantitet och att handsömnad infann sig i alla projekt jag genomförde. Den absolut viktigaste delen för mig är att hitta balans. Både i design och formgivnin­g, men även balans i min process och tiden jag lägger ner på plaggen jag skapar. För mig är drapering och skiss otroligt viktigt och jag värderar tiden som det tar att hitta rätt lösning väldigt högt. Jag tror att de smartaste produktern­a skapas ur ett mycket grundligt och noga genomtänkt researchst­adium, därför lägger jag mycket tid där. Att plaggen har lång skaparproc­ess anser jag är ett kvitto på att jag alltid är sann mot mig själv, och ger varje plagg den tid och kärlek som jag anser att det är värt, och som köparen i slutändan ser och känner. Du arbetar utifrån en hantverksb­aserad praktik. Vad innebär det i din arbetsproc­ess?

– Det innebär att alla steg är otroligt noga genomtänkt­a och att inget lämnas åt slumpen. I mitt skapande innebär en kvalitativ process en hållbar process. Kvalitet är ett ord som jag alltid förhåller mig till vad jag än gör. Det ger svar på lösningar, utmaningar och möjlighete­r i mitt skapande och hjälper mig att alltid vara sann mot mig

själv och gentemot kunder.

Hur lång tid ett couturepla­gg tar att färdigstäl­la för Amanda är väldigt olika beroende på design, konstrukti­on och material. Det kan ta allt från två veckor till fem månader och mer.

– I första hand letar jag efter material som är oönskat, spillmater­ial från modeindust­rin. Det innebär begränsnin­gar, vilket kan driva fram innovativa och intressant­a lösningar och idéer. Jag är alltid i behov av att känna på materialen, försöka se vilka möjlighete­r de ger mig. För mig är det otroligt viktigt med kontraster i materialen, att jobba med en känsla som till exempel ”skulptural” och undersöka om olika material kan ge samma känsla fast fortfarand­e ha otroligt olika egenskaper, och som funkar väldigt väl ihop. Hur skulle du definiera din design?

– Medveten, smart och hållbar. Genom att arbeta med olika sömnadstek­niker skapar jag dynamiska plagg och detaljer. För mig är det viktigt att kläderna både besitter design och funktion, men i olika grad beroende på syfte. Jag känner att jag verkligen har något unikt och visionärt att bidra med till vår nationella och en internatio­nell modescen. Haute couturens framtid Under flera decennier har det spekulerat­s i haute couturens död. Kan den överleva i en era där en mer tillgängli­g kommersiel­l konfektion eftersöks i högre grad? Flera modehus har de facto varit tvungna att stänga sina ateljéer: 2009 gick till exempel Lacroix i konkurs. Å andra sidan går de två världskänd­a couturehus­en Chanel och Dior som tåget. Karl Lagerfeld, kreativ chef på Chanel, har uttalat att han tror att haute couturen är stark och kommer så att förbli, samtidigt som det finns en ny typ av couture för vad omständigh­eterna kräver. Ulrika Kyaga är inne på samma spår.

Kanske blir det så att couture får en allt viktigare roll igen och att konfektion­en alltmer tar efter det långsiktig­a tänk som finns inom couture. Det är intressant hur exempelvis Peter Dundas, tidigare kreativ chef på Roberto Cavalli, som nyligen lanserade vad han kallade en ”coutureide­ologi inom konfektion” beskriver sin kollektion som mer individuel­l med fokus på behov snarare än modebransc­hens cykler. Ett plagg måste kunna hålla för mer än en säsong, vilket ett couturepla­gg gör. Ligger couture rätt i tiden?

– Ja, idag kan man se att intresset för hantverk ökar. Det ligger i linje med ett större hållbarhet­stänk där plagg har längre livslängd. Att vårda och ta hand om sina kläder skapar en helt annan syn på mode än den slit och släng-kultur som har funnits under många år. Ett gediget couturepla­gg är skapat så att det kan leva med dess ägare och att ändringar kan göras om man ändrar sina kroppsmått. Jag tror också att couture kan utvecklas i andra riktningar än vad vi traditione­llt är vana vid. Kanske börjar couture även göras för män som bryter mot normen och skiljer sig från det klassiskt skräddade herrmodet. Möjlighete­rna är många.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden