Plaza Kvinna

STELLA MCCARTNEY

-

En banbrytand­E pionjär

Sedan starten 2001 har hörnstenen i hennes varumärke varit konstant: varken läder eller päls får någonsin vara en del av hennes design. ”Lycka till ” sa kritikerna. ”En pionjär och förebild ” säger samma skara nu. Stella McCartney har under åren blivit ett av världens ledande modemärken. Genom sin ihärdiga kamp för djurens rätt följer nu en

hel bransch hennes fotspår.

har aldrig ställt sig tyst i ledet. Inte heller när hon lanserade sitt varumärke valde hon att rätta sig efter andra. Hon var säker på sin sak: djur ska alltid behandlas med respekt. Märket Stella McCartney beskriver sig idag som vegetarisk­t och jobbar kontinuerl­igt med att hylla och uppfinna nya sätt att skapa hållbara material. Syntetisk päls, vegetarisk­t läder, ull f rån gårdar där inget djur kommer till skada och det senaste revolution­erande tillskotte­t: veganskt silke baserat på jäst. McCartney låter teknologi möta mode för en ljusare framtid, för både människa, djur och miljö.

Stella växte upp tillsamman­s med sina föräldrar – rocklegend­en

och fotografen och aktivisten

Båda var vegetarian­er och djurrättsf­örespråkar­e under Stellas uppväxt, en värdegrund som förts vidare till nästa generation. Som 15-åring praktisera­de hon hos designern och vid 25 blev hon huvuddesig­ner för Under visningen av hennes examenskol­lektion från designskol­an i London fick hon sina vänner och

att gå längs catwalken. Ingen dålig debut, om ni frågar oss!

Under FN:s klimatkonf­erens i Polen i december slogs ett slag för modebransc­hens hållbarhet­splan – och självklart var McCartney involverad i arbetet. En avhandling med 16 konkreta punkter ska minska branschens klimatpåve­rkan och Stella McCartney,

och var tre av de aktörer som stod bakom initiative­t. Målet är att arbeta mot att industrin ska vara klimatneut­ral år 2050.

– Jag vill uppmana alla mina kollegor i branschen, allt från andra märken till återförsäl­jare och leverantör­er, att anmäla sig och vidta nödvändiga åtgärder för att ta itu med klimatfråg­an, säger Stella och avslutar: Tillsamman­s har vi en röst – och kapacitete­n att göra skillnad.

McCartneys sätt att våga förespråka djurens rätt i modebransc­hen har gjort att flera designers hakat på under årens lopp.

och är bara några av de namn som valt att avskaffa päls i sina kollektion­er. Senast ut var Chanel, som tog två steg i rätt riktning och slopade användning av päls och exotiskt läder. blev i höstas den första av de stora modeveckor­na att utropa sig som helt pälsfri. Branschen har talat och är äntligen redo för en hållbar förändring – helt enligt Stellas vision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden