Plaza Kvinna

UNDERCOVER REBEL

- Av Jennifer Winston

Det är svårt att föreställa sig att ett självklart basplagg som t-shirten faktiskt introducer­ades relativt nyligen till vår garderob. Plagget kan spåras ända tillbaka till antikens tid, men det var inte förrän år 1913, när t-shirten blev en del av amerikansk­a flottans uniform, som plaggets resa mot kultstatus började på riktigt.

Fram till 20-talet var t-shirten känd under nästan vartenda namn i ordboken – undertröja, underskjor­ta, underkläde­r – allt förutom det vi använder idag. Allting förändras när novell publicerad­es 1920 och namnet t-shirt användes för första gången. När USA gick till val 1948 användes även t-shirten för första gången som politiskt medel av presidentk­andidaten som under sin kampanj tryckte upp tröjor med sloganen ”Dew it With Dewey”. Han må ha förlorat valet mot Trueman, men t-shirten skulle aldrig ses som bara ett underplagg igen.Tre år senare, när hjärtekros­saren bar en klassisk t-shirt i filmen A Streetcar Named Desire, var trenden ett faktum. Under hela 50-talet bars den av ikoniska stjärnor på filmduken och kom att förknippas med rebellisk ungdom. För vem minns inte bilder på i ett par blå jeans med en klassisk vit instoppad tisha? Även om t-shirtens resa mot framgång börjar runt 50-talet så dröjde det ända fram till 70-talet innan den blev socialt accepterad och revolution­erades till det vi känner den som idag. Den blev då ett så starkt sätt att utrycka sig på utan att behöva öppna munnen att New York Times namngav plagget ”the medium for a message”. Designern var inne på samma spår och påpekade att demokratin var på väg att glida oss ur händerna och att en slogan-t-shirt blev ett medel för att ge folk en röst. Och vad vi hörts genom åren! Speciellt efter att fyllde våra lungor med luft när trycket ”We Should All Be Feminists” syntes på en enkel vit t-shirt på våroch sommarvisn­ingen 2017. Nästan ett sekel har passerat sedan plagget började sin resa. Med nådd kultstatus och en välförtjän­t plats i varje man och kvinnas garderob är det nu dags för oss att ta ansvar och välja hållbara varianter. För även i sin allra renaste form: enfärgad och rak som vi har kunnat se hos modehus som Prada, är t-shirten inte bara könlös och ålderslös, utan ett av de mest demokratis­ka plaggen genom tiderna.

01. Pärlörhäng­e, 3 700 kr, M. Sahlberg. 02. Guldpläter­at halsband, 1 100 kr, Edge of Ember. 03. Halsband, 995 kr, Emma Israelsson. 04. Sjal, 1 100 kr, Mehrotra. 05. Ring, 1 600 kr, Norrfolks. 06. Guldörhäng­en, 380 kr, Natalie Marie Jewellery. 07. Armband, 2 040 kr, Odette New York. 08. Ring, 615 kr, Soko.

09. Guldörhäng­en, 5 950 kr, Pascale James. 10. Örhängen, 1 090 kr, Sophie Monet. 11. Örhängen, 3 080 kr, Aili Jewelry. 12. Silverhals­band, 2 400 kr, All Blues.

PLAZA KVINNA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden