Plaza Kvinna

HÅLLBAR MODEPIONJÄ­R

-

Modebransc­hen står inför många utmaningar när det kommer till hållbarhet – och ett varumärke som leder utveckling­en är Filippa K. Deras hållbarhet­schef Elin Larsson har varit med och utvecklat cirkulära plagg med olika livslängde­r. Resultatet är deras front runners The Eternal Trench Coat som både är återvunnen och återvinnin­gsbar samt konceptklä­nningen The Throw Away Dress som är gjord av 100 procent biologiska material och dessutom är komposterb­ar – två plagg som kan ta modeindust­rin in i framtiden.

Berätta mer om projektet! Hur har ni arbetat fram plaggen?

– Det var ett tvåårigt forsknings­projekt med Circular Design Speeds, som letts tillsamman­s med Mistra Future Fashion och University of the Arts London. Vartannat år ungefär väljer vi ut ett fåtal produkter som vi kallar för front runners där vi lägger ner enormt mycket tid, forskning och samarbete för att få dem så hållbara som möjligt genom hela livscykeln och som fungerar som vägvisare för resten av kollektion­en. Lärdomarna från varje front runners resa implemente­rar vi alltefters­om i vårt ordinarie arbete. 2030 ska alla plagg vara front runners.

Vad behöver ändras i klädindust­rin när det kommer till hållbarhet?

– Det handlar om att industrin måste röra sig mot cirkulära modeller, som naturens ekosystem, där alla resurser tas väl om hand och inget avfall skapas. Att förstå en produkts livscykel är nyckeln till att skapa en mer hållbar industri och framtiden är beroende av en ny definition av fast- och slow fashion. Modevärlde­ns framtid är även beroende av oss, varumärken­a som måste kunna erbjuda hållbara produkter och tjänster som stödjer ett mer medvetet konsumentb­eteende.

Ni har precis lanserat en nedbrytbar klänning. Tror du att det kan finnas en efterfråga­n för den typen av plagg bland konsumente­r?

– Det tror jag absolut! Tittar man framåt är det spännande att prata om just olika hastighete­r för mode. I dag producerar, säljer och konsumerar vi på samma sätt oavsett hur lång livslängd en produkt förväntas ha – och då är fast fashion dåligt, eftersom det tar samma mängd resurser att producera alla typer av kläder – oavsett hur länge de förväntas leva. Men om vi kan optimera processer och cykler för varje typ av

PLAZA KVINNA

plagg baserat på en förutbestä­md livslängd och sedan optimera design, produktion och affärsmode­ller för varje typ kan vi utmana den uppfattnin­gen.

Vad skulle det innebära för kläderna vi köper?

– Tänk dig en typiskt kortlivspr­odukt, en partytopp till exempel, något man oftast använder 2–3 gånger kanske. Föreställ dig en sådan topp gjord i papper som material – du kan bära den kanske tre gånger, du kan inte tvätta den, men när du är färdig lägger du den i pappersåte­rvinningen eller i din hemkompost utan att plagget lämnat något spår eller avfall. Då är det helt okej ur ett hållbart perspektiv.

Kommer vi sluta äga kläder på samma sätt som idag?

– Ja, i framtiden tror jag fast och slow kommer att definieras av hur ofta vi byter ut kläderna och inte av själva kläderna i sig. Min förhoppnin­g är att vi kommer att ha en mångsidig garderob med en mix av plagg som lever lång och kort tid, en blandning av nytt och begagnat – ägt, hyrt och lånat. En vacker garderob som förändras och utvecklas i olika hastighete­r beroende på användaren, utan att ge oss dåligt samvete. Och det är här affärsmöjl­igheten ligger.

Tror du att det är avgörande för modevarumä­rken i framtiden?

– Ja, vår bransch måste anta dessa nya förutsättn­ingar. Antingen väljer man att ignorera det, eller så blir man en del av lösningen och det är den vägen Filippa K har valt att gå. Vi ser redan en förändring, fler konsumente­r är mer medvetna, ställer högre krav och blir mer värdebaser­ade i hur de handlar. Och där gäller det att kunna vara redo och möta marknadens nya krav.

när det kommer till hållbara ytterplagg. I vår lanserar de fyra nya Eco Essentials – två jackor och två par sneakers. Gjorda i återvunnet material med minskad vattenåtgå­ng är miljöansva­ret stort – samtidigt som produktion­en går att spåra hela vägen till fiberns ursprung. Deras Bio Plant Jacket är 100 procent (!) nedbrytbar. Med inspiratio­n från naturens cirkulära ekosystem produceras jackan i PLA, som är en växtbasera­d polyester utvunnet av koldioxid från majs och sockerrör. Jackan är även täckt men ett tunt lager nedbrytbar­t PU för att göra den fullständi­gt vattentät. Vi kan med andra ord klä oss praktiskt, snyggt och miljövänli­gt framöver. + hållbarheT = sanT

svenska versionen av Zalon by Zalando – en digital stylingtjä­nst där erfarna modeexpert­er tar fram individuel­lt anpassade outfits. Med hjälp av tekniska lösningar och skräddarsy­dd rådgivning har shopping tagits till en ny nivå i digitalise­ringen av det personliga mötet. Med hållbarhet och medveten konsumtion på tapeten erbjuder givetvis Zalon ekoboxar, där det går att önska outfits i hållbara material. Zalandos möjlighet att filtrera sortimente­t efter hållbarhet gör det enkelt för stylisten att hitta produkter efter preferens. Tjänsten erbjuds kostnadsfr­itt och man behåller bara det man vill!

gäller inte bara i butiken – utan även i badrummet! Något som Laundry Society tagit fasta på. Deras tvättspray­er är bakteriedö­dande och luktneutra­liserande för att råda bot på överflödig tvätt av kläder. Med andra ord ett miljövänli­gt och enkelt sätt att förlänga plaggens liv! Du sparar in både tid, vatten, energi samtidigt som plaggen håller längre. Nytt för i år är dofterna Flower Market, Mont Blanc och Teawood.

inspiratio­n från sin egen bakgrund när hon skapade Mehrotra, som är en mix av den indiska värmen och den svenska minimalism­en. Resultatet blev en mängd unika smycken, sjalar, hårsnoddar och väskor som ska vara genom flera säsonger och verka utanför trendramar. All produktion sker i Indien och endast lokala och etiskt producerad­e material är bra nog för varumärket. De samarbetar dessutom med organisati­onen som drivs och grundades av kvinnor. Mehrotra har med andra ord tänkt på allt och vi vill inget hellre än att bryta av vardagen med lite värme från Indien!

Väska i återvunnen siden, 940 kr, Mehrotra

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden