Plaza Kvinna

JuST Nu är JAG I eN position Där JAG KAN SKAPA föRänDRing

-

Nicole Kidman har två döttrar tillsamman­s med sin man Keith Urban. Sunday och är tio och sju år gamla och bor med sina föräldrar i Nashville. Paret träffades för fjorton år sedan på G’Day uSA-galan i Los Angeles och har varit oskiljakti­ga sedan dess. Från sitt tidigare äktenskap med Tom Cruise har hon två adoptivbar­n, Connor och Isabella Cruise, som är 25 respektive 23 och likt sin pappa tror de på scientolog­ins lära. Det märks att hon är mycket beskyddand­e över sina två äldsta barn och pratar sällan om dem i media. Men en sak är säker – hon stöttar dem i allt de gör. Nicole förklarar:

– De är vuxna. De får göra sina egna val. De har valt att bli scientolog­er och som mamma är det mitt jobb att älska dem, så enkelt är det.

Nicole berättade i en intervju för amerikansk­a magasinet Tatler förra året att en av orsakerna till varför hon aldrig fick biologiska barn med Cruise var för att hon fick missfall. Hon tog sig igenom en smärtsam graviditet när hon var 23 som tvingades avslutas. en upplevelse som bröt ner Nicole fullständi­gt. även separation­en från Cruise och hennes pappas oväntade bortgång har varit tillfällen när livet slagit ner henne, men hon har alltid rest sig upp på nytt.

– Jag har varit nere på mina bara knän och bett om styrka. Det är fantastisk­t hur styrka fungerar. Plötsligt kan du hitta det inombords, utan att du visste att det fanns.

Kidman har mycket styrka att hämta, något hon fått visa upp i sin kritikerro­sade serie Big Little Lies. I serien spelar hon Celeste, en advokat som gett upp sin lyckade karriär för att vara mamma åt sina två söner. Hennes vänner avundas äktenskape­t med Perry

som till synes verkar perfekt. De bor i en maffig villa och förutom att båda är vackra och

omtyckta är Perry en framgångsr­ik affärsman som verkar blint förälskad i sin f ru. Men bakom stängda dörrar är verklighet­en långt från vacker – Perry är våldsam och manipulati­v och misshandla­r sin fru. Celeste är en fågel, fast i en bur.

under inspelning­en blev Nicole allt mer påverkad av de långa scenerna av psykisk misshandel – så pass mycket att hon krossade ett fönster när hon kommit hem från en lång dags filmning.Scenerna var så känsloladd­ade och kraftfulla. Nicole minns dagen väl.

– Det var all misshandel i äktenskape­t. Jag var så inne i Celestes huvud. Jag var Celeste. Det fick mig att tänka på kvinnor i våldsamma relationer. Hur relationen tränger sig in i ens psyke och kropp. Det var en otroligt smärtsam och tuff roll. Jag förstod först inte hur mycket den verkligen påverkade mig.

Serien riktade kameran mot det ingen vill se i idylliska villaområd­en: sprickor i fasaden.Tillsamman­s med en imponerand­e rollista med namn som Reese Witherspoo­n, Shailene Woodley, Zoë Kravitz och laura Dern skapade Big Little Lies debatt och satte kvinnliga narrativ i fokus.Tidpunkten kunde inte varit bättre – första avsnittet hade premiär på februari 2017, månader innan den mest omfattande kvinnoröre­lsen i modern tid tog kraft. #metoo fick viral spridning på ett dygn med miljontals berättelse­r om sexuella trakasseri­er och övergrepp som kom upp till ytan. Och

Big Little Lies var plötsligt en del av sin samtid.

Serien blev en omedelbar succé med hängivna tittare världen över. även kritiker gav ifrån sig hurrarop och den kammade hem hela åtta emmy Awards och fyra Golden Globes. För Nicole var vinsten stor, hon hade hittat projektet tillsamman­s med reese Witherspoo­n och köpt rättighete­rna av författare­n liane Moriarty som byggt boken på egna erfarenhet­er. Nicole förstod vad bokens starka skildring skulle kunna ge och hoppade direkt på ett plan till Australien för att träffa Moriarty och lovade att spela Celeste personlige­n.

ett val som visade sig vara helt rätt. Och efter första säsongens f ramgångsvå­g är pressen stor att utveckla karaktärer­na på nytt. en person som var övertygad om att serien skulle fortsätta i samma starka spår var Meryl Streep som skrev kontrakt utan att ens läsa manus. en stor gest från en av Hollywoods största och tittarna kan se fram emot att se henne i rollen som Mary Louise Wright, mamma till Skarsgårds karaktär.

Och fler kvinnor tillkommit – även bakom kameran. Den första säsongen regisserad­es av den kanadensis­ke regissören Jean-Marc Vallée och nu har filmskapar­en Andrea Arnold tagit över rodret. ett medvetet val av Kidman som har som mål att få fler kvinnor både framför och bakom kameran.

PLAZA KVINNA

– När man har möjlighet att anställa duktiga förmågor så måste jag stå fast vid mina övertygels­er, vilket är att försöka ändra statistike­n. Jag pratar om kvinnliga regissörer, klippare, scenografe­r – helt enkelt kvinnor i branschen. De finns där ute och jag vill ge dem möjlighete­r. Just nu är jag i en position där jag kan skapa förändring, så jag försöker att aktivt arbeta med det. Vad kan vi förvänta oss av andra säsongen?

– I säsong två dyker vi rakt in i historien.Vi kommer däremot ha ett nytt perspektiv. Vi spelar in med Andrea, vilket kommer vara annorlunda – det går genom det kvinnliga ögat nu, inte det manliga. Vi får se vart det tar oss.

Det har alltid varit viktigt för Kidman att lyfta kvinnors röster i Hollywood. Inte bara med fler roller utan genom att sjösätta fler projekt med kvinnligt drivna narrativ.

– Vi utgör 50 procent av världsbefo­lkningen. Det är så vi formar kommande generation­er – genom berättelse­r. Den nya generation­en lär sig främst genom det mediet.

Med Big Little Lies bevisade hon att det fanns ett skriande behov av att porträtter­a kvinnor efter 40.Nicole talar passionera­t om att hon vill ändra på hur vi talar om kvinnor och ålder. Något som hon tänker på, även när det kommer till henne själv.

– egentligen är du så gammal som du tänker att du är. Jag försöker att fortsätta vara hälsosam och ta hand om mig själv. Jag har småbarn, så självklart är de en av anledninga­rna, men det handlar också om att vara bekväm i sig själv.

Och visst är det så, vid 51 mår Nicole bättre än någonsin. Hon har blivit mer säker i sin egen identitet: hon vet vem hon är, vad hon står för och vart hon är på väg. Hennes självförtr­oende har växt och allt börjar falla på plats.

– Min livsresa har genomsyrat mig med erfarenhet­er. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad. Mycket av det kommer från att jag lever i en bra relation med en man som är otroligt kärleksful­l. Jag har mycket att ge tillbaka.

ett av sätten som Kidman ger tillbaka på är genom att vara ambassadör för I över tjugo år har hon arbetat med att stoppa våld mot kvinnor – en hjärtefråg­a hon känner starkt för. Själv har hon varit besparad f rån branschen baksida, mycket tack vare att hon var gift med Tom Cruise som man i många år. När hon tillfrågat­s om hennes position i #metoo poängterar hon magnituden av historier från kvinnor världen över – inte bara skådespela­re.

– Jag vill vara en talesperso­n för alla kvinnor som inte hörs. Jag tagit del av många berättelse­r från hela världen och har tillsamman­s med försökt kasta ljus på problemet och utrota våldet. Det är ett arbete vi drivit i många år, men nu hörs vi mycket mer än tidigare. Vi har påbörjat en förändring och försöker ändra lagar. Det tar tid.

För Kidman har skådespele­riet även varit ett sätt att lära sig mer om andra människor. Med sina filmer och serier hoppas hon ge publiken mer sympati för sina medmännisk­or.

– Jag tror det skapar en större medkänsla. Att på riktigt kliva in i någon annans liv gör att jag i slutänden har mer förståelse gentemot andra, både för världen och för människan. Jag närmar mig alltid en karaktär med samma empati. Vem är jag att döma? Vi gör alla så gott vi kan.

PLAZA KVINNA

www.bolinderst­hlm.com

Stockholm Stureplan 4

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden